Sekalaisia miniarvioita

Bloggausjono lyhenee tällä kertaa muutamalla sekalaisella miniarviolla. Aloitin tällä viikolla (etä)työt opintovapaan jälkeen, ja myös niitä opintoja roikkuu vielä jonkin verran tehtävänä. Niinpä blogiaika vaikuttaa yks kaks huvenneen olemattomiin - mutta lukemiseen näyttää silti vielä löytyvän aikaa 😋. Voipa siis olla, että miniarvioita ilmaantuu blogiini tavallista enemmän jatkossakin. Vaikka en koekaan, että kaikesta luetusta olisi "pakko" kirjoittaa blogiin, pääsääntöisesti tykkään kirjoittaa edes jotain, jos olen kirjan lukenut tai kuunnellut. Lyhytarviot ovat tässä tilanteessa mukava kompromissi, ainakin näin kirjoittajan kannalta.


Inka Nousiainen: Mustarastas (WSOY, 2019)

Inka Nousiaisen pienoisromaanin tausta on niin koskettava, että minusta tuntuu melkein vääryydelta antaa kirjalle vain kaksi tähteä. Mutta kun tarkoitukseni on tähdittää omaa lukukokemustani, niin minkäs teet - Mustarastas jäi kovin vaisuksi eikä erityisemmin onnistunut liikuttamaan minua tunnetasolla. Kirjassa kerrotaan, miten erään pienen perheen elämä järkkyy, kun perheen aikuisuuden kynnyksellä ollut poika katoaa jäljettömiin risteilyllä, jolla hän oli kavereidensa kanssa. Tapahtumat pohjaavat Eeva Saivion omiin kokemuksiin, joista hän kertoo Ylen haastattelussa. Haastattelusta käyvät oikeastaan ilmi myös kirjan päätapahtumat, eli ei ehkä kannata lukea juttua, jos kirja kovasti kiinnostelee.

Mustarastas pureutuu kadonneen veljen sisaren tunnelmiin, mutta kuten sanoin, minä en eläytynyt niihin kovinkaan voimakkaasti. Jotenkin kirja jätti minut etäälle aiheesta, joka sinänsä on tosi riipaiseva. Nousiainen kirjoittaa silti kauniisti, paikoin jopa runollisesti, mutta tällä kertaa se ei oikein toiminut minulle. Siksi siis ne kaksi tähteä.

Kirjan kansi on todella kaunis!

Agatha Christie: He tulivat Bagdadiin (WSOY, 2016/1951)

Jos joku kaipaa Christieltä jotain muuta luettavaa kuin Hercule Poiroteja tai neiti Marpleja, He tulivat Bagdadiin on mainio vaihtoehto. Itse lukaisin dekkarin taannoisella lukumaratonilla, ja sinne tämä veikeä, vauhtipitoinen ja leikkisä vakoilustoori oli omiaan. Bagdadissa on kirjan alussa varsin latautunut tunnelma, sillä kaupungissa aiotaan pitää huippukokous, johon odotetaan USA:n presidenttiä ja jotain korkeaa neuvostojohtajaa. Näin korkeissa poliittisissa piireissä dekkarin tapahtumat ei kuitenkaan liiku, vaan pääosassa liehuu aivan tavallinen, vaihtelua ja eksotiikka elämäänsä haluava sihteerikkö nimeltä Victoria Jones. Hän pikaihastuu, päättää seurata elämänsä miestä Bagdadiin, ja joutuu keskelle kiemuraisia vakoilukuvioita. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita piisaa, ja myös romantiikkaa on ripaus mukana.

Minä viihdyin erinomaisesti Victorian hieman hupsujen ja vaarallisten edesottamusten seurassa. He saapuivat Bagdadiin on tyyliltään kevyt jopa Christien dekkariksi, mutta siksi se tuntuikin sopivan niin hyvin tähän kevääseen. Kirja saa minulta neljä tähteä Goodreadsiin.


Kreetta Onkeli: Kesä autokorjaamon yläkerrassa (Otava, 2014)

Kun kirjastot ovat olleet kiinni, olen päätynyt etsimään luettavaa BookBeatista. Pitkiä kirjoja en mieluusti lue sähköisessä muodossa, joten kohtuullisen pieni sivumäärä on noussut yhdeksi kirjan valintakriteeriksi. Nuortenkirjojen osalta silmiini osui Kreetta Onkelin hauskankuuloinen kirja Kesä autokorjaamon yläkerrassa, joka olikin oikein virkistävää luettavaa ja toimii vaikkapa nopeana välipalakirjana - myös kännykän tai tabletin näytöltä luettuna. 

Onkelin kirjoista minulle tulee ensimmäisenä mieleen kohua herättänyt Ilonen talo, jota en kylläkään ole lukenut (eikä hirmuisesti kiinnostakaan). Kesä-kirja on aivan toista maata eli se ei lähtökohtaisesti liiku ankeiden aiheiden parissa vaan seuraa kahden kaupunkilaispojan kesänviettoa maalla, Markku-enon ja tämän tuoreen venäläisen vaimon hoivissa. Kesään mahtuu tervehenkistä puuhastelua enon maatilalla, paikallisen elämän kummastelua ja uusia, osin kinkkisiä ystävyyssuhteita - tai siis jotain, mistä lopulta taitaa muodostua ystävyyttä. 

Poikien kesänviettoa oli tosi kiva seurata! Kirja ei ollut mitenkään kovin syvällinen, mutta enpä sellaista otetta nuortenkirjaan kaipaakaan. Tykkäsin tapahtumiin sisältyvästä pienestä huumorista ja yleisestä positiivisesta näkökulmasta. Maailman suuret murheet ovat jossain muualla kuin tässä kirjassa, vaikkei poikien kesä aivan täyttä päivänpaistetta ollutkaan. Goodreadsiin Kesä autokorjaamon yläkerrassa saa minulta kolme tähteä.

Kiva kansi!

***
POPSUGAR 2020 Reading Challenge -haasteessa Inka Nousiaisen kirja sopii kohtaan "a book with a bird on the cover".

Seinäjoen kirjaston Aikamatka-haasteessa Christien dekkari sopii kohtaan 1950-luvulla ilmestynyt tai 1950-luvulle sijoittuva kirja. Osallistun kirjalla myös Kirjahyllyn aarteet -haasteen toiselle kierrokselle.

Kreetta Onkelin kirja sopii Aikamatka-haasteessa kohtaan Kirja, joka sijoittuu kesään. Helmet-haasteessa sijoitan kirjan kohtaan 46. Kirjassa on sauna. Saunomassa käydään pariinkin otteeseen.

Goodreads: Mustarastas saa 2 tähteä, Christien dekkari 4 tähteä ja Onkelin nuortenkirja saa 3 tähteä.
Mistä kirja minulle? Luin Mustarastaan ja Onkelin kirjan BookBeatissa. Christien dekkari on oma pokkariostos.
Muualla verkossa:
* Nousiaisen kirjaa on luettu mm. blogeissa Kirjakaapin kummitus, Kirjoihin kadonnut, Paljon valoa ja Anun ihmeelliset matkat
* Christien kirjaa on luettu mm. blogeissa Jokken kirjanurkka, Paljon melua kirjoista 
Kirjojen tietoja:

Inka Nousiainen: Mustarastas
Kansi Martti Ruokonen
WSOY, 2019
151 sivua

Agatha Christie: He tulivat Bagdadiin / They Came to Bagdad (1951)
Suomennos Hilkka Pekkanen
WSOY, 2016
288 sivua

Kreetta Onkeli: Kesä autokorjaamon yläkerrassa
Kansi Ninka Reittu
Otava, 2014
155 sivua

Kommentit

  1. Tuota Inka Nousiaisen kirjaa mietin eilenkin, kun valitsin kuuntelukirjoja. En kylläkään eilen sitä valinnut, mutta ehkä joskus. Mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nousiaisen kirja saattaakin toimia paremmin kuunneltuna. Kiitos, samoin sinulle aurinkoista viikonloppua!

      Poista
  2. Nousiaisen Mustarastasta on kehuttu hurjasti, mielenkiintoista lukea toisenlaistakin näkökulmaa! Minulla se on jäänyt jumiin kirjaston varauslistalle, mutta ehkäpä jo kesällä saisi maailman vähän edes raottuessa sen itsekin käsiin. He tulivat Bagdadiin alkoi kiinnostaa nyt myös, joku tuollainen helpohko ja kevyt voisi toimia täydellisesti tässä ajassa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Christie dekkari oli ainakin minulle just sopivan kepeää tavaraa tähän kevääseen. Kannattaa kokeilla, se oli ihan hauska tapaus omalla tavallaan. :)

      Toivottavasti varausjonot lähteävät vähitellen purkautumaan ja saat Mustarastaan käsiisi. Minua vähän nolottikin, kun en kirjasta tuon enempää innostunut, mutta joskus vaan käy näin.

      Poista
  3. Minä pidin Mustarastaasta todella paljon, jokin Nousiaisen tavassa kirjoittaa vetoaa minuun. Muita miniarvioimiasi kirjoja en olekaan lukenut, mutta Christien dekkari vaikuttaa kyllä kiintoisalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mustarastaasta on blogijuttujen perusteella tosi paljon, ja odotin itsekin että se olisi minun makuuni. No, luin kirjan sentään loppuun, on sekin jotain. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.