Naomi Lewis: Karnevaalikissa & Runohaasteen koonti

Tein melkoisen löydön lähikirjaston poistomyynnistä: Naomi Lewisin kaunis runokirja Karnevaalikissa (Otava, 1997) lähti eurolla mukaani. Tarkasti ottaen kunnia löydöstä kuuluu miehelleni, joka bongasi kirjan poistokärrystä ja huomaavaisesti kysyi, kiinnostaako. Muistin heti kansikuvan nähtyäni, että olen ihastellut tätä kirjaa joskus aiemmin ja totta kai Karnevaalikissa sai meiltä uuden kodin. Paul Staggin kuvitus Lewisin kissarunoihin on kertakaikkisen hurmaava, ja suosittelen tätä kirjaa lämpimästi ainakin kaikille kissaihmisille.
Lyhyesti sanottuna kirjassa on runoja kissoista. Venetsian kissa, egyptiläinen kissa, New Yorkin kissa ja moni muu karvainen ihanuus saa omat säkeensä. Tässä näyte egyptiläisen kissan salaperäisyydestä:

"Ei salatuintakaan voi piilottaa
siltä, joka näki Kheopsin
määräävän: "Tulee minulle pyramidi rakentaa."
Niin kohosi taivaisiin tuo hauta suunnaton." (s. 12)

Baletin kissa elää öiseen aikaan tanssin maailmassa:
  
"Niin, tanssin, tanssinhan minäkin,
olen Odile, Odette ja Julia,
olen Giselle myös, ja Raymonda.
Vaatii haamut: "Voisitko kerrata?
Sillä toisiinhan ei voi verrata
tätä kissaa. Ah, mitkä askeleet!" (s. 14)
Jokainen kissa on kuvattu maalauksiin, jotka miellyttävät omaa silmääni erittäin paljon. Runoistakin pidän ilman sen kummempia syväanalyysejä. Tämä on sillä tavoin 'helppo' runokirja, että runojen maailmaan pääsee ainakin jollain tasolla kiinni ilman runouden teorian tuntemusta. Ja minulle kirjassa kirjassa tärkeitä ovat myös kuvat. Ne ovat niin upeita, että tämä on minulle oikea silmäkarkkikirja.

*** Pieni haastekoonti: Runohaaste 2014 ***

P. S. Rakastan kirjoja -blogissa käynnistyi viime vuoden helmikuussa Runohaaste 2014, jossa haastettiin lukemaan ja bloggaamaan runoista. Lähdin haasteeseen vaatimattomin tavoittein, sillä en ole kokenut runoutta itselleni läheiseksi kirjallisuuden alueeksi. Sain silti Karnevaalikissan lisäksi luettua ja blogattua kahdesta kirjasta:


Runojen suhteen lukumaailmassani ei tapahtunut haasteen aikana suurta mullistusta, mutta olen tyytyväinen siihen, että luin edes nämä kolme kirjaa. Jos aikuisten runokirjat tuntuvat vaikeilta lähestyttäviltä, kirjaston lanu-hyllyiltä voi näköjään tehdä löytöjä: Kärpäslätkää oli aivan mainio, ja Kaija Pispalta voisin kokeilla muitakin kirjoja.

Kiitokset avartavia lukuelämyksiä tuottaneesta haasteesta!
Kuva P. S. Rakastan kirjoja -blogista.
Goodreads: 4 tähteä
Mistä kirja minulle? Ostettu kirjaston poistomyynnistä
Kirjan tietoja:
Naomi Lewis: The Mardi Gras Cat (1993)
Kuvitus Paul Stagg
Suomennos Kaarina Helakisa
Otava, 1997
30 sivua

Kommentit

  1. Tätä olen aina ihaillut ja ostan heti, jos vastaan tulee. Kaarina Helakisa on yksi lempparikääntäjiä ja kirjailijoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti Karnevaalikissa hipsuttelee sinua vastaan, sillä tämä on kaunis kirja, jota on ilo lukea ja katsella. :) Helakisa on kääntänyt runot hienosti tähän kirjaan.

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.