Heidi Köngäs: Hertta

Lyhyet mietteet Heidi Köngäksen kirjasta Hertta (Otava, 2015):

Väärä vuodenaika. Luin kirjaa kevään vaihtuessa kesään, ja se taisi olla väärä lukuaika kirjalle, jossa sukelletaan tunnekylläisesti yhden naisen kovaan ja traagiseen elämään. Melkein jätin kirjan kesken, kun se tuntui liian synkältä iloisen kevätauringon paisteen rinnalla.

Historiaa helposti. Kirja kertoo oikeista historiamme henkilöistä ja tapahtumista. Voin vain kuvitella, miten puisevan tietokirjan ko. ajanjaksosta saisi kirjoitettua - ja varmasti on kirjoitettukin. Ne vain eivät ole minua varten. Synkistä tapahtumista huolimatta koin saaneeni ison annoksen kotimaista politiikan historiaa Hertan sivuilta juuri minulle sopivassa, fiktion sävyttämässä muodossa. Myönnän silti googlanneeni etukäteen kirjan henkilöitä. Sitä suosittelen muillekin lukijoille, jos 'Hertta' ei vielä kerro kenestä on kyse. Kirjassa hypätään suoraan keskelle henkilöiden elämää, ilman esitietojen tarjoilua.

Ajankuvan juhlaa. Puutteen ja aatteen vuodet heräävät Hertan sivuilla henkiin. Kirja oli lukuelämyksenä minulle kolmen tähden kirja, mutta tein matkan vuosikymmenten taakse, voimakastahtoisen naisen elämään. Pelkistetty kerronta korostaa Hertan kovaa luonnetta, ja erityisesti Hertan ja Leinon pakoilu talviaikaan jossain syrjäseutujen korpitaipaleilla oli sykähdyttävää luettavaa.

Historiasta enemmän kiinnostuneille kirja lienee erittäin antoisaa luettavaa.


Goodreads: 3 tähteä
Mistä kirja minulle? Kirjaston kirja
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu mm. blogeissa Täällä toisen tähden alla, Luettua elämää, Annelin kirjoissa ja Kirjakaapin kummitus.
Kirjan tietoja:
Heidi Köngäs: Hertta
Kansi: Anna Lehtonen
Otava, 2015
285 sivua

Kommentit

 1. Minä olin tästä ihan tulessa. Vahvat ja voimakkaat naiset ovat heikko kohtani. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naiskuvaa todella sai ns. koko rahan edestä tämän kirjan sivuilta. :) Vaikkei tämä ollutkaan minulle aivan huippukirja, on hienoa että näitä omia voimanaisiamme nostetaan tällä tavoin esille.

   Poista
 2. On muuten totta tuo, jotkut kirjat vain kuuluvat tiettyyn vuodenaikaan (tai jopa vuorokauden aikaan)! Voisin kuvitella ajattelevani juuri samalla tavoin, keskellä auringonpaistetta vain on vaikea uppoutua synkkiin ja vahvoihin tapahtumiin. Helpompi samaistua hattaroihin ja muuhun kevyeen :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle eivät näköjään synkemmät kirjat oikein toimi kesäaikaan. Yksi ihan kelpo dekkarikin jäi kesken toukokuussa, kun se meni liian mustanpuhuvaksi. Pitää kaivella se syksyllä uudestaan esille. :)

   Poista
 3. Marika, toivottavasti minä sytyn tästä tuleen, sillä otin kirjan lainastosta suvilukuun sekä Dora, Doran innostamana että Ompun vahvasta suosituksesta.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä tämä sopii sinun kesäpinoosi paremmin. Hyviä lukuhetkiä :)

   Poista
 4. Kirja vaati minultakin toisen yrittämisen, ennen kuin sytyin sille. Silloinkaan en ollut yhtä haltioissani kuin Dora Dorasta. Herttaa jäin ihailemaan, ja juuri tuo historiallinen puoli oli tässä kiinnostavinta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin pitkään otanko lukuun Doran vai Hertan. Hertan jälkeen tuo paljon kehuttu Dora jäi vielä kutkuttelemaan... ehkä kokeilen sitä syksyllä.

   Poista
 5. Minä pidin tästä! Jäin vaan 'miettimään, miten rohkea veto oli kirjoittaa miespäähenkilä niin selkeästi kieroksi ja heikoksi juonittelijaksi. Kyseessä on kuitenkin oikea historiallinen henkilö. Kumpa tietäisin, kuinka oli todellisuudessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin aivan samaa -olisi todella kiinnostavaa tietää, kuinka osuvia henkilökuvat tässä kirjassa olivat. Hyvin heidät oli ns. herätetty henkiin eikä kirja ollut laisinkaan kuivakka, mitä hieman pelkäsin.

   Poista
 6. Köngäs tekee historiaa kiinnostavalla tavalla eläväksi, vaikkakin minua tuppaa häiritsemään se, kun en tiedä, mikä on totta ja mikä sepitettyä. Mutta taitava kirjoittaja Köngäs on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän tämä tosiaan ole mikään 'oikea' historian kirja, vaikka niin mieluusti ajattelisi. Taitavasti Köngäs kirjoittaa, vaikka hänen tyylinsä oli toisinaan hieman liian pelkistetty minun makuuni.

   Poista
 7. Minusta Köngäs kirjoittaa loistavasti ja mehevästi. Hän hyppäsi niin mainiosti noiden kolmen päähenkilönsä aivoihin, että wau. Tietystikin tämä oli fiktiota eikä 'totuutta' voi saada selville, mutta minua ei haitannut. Ihastuin. Pitää muistaa varata Dora Dora.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En juuri lue tämäntyylistä faktapohjaista fiktiota, ja tyyli oli hyvin mielenkiintoinen. Jos poliittiset kuviot kiinnostaisivat enemmmän, varmaan tämäkin olisi kolahtnut isommin minulle.

   Poista
 8. Tämä kirja pamahti ja paukahti voimalla tunteisiini. Tunnustan lukeneeni googlesta näistä henkilöistä kirjan jälkeen. Todella kiinnostava persoona ja eli isänsä viitoittamaa tietä. Ja aika oli suurten muutosten aikaa.
  Enni Mustonen on käyttänyt myös Hertta Kuustosta eräässä Syrjästäkatsojan tarinoita-sarjan kirjassaan.
  Ihastuin todella Köngäksen Herttaan jopa viiden tähden verran. Olin lukenut aiemmin Jokin sinusta teoksen. Dora Dora odottelee kirjahyllyssä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun piti googlata etukäteen, sillä tiesin niin vähän Hertan vaiheista. Tuntui helpommalta lukea, kun olin edes hieman hajulla henkilöistä ja todellisista tapahtumista. Dora Dora tullee minullakin lukuun. :)

   Poista
 9. Tämä pitää kyllä ehdottomasti lukea, mutta hyvä kun "varoittelit" synkkyydestä, tiedän tarttua tietyssä mielentilassa. Itselleni sitä ei niinkään luo vuodenajat, vaan enemmän ihan oma pää, sen pitää olla aika kevyt, että jaksan muuhun kunnolla syventyä. :D

  Tykkäsin viime vuonna kovasti Köngäksen Dora Dorasta, ei mikään kesäkirja kyllä sekään! Mutta ihan jo sen innoittamana olen pitkään halunnut kirjailijalta lisää lukea, jospa tässä olisi vielä vähän enemmän sitä voimaa, joka Dora Dorasta hieman tuntui puuttuvan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voimaa tässä kirjassa minusta on, sillä Hertasta on kirjoitettu melko tinkimätön ja päämäärätietoinen hahmo. Hänen luonteensa hallitsee kirjaa, ja sen myötä sitten kirjasta joko pitää tai ei :). Mutta kokeilemisen arvoinen tämä on ehdottomasti.

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.