Milo Manara: Caravaggio - Armahdus

Italialaisen sarjakuvataitelija Milo Manaran näyttävä sarjakuvaelämäkerta taidemaalari Michelangelo Merisi da Caravaggiosta (1571 - 1610) on viimein saanut jatko-osansa. Luin elämäkerran ensimmäisen osan Miekka ja paletti vuonna 2015, ja olikin erittäin ilahduttavaa huomata, että Liken kevään julkaisuohjelmassa oli mukana Caravaggio - Armahdus (Like, 2020), joka saattaa taiteilijaneron dramaattisen ja vaiherikkaan elämäntarinan päätökseen.


Omat muistijälkeni elämäkerran ensimmäisestä osasta olivat huterat. Pieni kertaus omaan blogijuttuun ja kustantajan sivuille auttoivat kuitenkin sen verran, että pääsin riittävässä määrin kärryille siitä, miksi haavoittunutta Caravaggiota tuodaan piiloon kiertävän sirkusseurueen huomaan heti albumin alkusivuilla. Caravaggion kiivas luonne ja taitava miekkakäsi vievät miestä toistuvasti vaikeuksiin, ja Armahdus-albumissa hän haikaileekin vimmaisesti sen perään, että saisi virallisen armahduksen ns. rikoksistaan.

Ihastelin Milo Manaran tyylikästä piirrostyyliä jo Miekka ja paletti -albumissa, ja Armahdus on aivan yhtä upeaa katseltavaa. Erityisesti Caravaggion maalauksia käsittelevät ruudut ovat häikäiseviä:


Pidinkin tässä elämäkerrassa erityisen paljon siitä, että muun toiminnan ohella valotettiin taiteilijan työskentelytapoja: malleja uskonnollisiin maalauksiin on löytynyt suoraan kadulta ja innoitusta maalausten välittämiin tunnetiloihin on haettu milloin mistäkin lähteestä.

Armahdus on juonenkäänteiltään vauhdikas, sillä Caravaggion viimeisistä vuosista ei draamaa puutu. Taiteilijan mielenliikkeitä ja kasvavaa ahdistusta valotetaan hienosti, vaikka tapahtumat tuntuivatkin etenevän usein kovin nopeasti. Muutama lisäsivu ei kenties olisi ollut pahitteeksi - nythän Caravaggion koko elämä oli mahdutettu reiluun sataan sivuun, jos molemmat albumit niputetaan yhteen.


Taiteen ja Italian ystäville Manaran Caravaggio-sarjakuvat ovat taatusti todella antoisaa luettavaa. Ja myös heille, jotka pitävät kauniisti piirretyistä sarjakuvista! Sarjakuvamuoto sopii mielestäni erinomaisesti taiteilijaelämäkerran formaatiksi, ja näin näyttävästi kuvitettu teos saattaa hyvinkin innostaa lukijoita tutustumaan Caravaggion töihin ja elämään syvällisemmin. Minulta Caravaggio - Armahdus saa Goodreadsiin neljä tähteä.

***

Helmet-haasteessa kirja sopii kohtaan 32. Kirjan on alun perin julkaistu kielellä, jota et osaa. Sarjakuvan alkuperäiskieli on siis italia.

Goodreads: 4 tähteä
Mistä sarjakuva minulle? Lainasin kirjastosta
Muualla verkossa: Sarjakuva on luettu mm. Kirjavinkeissä
Sarjakuvan tietoja:
Milo Manara: Caravaggio - La grazia (2018)
Suomennos Jukka Nyman
Like, 2020
54 sivua

Kommentit

 1. Kiitos postauksesta ja armahduksesta, jota ilman tämä jatko-osa olisi mennyt sivu suun!

  "Miekka ja paletti" oli hurja lukukokemus. Ensi hämmästyksestäni toivuttua tuo ennenkokematon tapa tuoda taidetta ja historiaa tarjolle imaisi matkaansa ja antoi suorastaan flownomaisen lukukokemuksen." Varaukseen menee ja oitis:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti saat tämän pian käsiisi! Minulle sarjakuva saapui varaushyllyyn juuri ennen kirjastojen sulkemista, ja onneksi kävin hakemassa sen heti itselleni. Muuten olisi ollut aika pitkä odotus tämän kanssa... Miekka ja paletti teki vaikutuksen minuunkin. Kun kävin lukemassa juttuni, hämmästelin hieman sitä, että olin antanut sarjakuvalle vain kolme tähteä. Pitänee ehkä käydä nostamassa tähtimäärää. :)

   Poista
 2. Voih, taas sinulta saa vinkkejä hienoista sarjakuvista. Nämä laitan ehdottomasti listalleni. Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa, että sait hyvän vinkin! Caravvaggio-albumit ovat tutustumisen arvoisia, ja aika nopsalukuisiakin, kun sivumäärät ovat kovin kohtuullisia molemmissa kirjoisssa.

   Poista
 3. Elämäkerta sarjakuvana? Kuulostaapa todella mielenkiintoiselta. Pitää ehdottomasti lukea, kunhan osuu jostain käsiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sarjakuva taipuu myös elämäkertaan (tai päinvastoin) 😊. Vähän suppeahan tämä esitys ehkä oli, mutta näyttävyyttä löytyy.

   Poista
 4. Wow, vaikuttaapa ihan superkiinnostavalta ja plussaa siitä, että kyseessä on taidemaalarin elämäkerta. Sarjakuvataitelija kun itsekin on taitelija, niin varmasti osaa käsitellä aihettaan. En ole tästä ennen kuullut (en siis Milo Manarasta enkä tästä sarjakuvasta, itse Caravaggio on jossain määrin "tuttu") ja heti lentää nämä molemmat osat lukulistalle. Luulen, että tässä on juuri sellainen sarjakuva, joka minua viehättää. Olen lukenut muutaman elämäkerta/muistelmasarjakuvan ja genre kiinnostaa todella paljon.

  Tutkailu osoittaa, ettei meidän kirjastosta näitä saa, joten täytyy hommailla muuta kautta jossain vaiheessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidemaalarien elämäkertoja ei liiemmin ole tullut sarjakuvamuodossa vastaan, eli tämä oli erittäin kiinnostava minustakin juuri sen vuoksi. Ja vielä kun oli näin tunnettu taiteilija, jonka töitä itsekin arvostan (vaikken mikään taiteentuntija olekaan...), niin oli kyllä hienoa, että Like on nämä kirjat suomentanut.

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.