Corto Maltese Keskiyön auringon alla

Historiani seikkailija Corto Maltesen kanssa oli ennen Keskiyö auringon alla -albumia (Jalava, 2016) yhden lukumaratonilla luetun albumin mittainen. Niinpä en suhtautunut tunteikkaasti uutiseen, että italialaisen Hugo Prattin (1927 - 1995) luoma hahmo on päässyt uusiin seikkailuihin uusien tekijöiden voimin 20 vuotta Prattin kuoleman jälkeen. Kaipasin jotain kevyttä, toiminnallista luettavaa ja Corton seikkailut tuntuivat sopivilta juuri tähän tarpeeseen. Eli ei muuta kuin uusi albumi Keskiyön auringon alla lukuun.


Sarjakuvan tapahtumat sijoittuvat Yhdysvaltoihin ja Kanadaan. Maltese saa ystävältään Jack Londonilta kehotuksen käydä noutamassa aarre Londonin vanhasta mökistä. Maltese lähtee taivaltamaan kohti erämaamökkiä, ja vuonna 1915 se ottaa aikaa. Luvassa on seikkailu poikineen, ennen kuin mökin aarre paljastuu.

Maltesen seikkailuissa tapahtuu, mutta action ei ole yletöntä räiskimistä ja kohellusta, jota pidän positiivisena seikkana. Kirjassa on kunnon juoni, ja mm. alkuperäiskansa inuiteihin kohdistettujen julmuuksien myötä tarinassa on myös moraalista ja yhteiskunnallista sanomaa. Kun tämä oli jo toinen Maltese-albumini, alkoi myös itse pääsankari tulla tutummaksi ja hänhän on oikein sympaattinen ja oikeamielinen kaveri.

Piirrosjälki on selkeää, ja albumin värit ovat plussaa. Olen nimittäin nähnyt kirjastossa vanhoja, mustavalkoisia Maltese-albumeja, ja ne eivät laisinkaan houkutteleet lukuhommiin. Keskiyön auringon alla tunnelmoidaan ja taistellaan, ja näyttäviä ruutuja katselee ilokseen.


Saatanpa lukea Corto Maltesen seikkailuja myös jatkossa. Silloin on tosin palattava niihin alkuperäisiin, Hugo Prattin piirtämiin tarinoihin.

***
Saan Corto Maltese -albumista pisteen Kansojen juurilla -haasteeseen, sillä albumin tapahtumiin kietoutuu alkuperäiskansa inuitien paikoin erittäin julma kohtelu.

Goodreads: 3 tähteä
Mistä kirja minulle? Kirjaston sarjakuva
Muualla verkossa: Hesarin arvio sarjakuvasta.
Sarjakuvan tietoja:
Juan Diaz Canales (käsikirjoitus) & Rubén Pellejero (piirrokset): Bajo el sol de medianoche (2015)
Suomennos Heikki Kaukoranta
Jalava, 2016
82 sivua

Kommentit