Timo Sandberg: Häränsilmä

Timo Sandbergin 1920-luvulle sijoittuva Otso Kekki -sarja sai avausosastaan Mustamäki Vuoden johtolanka -palkinnon. Tykästyin sarja-aloitukseen viime kesänä, mutta kakkososan, Häränsilmän (Karisto, 2015) intouduin lukemaan vasta nyt. 1920-luvun kuvaus oli Mustamäen vahvuuksia, ja samaa voin todeta Häränsilmästä. Kieltolaki tuo oman jännityksen sekaisen viehätyksensä vuosikymmenen elämänmenoon ja poliisin työskentelytavat vasta hapuilevat kohti nykyaikaisia menetelmiä. Myös sisällissodan vaikutukset näkyvät arjessa, puheissa, teoissa ja asenteissa.

"- Sormenjälkikurssilla, Mantere toisti. - Kaikenlaisia kotkotuksia.
- Olen eri mieltä, Kekki sanoi, ripusti takkinsa naulaan ja istui tuoliinsa. - Kyseessä on uusi tekniikka. Sen mukaan ihminen voidaan tunnistaa sormenjälkien perusteella.
    Mantere hymähti ääneen.
    -Sormenjäljet ovat kaikilla ihmisyksilöillä erilaiset, Kekki jatkoi. - Kun mukaan otetaan kaikki sormet, se on tarkka keino henkilöllisuuden todistamiseksi.
    Mantere painoi etusormensa pöytään ja nosti sen ylös.
    - Ei niin minkäänlaista jälkeä." (s. 59)


Häränsilmän heikkous oli siinä, että tapahtumat kehittyivät hitaanpuoleisesti. Mukana on jopa pari poliisimurhaa, mutta niiden aiheuttama dramatiikka uppoutui muiden, verkkaan kehittyvien juonilankojen väliin. Tämä harmitti minua melkoisesti, sillä sarjassa on niin paljon kaikkea muuta hyvää. Otso Kekin jäyhä persoona miellyttää minua erityisesti, ja hänen erikoinen rakkaussuhteensa kauniiseen Veraan on eräs sarjan särmikäs lisämauste. 

Goodreadsin tähtimäärä jää kahteen, mutta aion silti jatkaa sarjan kolmanteen osaan. Syksyllä ilmestyy Murhakuja, jossa kustantajan esittelytekstin mukaan siirrytään 30-luvulle.

Tällä viikolla blogissani on dekkariviikko.
Dekkariviikolla mukana olevat blogit löytyvät täältä.

Goodreads: 2 tähteä
Mistä kirja minulle? Kirjaston kirja
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu blogissa Ullan luetut kirjat
Kirjan tietoja:
Timo Sandberg: Häränsilmä
Karisto, 2015
349 sivua

Kommentit

 1. Mustamäki oli oikein hyvä sarjan avausosa, ehkä sellainen jähmeähkö, kuten päähenkilö on. Voisin ihan hyvin lukea myös tämänkin kirjan, sillä Otso Kekissä oli sitä jotain ja tuo pirtumaailma oli se rikosmaailma missä sattui ja tapahtui.
  Sandbergin nykyaikaan sijoittuvat dekkarit ovat mielestäni parempia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen lukenut yhden osan Sandbergin nykyajan sarjaa, mutta en oikein innostunut siitä. Tämä 20-luku sopii minulle paremmin. Koetan lukea tuon uuden osan jo syksyllä, jottei tule näin pitkää taukoa osien välillä.

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.