2 x lyhytarvio: Runoilijan talossa & Hiljaisuus soi h-mollissa

Lyhytarviota pukkaa! Tässä tiiviisti lukutunnelmat äänikirjasta, jonka sain kuunneltua loppuun eilen sekä nuortenkirjasta, jonka lopettelin viikonloppuna. Lukufiilikset menivät näiden kirjojen suhteen melkoisen ristiin ennakko-odotusteni kanssa: Finlandia-palkittuun kirjaan suhtauduin ennakolta varauksella ja nuortenkirjalta odotin huippua lukukokemusta. Vaan miten kävi?

*** Helena Sinervo: Runoilijan talossa (äänikirja) ***
Tammi, 2006

Runoilijan talossa eksyi autoni cd-soittimeen, kun saavutin (väliaikaisen) kyllästymispisteen dekkarien kuuntelussa. Oli pakko saada korviin jotain muuta kuin rikoksia ja johtolankoja, ja Helena Sinervon vuonna 2004 Finlandia-palkittu kirja täytti loistavasti tämän tarpeen. Sinervon kirja on romaani runoilija Eeva-Liisa Mannerista. Sinervon lähestymistapa aiheeseen on muodoltaan täysin kaunokirjallinen, mutta kirjan jälkisanoissa hän kuvailee tehneensä kirjaa varten perusteellista tutkimustyötä.

Lopputulos on hieno. Mannerin tuotanto ei ole minulle tuttua, mutta Tiia Lousteen upeasti lukema kirja piirtää kuuntelijan silmien eteen kuvan epäsovinnaisesta, kovan elämän kokeneesta taiteilijasta, jolla on voimaa tarkastella kipeitä muistoja joskus jopa mustan huumorin läpi. Mielestäni kirjan äänitoteutus oli erittäin onnistunut, vaikka kuuntelu vaatikin jonkin verran keskittymistä, jotta tekstin vivahteet eivät valuneet ohi korvien. Suhtaudun aluksi varauksella kirjan lähtöideaan, mutta Sinervon taidokas teksti ja Lousteen luenta imaisivat minut Mannerin maailmaan. Goodreads-tähtiä ropisee neljä.

*** Mari Strachan: Hiljaisuus soi h-mollissa ***
Karisto, 2010

Mari Strachanin esikoisromaanissa Hiljaisuus soi h-mollissa (Karisto, 2010) on todella kaunis kansilehti, ja etukanteen nostettu lainaus "Lennän unissani joka yö. -Tänä yönä lentämisestä tulikin painajainen." tuntui lupaavalta. Odotin kirjalta jotain arvoituksellista ja taianomaista, mutta en aivan saanut odotukselleni vastinetta. Lapsikertoja Gwenni joutuu kirjassa silmätysten pienen walesilaiskylän salaisuuksien kanssa, joista osa juontaa juurensa sota-ajalle asti. Tapahtumia kuvataan taitavasti lapsen näkökulmasta ja Gwenni on hurmaavan omalaatuinen persoona, mutta silti jäin kaipaamaan tapahtumiin hieman lisää potkua ja yllätyksellisyyttä. 

Kannen mainostamat lentämisjutut jäivät jokseenkin irrallisiksi juonen lisämausteiksi. Odotin koko ajan, että niiden tiimoilta paljastuu jotain merkittävää. Kenties Gwenni on oikeasti noita, joka lentelee yöllä erikoiskykyjensä avulla? No ei ole. Mutta puhuvat naamamukit olivat oikeasti hauskoja. Ehkäpä myös omat muumimukini juttelevat kaapissa ja kuuntelevat korvat höröllä keittiössä käytyjä keskusteluja. Annan kirjalle kolme Goodreads-tähteä.


Kirjan englanninkielinen nimi on The Earth Hums in B Flat, joten I Spy Challenge etenee kohtaan 12) Celestial Body.

Goodreads: Runoilijan talossa saa 4 tähteä ja Hiljaisuus soi h-mollissa 3 tähteä.
Mistä kirjat minulle? Molemmat kirjat ovat kirjaston kirjoja.
Muualla verkossa: Runoilijan talossa -kirjaa on luettu tai kuunneltu useassa blogissa. Tässä muutama linkki: Lue, ihminen!, Kulttuuri kukoistaa ja Morren maailma. Hiljaisuus soi h-mollissa -kirjaa on luettu mm. blogeissa Taikakirjaimet, Lukuisa, Yöpöydän kirjat ja Mustetta paperilla.
Kirjojen tietoja:

Helena Sinervo: Runoilijan talossa
Lukija Tiia Louste
Kesto 6 h 40 min
Tammi, 2006

Mari Strachan: The Earth Hums in B Flat (2009)
Suomennos Kirsi Ohrankämmen
Karisto, 2010
338 sivua

Kommentit

 1. Itselläni odottelisi tuo Hiljaisuus soi... kirja omassa hyllyssä lukemattomana. Saa nähdä, mitä minä tykkään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan kiva kirja tämä oli, mutta kun odotin jotain erityistä niin hieman jäi vaisut fiilikset viimeisen sivun jälkeen. Erityisesti tuo lentämiskuvio oli melkoinen lässähdys, mutta toivottavasti tämä on parempi kirja sinulle. :)

   Poista
 2. Olin eilen väsynyt viikonlopusta ja muutenkin pitkästä päivästä, joten vetäydyin lukemaan tätä. Lapsikertoja ihastutti minua ja tarina koukutti minut matkaansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä sopii varmasti hyvin niihin hetkiin, kun kaipaa jotain kevyempää ja viihdyttävää. Minulla vaan taisi olla odotukset liian korkealla. Sinänsä lapsikertoja toimi tässö hienosti, ei ollut väkinäisen tai teennäisen oloista kerrontaa.

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.