Tammikuu 2015

Uuden vuoden kunniaksi päätin aloittaa kuukausikoosteiden kirjoittelun. Niitä kun on niin mukava lueskella toisten bloggaajien blogeista. Kokeilin blogini alkuaikoina kvartaalikatsausten tekoa, mutta tilastopainotteiset postaukset eivät minua inspiroineet, vaan intoni taisi lopahtaa peräti kahden katsauksen jälkeen. Joten tällä kertaa luvassa on vapaamuotoisia tunnelmia ilman tilastokäppyröitä, ja toivottavasti katsaukset säilyvät hengissä edes joulukuulle asti.
Tammikuun jokavuotinen ilonaihe: valo. Sen määrä lisääntyy päivä päivältä. Pian on kesä. Jee!


Tammikuussa postailin yllättävän paljon sarjakuvista, sillä yhteensä 5 juttua käsitteli sarjakuvia. 'Syyllinen' on totta kai Sarjakuvapassi yhdistettynä luonnoksiin kertyneisiin postauksiin. Tammikuun aikana sain passikirjojen luonnospostaukset julkaistua, ja olen viimein saanut lukuvauhtini kiinni täällä blogin puolella. Viisi passikirjaa on luettuna, ja enää kolme on jäljellä. Passiin olen rengastanut neljä hymynaamaa ja yhden surullisen hymiön. Lukuaikaa on jäljellä huhtikuun loppuun asti, joten vaikka joutuisin taistelemaan noista kolmesta albumista muiden lukijoiden kanssa varausjonossa, ehtinen ne saamaan käsiini ennen määräaikaa.

Haikailin tammikuun puolessa välissä hetkessä kiinni olevan bloggaustahdin perään. Tässä tavoitteessani olen pysynyt, eli luettujen kirjojen bloggauksia ei ole enää päätynyt luonnoksiin epämääräisen pitkiksi ajoiksi. Kuluneella viikolla sain loppuun Elina Karjalaisen dekkarin Murha C-mollissa ja Doris Lessingin Martha Quest -sarjan kolmannen osan, ja näistä postailen ensi viikolla. Lukufiilikset pärähtävät blogiavaruuteen siis suht koht tuoreeltaan. Hassua, mutta tämä pieni asia on vaikuttanut todella merkittävästi (=positiivisesti) omiin bloggaustunnelmiini. Minulle bloggauksen eräs suola selvästi on ajantasaisuus, eikä se, että julkaisen jotain tekstiä säännöllisesti.

Pienen sisäisen vatuloinnin jälkeen päätin äänestää Blogistanian-äänestyksissä, vaikka minusta tuntui, että olen lukenut ns. vääriä kirjoja ja liian vähän kirjoja. En ole lukenut uutuuksia ko. äänestys mielessäni (enkä aio tehdä sitä tänäkään vuonna), mutta löysin kuin löysinkin jotain äänestettävää jokaisessa sarjassa. Ja vaikkeivät omat suosikkini päässeet kärkikahinoihin, toisten äänestyspostauksia oli todella kiva käydä lukemassa. Niistä kertyi talteen monta kirjavinkkiä,  ja mm. Poika nimeltä Kuukivi ja Pohjoismaiset taruolennot -kirjat herättivät mielenkiintoni. Näistähän saisi hyvien lukuelämysten lisäksi myös pisteitä Anna minun lukea enemmän -blogin Kirjallinen retki Pohjoismaissa -lukuhaasteeseen, jossa en ole vielä päässyt juuri alkua pidemmälle (2 ruotsalaista kirjaa blogattuna).

Lukuhaasteiden puolella keskityin tammikuun aikana Goodreadsista löytämiini listahaasteisiin, joiden tilannetta voi seurata välilehdeltä. I Spy Challenge -haasteeseen olen blogannut kahdesta kirjasta ja 50 kategorian lukuhaasteeseen on kertynyt viisi bloggausta. 50-haaste on täysin ajantasalla, eli luonnoksissa ei roiku jemmassa yhtään kirjapostausta. I Spy -haasteessa sen sijaan tilanne on todellisuudessa sellainen, että luonnoksissa odottaa juttu kolmesta kirjasta (kohdat Weapon, Seasons ja Occupation). Minulla on nyt sellainen systeemi, että juuri luettujen kirjojen bloggaukset ovat etusijalla, ja noita luonnoksissa majailevia juttuja julkaisen sopivissa väleissä. Eiköhän sopiva väli noille kolmelle I Spy -kirjalle löydy ennen vuodenvaihdetta. :)

Maalaismaisema ei ole minulle aivan sitä ominta ympäristöä, mutta päätin silti osallistua 1001 kirjaa ja yksi pieni elämä -blogin Maalaismaisemia-lukuhaasteeseen. Voi olla, että haasteen aloitus jää kesäkuukausille, mutta huomasin omassa hyllyssäni yhden kirjan, joka taatusti sopii haasteeseen:
Virolaisen A. H. Tammsaaren Totuus ja oikeus -romaanisarjan avausosa Maan lupaus (Otava, 2002) on kansiliepeen mukaan raivaajaeepos, ja kansikuvassa ollaan heinätöissä. Kirja lähti mukaani viime syksyisiltä Turkansaaren syysmarkkinoilta. Siellä oli eräällä myyntipöydällä naapurimaan kirjallisuutta, ja kuvan kirja maksoi muistaakseni viisi euroa. Mehupullojen, valkosipulin, tervankusen ja muiden ostosten joukkoon vaan!

Toinen lukuhaaste, jota varten olen varovaisesti katsellut oman hyllyn kirjoja, on Reader, why did I marry him? -blogin Luetaan sateenkaari -haaste. En halua kiinnittää haasteen kirjoja, sillä ns. lukusuunnitelmistani tulee liian helposti 'näitä en ainakaan lue' -listoja, mutta totesin, että sateenkaari syntyisi esimerkiksi näistä oman hyllyn kirjoista:
Värit: punainen (María Dueñas: Ommelten välinen lanka), oranssi (Goliarda Sapienza: Elämän ilo), keltainen (Chimamanda Ngozi Adichie: Puolikas keltaista aurinkoa), vihreä (Cristina López Barrio: Mahdottomien rakkauksien talo), vaaleampi sininen (Chad Harbach: Pelin henki), tummempi sininen (John Boyne: Tarkoin varjeltu talo) ja lila (Jeffrey Eugenides: Naimapuuhia). Vihreässä on toki muitakin värejä, mutta eniten sentään vihreää. Haastavinta tässä haasteessa on järjestys, sillä olen esimerkiksi ajatellut lukevani Boynen kirjan jo tässä talven mittaan. Mutta pitää sitten vain etsiä jokin muu tummansininen kansi.

Tammikuu oli kaiken kaikkiaan oikein kiva lukukuukausi, ja ajatukseni bloggauksen suhteen selkiytyivät kummasti loppukuuta kohden tultaessa. Lopuksi muutama poiminta kuukauden varrelta:

Tammikuun naurut: JP Ahonen & KP Alare: Perkeros - tämä oli hauska!
Tammikuun huippu: Tiitu Takalo: Minä, Mikko ja Annikki - upea, kaunis sarjakuva-albumi.
Tammikuun yllätys: Anni Polva: Tiina saa ehdot - lapsuudessani en arvostanut Tiinoja erityisen korkealle, mutta kirjabloggaajien tempaukseen lukemani Tiina-kirja oli valloittava.
Tammikuun floppi: Ville Ranta: Köyhän miehen Jerusalem - tämä ei vaan ollut minun kirjani.

Kommentit

 1. Minulla on hyvin samanlaisia suunnitelmia. Haluaisin lukea Elämän ilon, mutta sen sivumäärä hirvittää. Missä välissä ehdin sen lukea? Ja sitten kirjapinossa on kirjoja, jotka vaativat lukemista ja omaksumista, joissa blogiteksti onkin toisella sijalla. Ja kun isken blogiin, niin ihmiset pyörtyvät.
  Osa teksteistä jää kesken, joskus vain yrittää selvittää liian sekavia kirjoja. Niitäkin on.
  Että minä ihailen sinun sivuja. Yleisilmettä, kuinka hallitusti kaikki on selkeästi esillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elämän ilon haluaisin todella lukea tuohon oranssi-kohtaan, ja olen ladannut sen suhteen toiveita kesäkuukausille. Sinne vaan alkaa olla jo kovasti tunkua, kun monen muunkin kirjan kohdalla tulee helposti mietittyä 'no kesällä sitten luen tämän'. Sinänsä hölmöä, että kävin ostamassa tuon itselleni heti kun se tuli kirjakauppoihin mutta lukeminen vaan venyy ja vanuu.

   Kiitos ulkoasukehuista! Tämä Bloggerin Simple-malli on kivan ilmava, olen tykännyt tästä itsekin. Ja taustakuvaa muuttamalla saa aina uutta ilmettä. :)

   Poista
 2. Olin ajatellut Poikani nimeltä Kuukiven lukemista jo aiemmin, mutta Blogistania-äänestysmenestyksen jälkeen sain kannettua sen kirjastosta kotiin. Jos tykästyn kirjaan, minulla on jo sopivasti toinen Sjónin kirja kirjahyllyssä odottamassa (eräs kaverini halusi kerran vähentää kirjojen määrää ennen muuttoa ja Argon lastu oli yksi itselleni valikoimistani kirjoista).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla Kuukivi-kirja oli mennyt täysin ohi silmien, mutta hyvä että sitä äänestettiin ahkerasti. Sjon on aivan uusi nimi minulle, mutta odotukseni ovat nyt aika korkealla. :) Hyvä tietää, että häneltä on muitakin suomennoksia.

   Poista
 3. Hyvä kooste! :) Tuo Luetaan sateenkaari -haasteen järjestys aiheutti minullekin vähän ylimääräistä päänvaivaa, mutta lopulta sopivat kirjat löytyivät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :) En ole vielä varma, luenko juuri nuo kirjat sateenkaareen, mutta onpahan edes jotain mietittynä tähän. Ko. haaste olisi tosiaan huomattavasti helpompi, jos voisi vuoden päätteeksi napsia haasteeseen satunnaisessa järjestyksessä luetut oikeat väriset kirjat. :)

   Poista
 4. Mukava kooste, kiva aina nähdä, mitä toiset ovat lukeneet, kun joka päivä ei ehdi käymään blogeissa =D

  Itsekin pitäisi tehdä, mutta olen vähän laiska tekemään koosteita. Ehkä tänä vuonna voisi yrittää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koosteet ovat kivoja lukea, ja mukavasti bloggaajien 'oloisia'. Olen toiveikas omien koosteideni suhteen, sillä luulen että tilastojen hylkääminen oli viisas ratkaisu. Ne eivät vaan ole minun juttuni lukuhommissa. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.