Kirjastokysymyksiä eli #libraryloverstag

Bongasin Sivutiellä-blogin Instagram-tililtä mukavan kirjastoaiheisen tagin, jonka nappasin oitis itselleni ja toin sen tänne blogiini. #libraryloverstag on lähtenyt liikkeelle Bibbidi Bobbidi Book -blogin Youtube-kanavalta, ja huikkaankin Lauralle ja Minnalle kiitokset kivasta kysymyslistasta!

Tässäpä jutustelua minun kirjastoelämästäni:

1. Kuinka usein käyt kirjastossa?

Vähintään kerran viikossa, yleensä useamminkin. Ehkä kuitenkin max. 3 kertaa. Käyntien määrä riippuu paljolti siitä, miten varauksia sattuu tulemaan ja miten innokkaasti haluan ne just nyt heti hyppysiini.

Käyn yleensä pienessä lähikirjastossani, jonne on kotoani matkaa noin kilometri. Sinne on kätevää tilata varaukset ja noutaa ne vaikkapa kauppareissun yhteydessä tai töistä kotiin palatessa. Kaupungin pääkirjastolla käyn harvemmin, vaikka siellä on paremmat valikoimat kirjoja ja erityisesti uutuuksia. Kotoa on sinne matkaa noin parikymmentä kilometria, yliopistolta/töistä viitisen kilometria. Vaikka huristelen matkoja omalla autollani, olen aika laiska ajelemaan kaupungin keskustaan vain kirjastoasioiden vuoksi. Pääkirjastokäyntien välillä saattaakin mennä yli kuukausi. Eilen minut houkutteli pääkirjastolle tämä juttu, johon halusin napsia muutamia kuvia. 


2. Lainaatko enemmän kirjoja kuin ikinä ehtisit lukea vai valikoitko teoksia huolellisesti, jotta ehdit lukea ne ennen eräpäivää?

Enemmän on aina enemmän eli kyllä, lainailen kirjoja tosi huolettomasti. En pode huonoa omaatuntoa siitä, jos ja kun lainattu kirja jää lukematta. Jätän nykyään kirjoja kesken hyvin helposti, ja isohko osa lainaamistani kirjoista onkin sellaisia, jotka käyvät vain pikaisessa kokeilussa kotonani. Tai sitten niiden kohtalona on notkua yöpöydän nurkalla viikkotolkulla ja odottaa, milloin satuin lukemaan muutaman ensimmäisen sivun vain todetakseni, ettei nappaa yhtään.

Oulun kirjastosta poistuivat varausmaksut jokunen vuosi sitten, ja sen jälkeen varausten määrä lähti täysin lapasesti aika pitkäksi aikaa. Olen koettanut hillitä varailuani, mutta edelleen minulle tulee välillä innostuksen puuskia ja saatan kliksutella varauksia kaikesta, mikä vähänkään sattuu kiinnostamaan tai vaikuttaa sopivan meneillään oleviin lukuhaasteisiin. Varausmääräni ovat silti mielestäni kohtuullisia. Nyt minulla on 20 kirjaa varattuna, ja iso osa näistä on uutuuskirjoja, jotka eivät ole vielä edes ilmestyneet. Kolme varausta on jo saapunut varaushyllyyn ja yksi on matkalla. Harvoin minulla on enempää kuin 25 varausta.

3. Minkä ikäisenä sait ensimmäisen kirjastokorttisi?

Tarkkaa muistikuvaa ensimmäisestä kirjastokortistani minulla ei ole, mutta arvelisin, että sain sen niihin aikoihin kun opin lukemaan eli noin 7-vuotiaana.

4. Etsitkö kirjastosta vain etukäteen valikoimiasi kirjoja vai tartutko mihin tahansa, mikä vaikuttaa kiinnostavalta?

Etukäteen valikoidut kirjat ovat yleensä niitä, jotka ovat saapuneet minulle varauksina. Noin muuten en liiku kirjastossa kirjalista kädessäni vaan valikoin luettavaa mielialan mukaan. Ja kun naisen mielialat tunnetusti vaihtelevat, tässä on kenties selitys siihen, miksi osa kirjoista jää myöhemmin lukematta. 😏


5. Lainaatko kirjastosta kirjojen lisäksi elokuvia, musiikkia, äänikirjoja tai jotain muuta?

Musiikkia en lainaa koskaan, elokuvia todella harvoin mutta joskus kuitenkin. Äänikirjojen lainausta olen kokeillut, mutta minulle toimivampi kuunnella äänikirjoja on ostaa äänikirja omaksi (Elisa Kirjan tarjouksista löytyy usein edullisia ja hyviä kirjoja) tai käyttää jotain suoratoistopalvelua. BookBeat on osoittautunut minun makuuni olevaksi palveluksi. "Kaikkea muuta" lainattavaa en ole kokeillut, vaikka sen määrä tuntuu lisääntyvän koko ajan. Eilen silmääni pisti kori sateenvarjoja, joita olisi voinut lainata.

6. Miltä osastolta lainaat yleisimmin kirjoja?

Katson aina kirjaston uutuushyllyn, pikalainat ja palautetut. Pikalainoja lainaan silti aika harvoin, sillä kahden viikon laina-aika pakottaa lukemaan kirjan tosi nopeasti ja yhtään paksumman romaanin kanssa tulee helposti kiire.

Lainaan kirjani pääosin aikuisten kaunokirjallisuuden osastoilta, ja sarjakuvahyllyillä ja nuorten/YA-kirjallisuuden hyllyilläkin käyn usein. Kiinnostavat sarjakuvat joudun tosin yleensä varaamaan, paikalla olevista löydän harvemmin mitään lainattavaa. Jos minulla on aikaa, aikuisten kaunokirjallisuuden hyllyjen välissä on mukavaa viipyillä fiilistelemässä kirjoja ja katsoa, mitä hyllyissä sattuu olemaan tarjolla. Tietokirjallisuuden osastoille eksyn harvoin, ja silloin minulla on yleensä jokin tietty kirja mielessä, jonka käyn hakemassa. Tieto ei juuri innosta minua herätelainoihin.

Kaikenlaisten vinkkihyllyjen tarjonnan vilkuilen aina läpi. Esimerkiksi eilen pääkirjastolla oli mm. monipuolisen oloinen Lomalukemista-vinkkihylly (Oulussa on talvilomaviikko) ja dekkarien vinkkihylly. Jostain syystä teemahyllyjä on kiva tutkia, vaikkei itse teema niin kiinnostaisikaan. 😊





7. Mikä on parasta kirjaston käyttämisessä?     

Ilmaiset kirjat. 😄 Tai no, verovaroistahan näitä kustannetaan eli oman osani olen minäkin kirjaston toiminnasta maksanut sitä kautta. Kirjastopalveluihin kohdentaisin mielelläni enemmänkin omia veroeuroja, jos se olisi mahdollista.

Minusta on myös mukavaa, että kirjastolla on kaikenlaisia tapahtumia ja aktiviteettaja, kuten lukupiirejä ja muuta kirjoihin liittyvää pöhinää. Vaikka en itse näitä oheistapahtumia juurikaan hyödynnä, kirjastolla käydessä tulee kiva fiilis, kun siellä on menossa jotain ja ihmiset selvästi viihtyvät kirjastolla.

Kirjastot. ♥

Ai niin, mitä eilisellä kirjastoreissulla tarttui haaviin? Tämmöistä:


Kommentit

  1. Ihana kirjastokettukassi :) Tunnistan tuon tunteen itselläni, kun olen lainannut jonkin ihanan kirjan, jota olen odottanut jo jonkin aikaa. Iloinen hyrinä varmaan kuuluu ympäristöön.

    Kirjoista olen lukenut Naparetken (mahtava) ja Mörköviestin (superihana).

    Kirjastot ovat vaan niin meikäläisen paikkoja. Viihdyn parhaiten kirjastossa lukemassa kirjoja, joskus lehtiä. kaikenlainen muu roina vain ihmetyttää, mutta ehkä se on tätä päivää, kun kirjastot hakevat uusia asiakkaita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä tykkään ihan hirmuisesti tuosta kassista, se on niin söpö ja ketun ilme on kyllä itsellekin tuttu. :)

      Naparetkeä on kehuttu blogeissa niin paljon, että päätin nyt viimein itsekin tutustua kirjaan. Koko Mörkö-sarja on ollut superihana! Onneksi tuo uusin osa oli näin pian saatavilla eikä tarvinnut jonotella.

      Minä en oikeastaan lue kirjastossa - en lehtiä enkä kirjoja - vaan piipahdaan vaan lainaamassa ja tutkimassa hyllyjä. Oulun pääkirjastolla on muistaakseni joistakin suosituista uutuuskirjoista sellaisia kappaleita, että niitä ei voi lainata vaan pelkästään lukea kirjastolla mutta en ole näitäkään koskaan osannut jäädä lueskelemaan kirjastolle. Joskus voisi kyllä kokeilla.

      Poista
  2. Olipas kiintoisa kirjastopostaus. Meillä näyttääkin olevan samantyyppinen käyntitiheys: itsekin käyn vähintään kerran viikossa kirjastossa, mutta yleensä pari. Saatan ohimennen vaikka vain käydä tsekkaamassa näytteilepanopöydät ja -hyllyt ja lainata, jos niissä on jotain kiinnostavaa. Joskus sitten nuohoan hyllyjjä aakkosjärjestyksessä :D

    Taidankin pölliä tämän haasteen ja yhdistää sen vaikka sarjispostaukseeni, niin ei jää tekemättä niin kuin yleensä kaikki jää vaikka kovasti innostunkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivaa, jos ehdit vastata tähän. Toisten kirjastonkäytöstä olisi mukavaa kuulla lisää. :) Heh, minustakin on joskus mukavaa tutkia hyllyjä just aakkosjärjestyksessä eikä vaan aloittaa ties mistä keskeltä. :D

      Poista
  3. Aah, ja tuo Uusman Naparetki on UPEA!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin olen blogeista lukenut... tuota kirjaa on kehuttu niin valtavasti, että piti nyt viimein ottaa se omaankin lukupinoon. Kirja on onneksi sen verran lyhyt, että pokkarin ehtii lukea pikalainanakin. Mielenkiinnolla kyllä odotan, miten tämä suuresti hehkutettu kirja toimii minulle. :)

      Poista
  4. Minustakin olisi ihanaa, jos voisi päättää, miten omat verorahat kohdennetaan :D Kirjastot ja lähikirjastoverkosto, puistot, puutarhat ja viheralueiden kunnossapito + näyttävät kukkaistutukset sekä toimivat lähipalvelut olisivat ykkösinä listallani!

    Olen suuri kirjastofani, joten lainaan kenties haasteen vastatakseni siihen joku päivä. Bea Uusman Naparetki on muuten minunkin lukupinossani...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvät verokohteet sinulla, noihin ohjaisin itsekin mielelläni lisää euroja. :) Onpa mukavaa, jos vastaat tähän. Ihmiset käyttävät kirjostoja niin eri tavoin ja minua kyllä kiinnostaa, mitä kirjabloggaajat kirjastoissa puuhaavat. :)

      Poista
  5. Olipa niin kiva haaste, että päätin iteki tehä tän!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että innostuit tästä! Lukaisin omat vastaukseni ja olisipa nyt kyllä niin mukavaa lähteä kirjastossa käymään....

      Poista
  6. Kiva haaste!
    Teenpä itsekin!

    VastaaPoista
  7. Näköjään me käytetään kirjastoja pitkälti samaan tapan. Ikävä niitä jo on!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, pidän peukkuja sille, että kirjastoon pääsee jo toukokuussa. 😊

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.