Kirjoja kesälle 2016

Kirjabloggaamisen myötä kesän lukemisille on vaivihkaa alkanut kasautua odotuksia, joita en muista ajalta ennen kirjablogia. Ennen kirjablogia vain lueskelin menemään, ilman sen suurempia suunnitelmia millekään vuodenajalle. Kirjablogien seuraamisen myötä huomasin, että erityisesti ennen kesää blogeihin alkoi ilmaantua kaikenlaisia kesäkirjalistoja. Ja kuinkas ollakaan, pitihän niitä sitten alkaa itsekin vääntämään, alkuun silkasta uteliaisuudesta ja kokeilunhalusta.

Nyt alan jo huomata, että kesäkirjojen suunnittelu alkaa pyöriä korvan takana kevään edistyessä. Olisiko joku teema kiva? Paksuja kirjoja, oman hyllyn kirjoja? Vaikken suhtaudu listoihini kovin vakavasti, on itse asiassa mukavaa, että on jonkinlaisia lukusuunnitelmia edes kerran vuodessa. Viitteellinen kesäkirjasuunnitelma yhdistettynä yhtäkkiä lisääntyneeseen lukuaikaan eli kesälomaan tuo kummasti juhlan tuntua tavalliseen kesäloma-arkeen.

Omalla kesäkirjalistailullani on historiaa parin vuoden verran:
 • Viime vuoden kesäkirjasuunnitelmani löytyvät täältä. 13 kirjaa, joista olen lukenut 7.
 • Sitä edeltävän vuoden eli vuoden 2014 kesäkirjapostaus on täällä. Huh, mikä lista lukuhaasteita! Kirjoja näkyy jutun kuvissa 16, ja niistä olen lukenut 8.

Vanhojen listojen katselu näin jälkikäteen on hupaisaa puuhaa - on toki parempi nauraa kuin vaipua epätoivoon. Alla olevalta tämän kesän listaltani löytyy klassikkokirja, joka on ollut mukana kahden vuoden takaisella kesälistallani. Paria viime vuoden listakirjaakin olen tyrkyttämässä tälle kesälle luettavaksi. Jemmailen siis omaan hyllyyni kirjoja, jotka aion joka kesä lukea mutten sitten kuitenkaan lue?! :D

No mutta mutta, odottelen tietenkin maagista, oikeaa lukehetkeä! Ehkä se koittaa tänä kesänä mm. Eleanor Cattonin Valontuojille, jonka piti olla viime kesäni herkkupala. Anna Kareninan maagisen lukuhetken olisi toden totta parasta olla tänä kesänä, sillä jos se jää nyt lukematta, en kehtaa enää ujuttaa sitä mukaan vuoden 2017 kesälistalle.

Odotettavissa kesällä 2016...


Klassikkohaasteen postauspäivä on heinäkuun 31. päivä. Klassikkohaaste on kesän ainut lukutavoite, josta haluan pitää tiukasti kiinni. Joku klassikko on siis luettava ennen heinäkuun loppua. Kesän 2014 postauksessani haikailin Anna Kareninaa kyseisen kesän klassikoksi. Eipäs tullut luettua, mutta tänä kesänä tavoitteeni on siirtää Anna Karenina luettujen pinoon. Ellei kirja sitten osoittaudu aivan mahdottoman pitkäveteiseksi... En ole vielä aloittanut kirjaa, mutta luotan siihen,että sivut kääntyvät kesäloman alettua rivakasti.

Kesän 2016 klassikko (?).

Myöhemmin kesällä matkustan lomareisulle Sardiniaan, ja lukusuunnitelmiini kuuluu muutama Italiaan sijoittuva kirja:

Elena Ferrante: Loistava ystäväni
Dario Fo: Ensimmäiset seitsemän vuottani ja muutama niiden lisäksi
Silvia Avallone: Teräs

Ferranten kirja on ollut paljon blogeissa esillä, ja olen utelias sen suhteen. Toimiiko minulle vai ei? Avallonen kirja minun piti lukea viime keväänä tai kesänä (!), mutta tänäkin kesänä ehtii. Fon muistelmateos on sentään uusi löytö, vaikka kirjalla on jo ikää.

TBR-projektini kesäsuunnitelmia listailin jo täällä. TBR-listani sisältää paljon paksuja kirjoja, ja lähestyvä kesäloma houkutteli valitsemaan lukupinoon listan paksuimpia kirjoja. Eli jos nyt edes muutaman näistä luen kesän mittaan niin olen tyytyväinen:

Allende, Isabel: Henkien talo
Catton, Eleanor: Valontuojat  
Duenas, Maria: Ommelten välinen lanka  
Eugenides, Jeffrey: Naimapuuhia  
Ulitskaja, Ljudmila: Vihreän teltan alla 
Morton, Kate: Hylätty puutarha 
Waters, Sarah: Vieras kartanossa   
Tartt, Donna: Tikli  
Hoffman, Alice: Ihmeellisten asioiden museo  
Mitchell, David: Pilvikartasto 
Smith, Zadie: Risteymiä

TBR-listan kaunokaiset, paksukaiset.

Dekkarit kuuluvat kesään, ja aion hemmotella itseäni muutaman suosikkisarjani uudella osalla:

Fred Vargas: Hyisiä aikoja
Hjorth & Rosenfeldt: Mykkä tyttö & Hylätyt
Robert Galbraith: Pahan polku

Luottodekkarit!

Eiköhän näillä pääse lukemisen alkuun, kun kesäloma alkaa. Ja vuoden päästä sitten ihmetellään, montakos tulikaan kesän ja vuoden mittaan luettua. :)

Nautinnollisia lukuhetkiä suloiseen suveen!

Maalauksen kuva Wikimedia Commons -palvelusta: By Ablakok - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=48254962

Kommentit

 1. Ei se toteutus, vaan suunnitelmat. :) :) :)

  Tuo Valontuojat oli aikamoinen nakki, mutta palkitsevakin kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan niin. :) Ja hyvin suunniteltu on puoliksi tehty tai siis luettu... ja listojen lukeminen näkyy minulla hienosti jääneenkin joka kesä puolitiehen. :D

   Valontuojia aion ehdottomasti kokeilla kesällä, mutta reissuun en meinaa opusta raahata. Sen verran massiivinen nakki näkyy olevan. :)

   Poista
 2. Ihanat kesäsuunnitelmat! On kyllä varaa valita mitä lukea. Toivottavasti tykkäät Ferrantesta, loistokirja. Tikliä ja Henkien taloa voin myös suositella. Watersia ja Mortonia haaveilen minäkin lukevani.

  Omat kesäsuunnitelmat listailen myöhemmin, kesäloma tuntuu vielä niin kaukaiselta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Henkien taloa aion aloitella heti loman alkajaisiksi. Se hetki koittaa noin puolentoista viikon kuluttua, joten ei tarvitse kauaa odotella...

   Poista
 3. Juu, suunnittelu ja kirjojen pykääminen eri kasoihin on kivaa. Suunnitelmassa pysyminen onkin sitten haastavampaa, mutta onneksi voi pistää suunnitelmat uusiksi. :D Minä en pahemmin kesälukemistoa suunnittelu: minulla on kestokasa päydällä, josta olisi tarkoitus lukea mutta eteen kiilaa aina jotain muuta. Tällä hetkellä läjä kirjaston kirjoja. :D

  Minulle myös tuo klassikkohaaste määrittää yhden ns. pakollisen kirjan kesälle, mutta veivaan vielä mitä lukisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on tuo Anna K. odottanut hyllyssä lukemista jo niin kauan, että tänä kesänä en aion perääntyä sen ääreltä ellei kirja sitten todella osoittaudu aivan mahdottomaksi luettavaksi. Onneksi on lyhyitäkin klassikoita, joita ehtii lukemaan vaikka homma jäisi jostain syystä viime tippaan. :)

   Ei näihin suunnitelmiin todellakaan kannata ns. hirttäytyä... mutta yllättävän hauskaa lukulistojen teko on - varsinkin, kun sitä tekee vaan kerran vuodessa.

   Poista
 4. Valontuojat on ihan mahtava! Älykäs, mutta ei mielestäni liian raskas kesähelteille. Päinvastoin, sateinen Uusi-Seelanti on ehkä kivan viilentävä vastakohta kuumalle ilmalle ;) Waterskin on hyvä vaihtoehto.

  Adamsberg-dekkarisarja kuulostaa kiinnostavalta. En hirveästi välitä pohjoismaisista dekkareista, joten Vargasin kirjoihin törmättyäni oli pakko lisätä ensimmäinen osa lukulistalle, koska Pariisi on aina yhtä kiehtova.

  Minullakaan ei pahemmin ole suunnitelmia kesälle, vaan valikoin vähän sen mukaan, että mitä juuri sillä hetkellä jaksan lukea (esim. freelancerin töiden määrä ja säätila vaikuttaa kesällä aika paljon lukemiseeni). Tosin elokuun matkalukemisto pitäisi päättää, koska en jaksa homehtua bussissa ilman kirjaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri nyt tuntuu, että sadesää edes kirjallisessa muodossa voisi piristää. :) Mutta Valontuojat saa odotella vielä hetken.

   Adamsberg-sarjaa suosittelen lämpimästä, sillä olen siihen itse täysin koukussa. Se on erittäin persoonallinen sarja, ei mitään tusinatavaraa ja ihanan ranskalaishenkinen.

   Poista
 5. Ihanaa, kirjanlukusuunnitelmat ♥. Tykkään tehdä, ja kokoa ajan mietin, olisko jotain hyvää teemaa... nyt alkaa EM-kisat, joten varmaan vähän eri maita ja sitten ikuisuusvuorikiipeily - ehkä ne yhdistyvät =D JA Teräs on aivan mainio, itse luin sen Italian-matkan jälkeen ja Italin lämpö jäi hehkumaan kirjasta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä harkitsin alkuvuodesta tuota EM-maiden lukemista, mutta totesin ettei nyt rahkeet eli aika riitä. Joitakin helppoja maita on tullut luettua, muttei mitään oikeasti haastavaa... EM-kisoissa on tänä vuonna maitakin enemmän kuin ennen niin luku-urakka on melkoinen.

   Ihanaa, että tykkäsit Teräksestä. Muistakin, että sitä on kehuttu siellä sun täällä ja sen vuoksi otin sen tämän kesän suunnitelmiin mukaan.

   Poista
 6. Ihanaa että on Vargas jota en ole lukenut! Se pitää nyt etsiä käsiin dekkariviikolle :)

  Suosittelen Eugenidesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ehdi lukea Vargasin uusinta ensi viikolle, mutta säästelen sitä loma-aikaan. Vähän jo alusta kirjaa silmäilin ja hyvältä vaikuttaa. :)

   Poista
 7. Blogissani on sinulle palkintohaaste! http://unelmienaika.blogspot.fi/2016/06/blogger-recognition-award.html

  VastaaPoista
 8. Listojen tekeminen on tosiaan hauskaa, mutta minä tiedän, että omalla kohdalla aika turhaa. En kuitenkaa saa syystä tai toisesta luettua puoliakaan listaamistani teoksista... Toivottavasti sinua onnistaa oman listasi kanssa! :) Aurinkoista lukukesää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen näiltä kesälistoiltani saanut ilman suurempia ponnistuksia luettua noin puolet, mutta saapa nähdä miten tänä kesänä käy... uutuuskirjojen kanssa olen päätynyt samaan kuin sinä - katalogien selailu ja kirjojen valinta listalle on alkanut turhauttaa, kun en ehdi lukea kaikkia kiinnostavia, ainakaan kirjojen juuri ilmestyessä.

   Kiitos, samoin sinulle ihanaa kesää. :)

   Poista
 9. Naurahdin Anna Kareninalle, koska itselläni on täysin sama tilanne Dostojevskin Rikoksen ja rangaistuksen kanssa... :D Tänä kesänä oikeasti luen sen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsemppiä R & R:n kanssa. Minä olen jo heittänyt toivoni sen suhteen. Pariin kolmeen kertaan olen koettanut kirjaa lukea, mutta kesken on jäänyt.. en muistaakseni päässyt 150 sivua pidemmälle, oli ihan liian synkkä ja raskaslukuinen kirja minulle. :)

   Poista
 10. Listoissa usein hauskinta on niiden tekovaihe! Toteutus kannattaa todellakin ottaa kevyin mielin ja hiukan huumorilla, muutoin ainakin itsellä iskisi epätoivo joka ikisen suunnitelman päätteeksi :D

  Nautinnollisia, paineettomia ja kepeitä lukuhetkiä myös sinun kesään! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suunnittelu on puolet huvista, tässäkin asiassa :). Kiitos, kiitos - oikein jo odotan kesäloman alkua ja sitä, että pääsen näiden listaamieni kirjojen kimppuun... nyt on niin vähän lukuaikaa, että ehdin ehkä pari novellia lukaista päivän aikana.

   Poista
 11. Tiukat on tytöllä suunnitelmat... itse menen niin kuin ennenkin, en suunnittele, mutta kirjaston varauslistalta tipahtelevia kirjoja luen sitä mukaa kuin niitä tulee. Tällä kertaa siellä on kuinkas muutenkaan aika paljon dekkareita. Mustosen uusimmasta kirjasta kyseltiin ottaisinko kesäluettavaksi ja otin, sillä tarkkana tyttönä säästän euron varaustililtä.
  Olen muuten lukenut Tiklin ja Pilvikartaston. Näistä tykkäsin enemmän Pilvikartastosta, siitä on muuten myös tehty elokuva. Jäi katsomatta, kun se tuli telkusta, harmi.
  Lukuiloa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suunnitelmat on, muttei niin tiukat vaan joustavat. :D Mutta Anna Kareninasta en aivan helposti aio joustaa, niin pitkään olen venyttänyt sen lukemisen aloittamista. Kivaa, että tykkäsit Pilvikartastosta. Sekin on ollut minulla hyllyssä ties miten pitkään. Kirja on kuulemma sen verran mutkikas rakenteeltaan, että olen siirtänyt ja siirtänyt lukemista... mutta jospa tänä kesänä olisi tämänkin kirjan aika. :)

   Oulun kirjastosta poistui varausmaksu vuodenvaihteessa, joten se on nykyään ilmaista lystiä. Minulla kirjaston varauslista näyttää silti tyhjää. Ajattelin, että bongailen uutuuksia ihan hyllystä, en halua kesälle mitään saapuvien varausten tulvaa.

   Poista
  2. Minä kuulin ihania huhuja Turusta, että varausmaksut olisivat poistumassa. Minulle säästäväiselle lukijalle uutinen on mahtava ja säästän sillä yli sata euroa vuodessa. Tietysti Oulu on edelläkävijä tässäkin asiassa. Olen ihaillut nyt täällä ollessa kaikkea uutta ja energistä meininkiä. Bongasin kaikkea kivaa ja rakastuin Makia-kahvilan pihalla oleviin pylväslamppuihin.

   Poista
  3. Pidetään peukkuja maksujen poistumiselle. Minulla iski joku varaushimo päälle heti kun maksut lähtivät - olen kevään aikana varannut kirjoja varmaan enemmän kuin monesti vuoden aikana yhteensä. :D Jahas, minunkin pitäisi varmaan tehdä ensi visiitti Makiaan tässä kesän aikana.

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.