Ystävänpäivän lukumaraton 14.2.2015 (päivittyvä postaus)

Kello on noin 18.10 lauantaina 14.2.2015 ja blogissani käynnistyy Ystävänpäivän lukumaraton, joka jatkuu tästä eteenpäin 24 tuntia. Maratonia emännöi Lukutoukan ruokalista -blogin Emmi, ja olen mukana maratonilla ensimmäistä kertaa. Vähän jännittää ja eilen esittelemäni lukupinon kirjat ovat houkutelleet aloittamaan lukemisen suurin piirtein siitä asti kuin pinon sain kasaan. Ja nyt, nyt, nyt se alkaa.... :) Päivittelen lukufiiliksiä ja muita tunnelmia tähän postaukseen maratonin edistyessä. Keskityn maratonilla lukemiseen (ja toki pitää muistaa nukkua ja syödä ja kenties ulkoilla, ettei ala kirjat kaatua päälle - ja tietysti kannustaa välillä muita maratoonareita!), joten blogijuttuja luetuista kirjoista sopii odotella vasta ensi viikolla.

*** Sunnuntai 15.2.2015 ***

klo 18.10: Ystävänpäivän lukumaraton on ohi. Sain luettua loppuun Simukan Valkea kuin lumi -kirjan. Miten voikin olla noin nopealukuinen kirja? Ei jäänyt kummoinenkaan jälkimaku, mutta siitä lisää myöhemmin. Luin myös pari lukua lisää Kaislikossa suhisee -kirjasta, joka jää maratonin päättyessä sivulle 132 ja tilanteeseen, jossa Konna heitettiin vankityrmään. Voi Konna-parkaa ja automobiilien hurmaa.

Luettuja sivuja kertyi: 904 sivua. Hurjaa. Noista toki 70 on sarjakuvaa, mutta kaikki tässä lasketaan.

Loppuun luetut kirjat:
- Ian Rankin: Ristinolla -  238 sivua
- Nathanael West: Vastaathan kirjeeseeni, Miss Lonelyhearts - 115 sivua
- Sjón: Skugga-Baldur - 112 sivua
- Salla Simukka: Valkea kuin lumi - 237 sivua

Kesken jääneet kirjat:

- Kenneth Grahame: Kaislikossa suhisee - luettu 132 sivua
- Petri Hiltunen: Väinämöinen Hollywoodin lumoissa - luettu 70 sivua

Molemmat kesken jääneet aion lukea loppuun asti. Kaislikko-kirjan siksi, koska se on oikeasti todella hieno kirja ja Väinämöisessä houkuttelee Sarjakuvapassin merkintä.

Kivaa oli, kiitos kaikille kommentoijille! Ja haasteen emännälle eli Lukutoukan ruokalista -blogin Emmille kiitokset hauskasta ideasta. <3

Pelkäsin etukäteen, alkaako lukeminen tökkiä tai ahdistaa, mutta näin ei onneksi käynyt. Rentous ja sopivat kirjat taitavat olla ne keskeiset jutut tässä puuhassa. Aion ehdottomasti kokeilla tätä joskus uudestaan. Mutta nyt menen tuulettamaan päätä kuntosalille ja luulen, etten pariin-kolmeen päivään lue mitään... blogijuttuja luetuista luvassa loppuviikolla, kenties lyhytarvioiden muodossa.

klo 16.15: Valkea kuin lumi etenee vinhaa vauhtia, jo 103 sivua luettuna. Mutta ei tämä oikein lähde lentoon... ykkösosassa oli muistini mukaan tapahtunut jo vaikka mitä tässä vaiheessa, ja tässä ei oikeastaan yhtään mitään sen lisäksi, että Lumikki on tutustunut Zalenkaan. Pieni ahneus alkaa iskeä: ehtisinkö sittenkin lukaista tämän loppuun?

klo 15.15: Ristinolla on pelattu loppuun ja olipa hyvä! Minulla on omassa hyllyssäni muitakin lukemattomia Rebus-dekkareita, ja ne taitavat hakeutua pikapuoliin lukupinooni. Kolme tuntia maratonia jäljellä, ja taidan kuluttaa ne Kaislikossa suhisee -kirjan ja Valkea kuin lumi -kirjojen parissa. Tuskin saan kumpaakaan loppuun, mutta sehän ei haittaa. David Robertsin kuvitus tuohon Kaislikko-kirjaan on mahtava, se on todettava (taas kerran). Lukuaikaa kuluu väistämättä kuvien ihasteluun.

Yleistunnelmat tässä vaiheessa: rennosti on mennyt. Olen tehnyt muutakin välillä, eikä ole alkanut ahdistamaan. 'Pakko lukea nopeasti' -tunnetta ei onneksi ole päässyt syntymään takaraivoon, vaan olen lukenut omaan tahtiin. Alkuun kannattaa näköjään valita lyhyt kirja, niin voi aina lohduttautua sillä, että on edes se yksi luettuna loppuun asti ja maraton on siinä mielessä ns. voiton puolella.

Luettuna: 623 sivua

klo 14.05: Rankinin Ristinolla on sivulla 169, ja loppuhuipennus alkaa jo häämöttää. On niin mielenkiintoiset paikat just nyt, etten malta siirtyä välillä Kaislikkoon tai minnekään muuannekaan, vaikka näin olin hieman suunnitellut. Rebuksen henk. koht. elämä on erittäin paljon tässä sarjan aloitusosassa esillä, ja periaatteessa juonikuvio on kliseinen: poliisin oma menneisyys tuo uhkia nykyhetkeen. Mutta koukussa olen, ei voi mitään. Noin 60 sivua vielä jäljellä. Uskallan jo todeta, että olipa erinomainen dekkarivalinta lukumaratonille. :) Ja lopuksi säätiedotus: lauhtuu eli pakkasta on enää noin kymmenisen astetta aamun -23 asteen sijasta.

Luettuna: 554 sivua (jee, 500 sivun raja ylitetty!)

klo 10.55: Ian Rankinin Rebus-dekkari maistuu hyvälle pakkaspäivänä. Ristinolla on sarjan ensimmäinen osa, ja olen jo aiemmin lukenut pari osaa sarjan loppupäästä. Tässä aloitusosassa Rebus ei ole vielä komisario vaan ylikonstaapeli, ja hänen lempikirjakseen on paljastunut Rikos ja Rangaistus. Kirjamakumme eivät siis ole yhteneväiset, mutta 70 sivua Ristinollaa on takanapäin ja Edinburghin rähjäiset pubit ovat tulleet tutuiksi. Rebus on tässä kirjassa sarjamurhaajan kintereillä ja kuvioissa pyörii myös hypnotisoijaveli Michael. Michaelin tulevat vaiheet palasivat oitis mieleeni niistä aiemmin luetuista osista. Tässä sen taas huomaa, että sarjoja kannattaisi toisinaan lukea järjestyksessä...

Luettuna: 455 sivua

klo 9.00 Ulkona on kipakka -23 asteen pakkaskeli (eilen vain noin viitisen astetta). Huh! Onneksi on tämä lukumaraton, niin voi hyvällä omalla tunnolla lukea sisällä lämpimässä. Heräilin hieman ennen kahdeksaa ja päätin lukaista aamun alkajaisiksi Miss Lonelyheartsin loppuun. Tapahtumien antamat viitteet onnettomasta lopusta eivät olleet pelkkää kuvitelmaa... taitaa olla noin kahden tähden kirjan minulle. Eli ei mikään nappivalinta lukumaratonkirjaksi, mutta oli sentään lyhyt kirjanen. Seuraavaksi vuorossa on aamupuuro ja sitten ehkä... hmm, Punaista myllyä voisin kokeilla. Toisaalta myös dekkariosasto houkuttelisi.

*** Lauantai 14.2.2015 ***

klo 23.55 Ystävänpäivä alkaa olla ohi, Uuden Musiikin karsinnat on katseltu ja uni kutsuu kirjabloggaajaa. Kaislikossa suhisee on ihana, mutta ymmärrän miksei se kolahtanut minuun nuorempana. Luettu 88 sivua, ja huomenna sitten lisää. Aloittelin illan päätteeksi myös Petri Hiltusen Väinämöinen Hollywoodin lumoissa -sarjakuvaa. Menee välipalana, muttei ole tehnyt suurempaa vaikutusta. Olen sivulla 70 mutta en vielä Hollywoodissa.

Luettuna: 350 sivua

klo 21.35: Miss Lonelyhearts takkuaa. Luettuna 80 sivua ko. kirjasta (mutta hei, kokonaismäärä alkaa jo lähestyä 200 sivua. Hyvinhän tämä rullaa eteenpäin.). Ilmeisesti Uuden Musiikin karsinnat ja Miss eivät ole the match made in heaven. Se Intia-vaikutteinen biisi oli muuten hauska kaikessa hulluudessaan. Miss siirtyy jälleen syrjään (mutta kyllä minä tämän kirjan luen! vain noin 35 sivua enää...) ja aloitan Kaislikossa suhisee -klassikon. Jännää, nappaako vai ei? Kuvitus on ainakin upea.

Luettuna: 192 sivua

klo 20.55: Sjónin Skugga-Baldur on luettu ja olipas hieno (4 Goodreads-tähteä)! Liitän kirjan oitis rujonkauniiden talvikirjojen joukkoon. Kuukivi-kirja kiinnostaa tämän jälkeen entistä enemmän. Siirryn takaisin Miss Lonelyheartsin kimppuun. Pähkinä purtavaksi: jatkuuko lukeminen illan viimeisinä tunteina Lumikki Anderssonin vai Kaislikko-jengin kanssa?

Luetut sivut: 178 sivua

klo 19.20: Miss Lonelyheartsia luettu 66 sivua. Miss on tähän mennessä tehnyt kenttätutkimusta pomon vaimon ja yhden kirjeenkirjoittajan sängyssä. Ihan ok kirja, muttei mikään suuri lukutunnelman nostattaja... eli vaihdan kirjaa ja luen jossain välissä Lonelyheartsin muutamat kymmenet viimeiset sivut. Luettavaksi nousee Sjónin Skugga-Baldur. Lyhyt kirja tämäkin, 112 sivua. On vähän semmoinen maistelufiilis, pikkuisen sitä ja hippunen tuota kirjaa. Mutta näitähän voi lukea loppuun sitten maratonin viimeisillä tunneilla. :) 

Ja tajusinpa juuri nyt myös sen, että kokeneempi maratoonari olisi napannut yksittäiskuvat kirjoista hyvissä ajoin ennen maratonin alkua. Mutta eihän näihin näppäyksiin montaa minuuttia kulu.

klo 18.10: Maratonin aloituskirjaksi valitsin Nathanael Westin Vastaathan kirjeeseeni, Miss Lonelyhearts. Sydänsurujen palstalta on hyvä ponnistaa Ystävänpäivän lukupuuhiin, ja sivujakin on vain maltilliset 115. Tästä se lähtee... 

Kommentit

 1. Vastaukset
  1. Kiitos! Eiköhän ilo säily maratonin loppuun asti... :)

   Poista
 2. Lukuintoa maratoniin, olkoon pinosi tarinat vetäviä ja innostavia! Hyvät unet välissä auttaa keskittymään. Minun Väinämöinen oli muuten oikein hauskaa ja terävää luettavaa. Toivottavasti Hollywood-versiokin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minustakin on hyvä, että välillä voipi käydä nukkumassa kunnon unet ja aloittaa sitten taas pirtein mielin aamusella. Kiva, että Väinämöinen oli hyvä. Taidan säästellä omaani siihen hetkeen, kun ei nappaa enää pelkän tekstin lukeminen. :)

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos! Sjónin kirjan sain juuri loppuun ja se tarjosi erinomaisia lukuhetkiä. Tällä tasolla kun mentäisiin loppuun asti. :)

   Poista
  2. Erittäin taitava kirjoittaja hän on, se kävi selväksi. Melkoinen löytö, kiitos vaan kaikille jotka häntä Blogistaniassa äänestivät - tuskin olisin muutoin tullut tähän tarttuneeksi. :)

   Poista
 4. Intoa edelleenkin! Hyvä meininki tuntuu olevan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, mikäs tässä. Kuuntelen Uuden musiikin karsintoja samalla. Ne vaan ei selvästi sovi taustatunnelmaksi kaikkiin kirjoihin. :) Mutta maratoonaus on selvästi hauskaa puuhaa. :)

   Poista
 5. Varasin lukumaratoniin Hurmeen Nyljetyt ajatukset ja Pancolin Mimmit, jotka skippasin pois, kun olivat niin tylsiä, joten aikaa kului sata sivua kumpaankin ihan turhaan. Brocmolen Kirjeitä saarelta räjäytti potin ja rakastuin tähän kirjaan oikein kunnolla. Sitten aloitin Utrion Yksisarvisen ja siinä kirjassa on jytinää oikein kunnolla tämmöiselle historiafanille. Oikea nautinto lukea...tsemppiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, olen itsekin miettinyt pitäisikö kokeilla Mimmejä joskus mutta ei vissiin ole suuri menetys jos jää välistä... Kirje-kirja vaikutti ihastuttavalta, joten varmaan sen pariin etsiydyn jossain vaiheessa. Hyvä, että olet löytänyt mieluista luettavaa. Se on kyllä aivan olennaista maratonilla, sen olen jo tässä huomannut. :)

   Poista
 6. Olipa jännä tunne kun luin päivityksiäsi ja menin järjestyksessä ajassa taakse päin. Aivan kuin aikakoneeseen olisin joutunut. Minäkin napsin kuvia kesken lukemisen, tosin se vain tauotti mukavasti lukemista, eikä siinä kauaa mennyt. Kuvieni laatu oli tosin huono, mutta kai niistä jotain erotti. Sinulla on kuvissa enemmän tyyliä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo on todella pikaisia kännykällä otettuja näppäyksiä, mutta hyvä jos kelpaavat. Hyvät kuvat sinullakin oli, niissä oli sellaista hämyisää lukutunnelmaa. :) Kuvat on kivoja postauksissa, niin en viitsinyt olla tässäkään ilman kuvia. Se on totta, että lukemisesta on välillä kiva irrottautua postauksen päivityksen pariin. Ja on aika jännää vaan raportoida, miten jonkun kirjan lukeminen edistyy.

   Poista
 7. Onnittelut maratonista - tuntuu menneen hyvin ja sivumäärä varsin mahtava. Jään mielenkiinnolla odottelemaan postauksia kirjoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tämä tuntuu varsin onnistuneelta ensikosketukselta lukumaratonien maailmaan. Bloggaaminenkin tuntui erilaiselta, kun piti kertoa lukemisen edistymisestä ja kaikki muut vaikutelmat jäivät vain lyhyiksi maininnoiksi. Mutta hauskaa tämäkin oli. :) Pitää nyt vähän puhaltaa ja sulatella luettuja, ennen kun voi kirjoittaa niitä 'oikeita' postauksia.

   Poista
 8. Vau, kunnioitettavan sivumäärän sait luettua. Itsellä ei vielä ole arjessa mahdollisuutta kyseisen kaltaiseen maratoniin osallistua, mutta ehkä sitten jokusen (jokusten) vuoden kuluttua. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :) Luettavaksi valitut kirjat vaikuttavat todella paljon sivumäärään, sen huomasin. Sarjakuvissa sivut kääntyvät nopsaan, samoin Simukan kirjassa... joku tiiliskivieepos olisi voinut kerryttää sivumäärää huomattavasti vähemmän. Olisin ollut tyytyväinen jo 500 sivuun, mutta tuli otettu jonkinlainen loppukiri. :) Aikaahan tämä tietysti vaatii, ja nyt sattui olemaan minulle sopiva hetki kokeilla tämmöistä.

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.