2 X Petri Hiltunen: Anabasis (osa 1) & Väinämöinen Hollywoodin lumoissa

Hyvää Kalevalan päivää! Minulla on kerrankin päivän teemaan edes jollain tavoin liittyvä kirja, sillä sain viimein luettua loppuun Petri Hiltusen Väinämöinen Hollywoodin lumoissa -sarjakuvan (Arktinen Banaani, 2014). Aloittelin kirjaa Ystävänpäivän lukumaratonilla, ja ei se oikein silloin napannut. No, sama linja jatkui myös lukumaratonin jälkeen, mutta luin kirjan silti loppuun Sarjakuvapassin vuoksi.

Parempien lukufiilisten toivossa päätin kokeilla myös toista Hiltusen albumia, joka minulla on jo jonkin aikaa majaillut omassa hyllyssäni. Se vaikutti aivan erityyliseltä kuin Väinämöissarja: Anabasis (Arktinen Banaani, 2011) pohjautuu 'Sokrateen oppilas' Ksenofonin kirjaan, jossa hän kuvaa sotaretkeä Kyyrokseen. Albumissa ollaan reilusti kiinni historiallisessa ajassa, ja sotaisa Anabasis miellytti minua huomattavasti enemmän kuin Väinämöisen huumori. Tutustumiseni Hiltusen töihin jäi Anabasiksen osalta plussan puolelle.
Mikä Väinämöinen Hollywoodin lumoissa -sarjakuvassa kaihersi, kun lukeminen ei maittanut ei sitten yhtään? Piirrosjälki tai tekstaus ei herättänyt minussa suurempia tunteita, mutta en vain innostunut albumin stripeistä. Vitsit eivät naurattaneet, lyhykäisesti sanottuna. Ja kun niitä oli lähes 300 sivua, niin huh heijaa, oli melkoinen pinnistys lukea albumi loppuun. 

Albumin ideana on se, että Väinämöinen on siirretty nykyaikaan, ja hän kiertää Jabe-nimisen city-menninkäisen kanssa (tämä kummallisen oloinen kumppanuus ei auennut minulla laisinkaan) ihmettelemässä erilaisia nykymaailman ilmiöitä. Hänen seikkailuistaan on ilmestynyt useita albumeja, ja lukemani Hollywood-albumi on sarjan yhdeksäs. Sarjaan saattaisi olla parasta tutustua ensimmäisestä osasta alkaen, jotta hahmojen sarjakuvallinen historia selviäisi paremmin. Eli miten ja miksi Väinämöinen on nykyaikaan putkahtanut? Kukas tämä Jabe on? Entäs symppiksen näköinen Untamo-siili? Albumin herättämiin kiinnostavimpiin kysymyksiin en saanut vastausta, ja jälkimaku lukemisen jälkeen oli melkoisen mitäänsanomaton.

Anabasis-albumin ostin syksyllä omakseni Oulun (pieniltä) sarjakuvafestareilta, joilla piipahdin pikaisesti. Albumi perustuu Ksenofonin kuvaukseen Kyyroksen sotaretkestä, josta voi lukea tarkemmin vaikkapa Wikipediasta. Aikajanalla Kyyroksen sotaretki ajoittuu vuoteen 401 eaa, jolloin Persian kuningas värväsi kreikkalaisia palkka-armeijaansa. 10 000 kreikkalaisten sotilaan kohtalo on pääosassa Hiltusen sarjakuvassa, joka on itse asiassa kaksiosainen. Minulla on hyllyssäni vain ensimmäinen osa, ja se jäi niin jännittävään paikkaan, että pitänee hankkia myös se toinen osa.
Albumin parasta antia oli se, miten eläväksi se teki historialliset tapahtumat. En osaa arvioida, miten hyvin kaikki yksityiskohdat pitivät kutinsa albumin sivuilla, sillä tunnustan auliisti, etten tiennyt ko. sotaretkestä mitään. Mutta nyt tiedän, joten jo sen verran albumi onnistui kartuttamaan historiantietojani. Albumissa painotetaan (sotaisaa) toimintaa, eli aasinsiltamaiset yhteydet Sokratekseen eivät tämän sarjakuvan kohdalla tarkoita sitä, että sotaretkellä eksyttäisiin korkealentoisen filosofian puolelle. Uskallan näin ollen arvella, että vauhdikkaat ruudut ja vanhanaikaiset sotimistavat saattaisivat kiinnostaa myös poikalukijoita, ja lisään albumin Pojat, lukemaan -vinkkilistalleni.

Goodreads: Väinämöinen Hollywoodin lumoissa -kirja saa 2 tähteä ja Anabasis saa 3 tähteä.
Mistä kirjat minulle? Väinämöis-kirja on kirjaston kirja ja Anabasis on oma ostos.
Muualla verkossa: Petri Hiltusen sivut.
Kirjojen tietoja:
Petri Hiltunen: Väinämöinen Hollywoodin lumoissa
Arktinen Banaani, 2014
286 sivua

Petri Hiltunen: Anabasis - 1. osa Kyyroksen sotaretki
Tekstaus Hannele Parviala
Arktinen Banaani, 2011
64 sivua

Kommentit

 1. Tuo jälkimmäinen sarjakuvakirja vaikuttaa hienolta ja kiinnostavalta. Minkä ikäisille tätä voisi suositella?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, minulla ei ole omia lapsia joten ikäsuositukset tulevat mututuntumalta. :) Luulisin, että yläasteikäisiä voisi tämä innostaa, miksei pienempiäkin. Albumi on todella hieno, ja historiallinen tausta tuo tähän oma säväyksensä. Kun voisikin oppia historiaa aina näin vauhdikkaasti. :)

   Poista
  2. Tämä varmasti kiinnostaisi isompia koululaisia. Kiitos vinkistä, pistän talteen!

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.