Matti Kääriäinen: Kehitysavun kirous

Matti Kääriäisen kirja Kehitysavun kirous (Into, 2015) oli erittäin mielenkiintoista luettavaa. Pohjatietoni kehitysavusta ja kehitysmaayhteistyöstä olivat ennen kirjan lukemista olemattomat ts. uutisotsikko tai -juttu silloin tällöin on tullut silmäiltyä sanomalehdistä läpi, mutta suurta innostusta aihetta kohtaan en ole tuntenut. Kääriäisen kirja herätti kiinnostukseni, sillä ennakkoinformaation perusteella kirjan näkökulma aiheeseen on kriittinen ja kirjoittaja myös tietää mistä puhuu, sillä Kääriäinen on ulkoasiainneuvos ja eläkkeellä oleva suurlähettiläs, jolla on vuosikymmenten verran kokemusta kehitysavun parissa työskentelystä.
Kehitysavun kirous pohjautuu Kääriäisen omiin kokemuksiin, mielipiteisiin ja analyyseihin. Teksti ei ollut akateemisen kuivakkaa vaan lähestymistapa aiheeseen oli hyvin lukijaystävällinen ts. tekstiin ei oltu liiaksi kasattu taloustieteen ja politiikan jargonia. Pohdintojen ja päätelmien lomassa lukijalle tarjotaan kiintoisia tapahtumia Kääriäisen uran varrelta ja muutama nykypoliitikkokin kirjan sivuilla vilahtaa. Kirjan lopussa on pieni kirjallisuusluettelo, ja tekstissä viitataan jonkin verran lähdeteksteihin mutta lauseita ei ole mitenkään ylikuormitettu viitteillä.

Kaltaiselleni kehitysapu-ummikolle kirja sisälsi kiinnostavaa tietoa siitä, millainen poliittinen historia kehitysavulla on ja miten ailahtelevaista Suomen kehitysapuun liittyvä politiikka on ollut ja on edelleen. Kehitysapuun liittyy todella isoja summia verorahaa, joten tuntuu hurjalta ja myös kurjalta, että esimerkiksi kansainvälisen kehitysmaatutkimuksen piirissä ei ole minkäänlaista yksimielisyyttä annetun avun vaikutuksesta taloudelliseen kasvuun, avun tavoitteista tai avun antamisen parhaista muodoista (tästä löytyy tarkempaa tietoa kirjan sivulta 128). Koko kehitysavun perusta vaikuttaa äärimmäisen huteralta. Kääriäinen valottaa lyhyesti myös tabuja ja myyttejä, joita kehitysapuun liitetään. Maailma ei pelastu tai muutu olennaisesti paremmaksi paikaksi elää nykyisen kaltaisen kehitysavun kautta, se kävi kirjaa lukiessa selväksi.

Kääriäisen kirjan luettuani seuraan aihetta käsitteleviä uutisia jatkossa aivan eri silmin ja toivottavasti tiiviimmin kuin aiemmin. On todella mielenkiintoista, seuraako kirjan nostattamasta keskustelusta ja mediahuomiosta mitään konkreettista vai jatkuuko meno kehitysapuasioiden ympärillä kuten ennenkin julkisuuden huomion laannuttua. Niin tai näin, suosittelen tutustumaan tähän kirjaan jos aihe yhtään kiinnostaa. Ja vaikkei kiinnostakaan, mieli voi muuttua kirjan lukemisen jälkeen.

***
50 kategorian listahaaste saa merkinnän kohtaan 14) A nonfiction book.

Goodreads: 3 tähteä
Mistä kirja minulle? Arvostelukappale. Kiitos kustantajalle!
Muualla verkossa:
Kirjan tietoja:
Matti Kääriäinen: Kehitysavun kirous
Into, 2015
171 sivua

Kommentit