Ama Ata Aidoo: Muutoksia - eräs rakkaustarina

Ama Ata Aidoon Muutoksia - eräs rakkaustarina (Kääntöpiiri, 2002) päätyi lukupinooni Futis-maiden keräilyn tiimoilta. Afrikkalaisen kirjallisuuden tuntemukseni on erittäin heikoilla kantimilla ts. sitä ei ole. Niinpä turvauduin Googlen apuun etsiessäni jotakuta ghanalaista kirjailijaa ja esille pompahti Aidoon nimi. Kirja vaikutti lukemiskelpoiselta (=jonkin sortin rakkaustarina uppoaa aina tähän bloggaajaan), joten eikun kokeilemaan.


Kirjan päähenkilö Esi on koulutettu, hyvässä työssä oleva kaupunkilaisnainen. Hän on naimisissa, mutta avioliitto on kitkutellut vaivalloisesti eteenpäin jo ennen kuin aviomies ottaa Esin väkisin eräänä aamuna. Esin mitta täyttyy, hän jättää miehensä ja päätyy viimein työn merkeissä tapaamansa  komean Alin kakkosvaimoksi. Kyllä vain, kakkosvaimoksi. Nyt ollaan hieman erilaisen kulttuurin parissa, vaikka selkeästi urbaanissa nykyajassa liikutaankin. Päähenkilöt ovat muslimeja, joille kakkosvaimon ottaminen on ollut sallittua. Nykyaikaisessa kaupunkikulttuurissa kakkosvaimon ottaminen ei silti ole niin yksinkertaista kuin kenties joskus aiemmin.

"Neitoseni, silkkiseni, kyse ei ollut avioliiton lajista. Kysy ei ollut siitä, oliko ainoa vaimo vai yksi monista. Ei ollut kyse vaimoudesta täällä tai tuolla, eilen tai tänään. Kautta kohtuni sopukoiden, kohdun syvyyksien, kyse oli vain vaimoudesta. Naiseudesta. Mitä luulet, Esi, miksi tytöstä tehdään sellainen numero hääpäivänään? Kun olimme nuoria, meille kerrottiin, että kuolemaantuomittujen viimeinen toive toteutettiin teloituksen aattona. Oliko se muuten koskaan totta? Oli miten oli, nuori nainen hääpäivänään muistutti jotakin sellaista. Hänestä tehtiin numero, koska seremonia merkitsi mahdollisen itseyden hautajaisia." (s. 146)

Muutoksia - eräs rakkaustarina pohdiskelee kovasti naisen asemaa afrikkalaisessa kaupunkilaisyhteisössä ja parisuhteessa. Mikä on hyväksyttävää, sallittua? Miten perinteet ja muuttumassa olevat tavat sopivat rinnakkain? En ole aikoihin lukenut näin tiedostavaa kirjaa, vaikka tokihan tarinassa juonikin oli eikä vain julistusta tai painokkaita äänenpainoja. Juonen osalta ei lopulta kehkeydy mitään kovin dramaattista Esin miessuhteisiin, mutta Muutoksia oli silti aika virkistävä lukukokemus. Kolmen Goodreads-tähden kirja, vahvat kolme tähteä. Varmasti afrikkalaisen kulttuurin erilaisuus vaikutti osaltaan positiiviseen jälkimakuun, mutta kirjojen välityksellä onkin turvallista tehdä trippejä erilaisiin olosuhteisiin. Muutoksia voin suositella vähintäänkin välipalakirjaksi.

Lopuksi: mukavaa, että niin moni jo osallistunut blogiarvontaan, joka löytyy edellisestä postauksestani! Vielä ehtii mukaan, sillä arvon palkintokirjat vasta ensi keskiviikkona (ja tuloksistakin pyrin ilmoittamaan jo keskiviikkoiltana).

Goodreads: 3 tähteä
Mistä kirja minulle? Kirjaston kirja.
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu mm. Porvoon kirjaston lukupiirissä ja Kiiltomadossa.
Kirjan tietoja:
Ama Ata Aidoo: Changes - A Love Story (1991)
Suomennos Terhi Kuusisto
Kääntöpiiri, 2002
216 sivua

Kommentit

 1. Taas mielenkiintoinen kirja! Kaikenlaisia sinä löydätkin. Erikoinen asetelma lähteä huonosta avioliitosta kakkosvaimoksi. Ojasta allikkoon?

  VastaaPoista
 2. Hyvinkin ojasta allikkoon, vaikka tässä kirjassa allikossa oli lopulta hienot puitteet. Nuo päähenkilöt olivat muslimeita (tätä en muistanutkaan mainita tuolla tekstin puolella, pitääpä päivittää tekstiä), siitä tuo kakkosvaimo-kuvio, joka oli aika erikoinen meikäläisestä näkövinkkelistä.

  VastaaPoista
 3. Onnea puolivuotiaalle huiman aktiiviselle blogitaipaleellesi! Heitin sinulle haastekysymyksiä blogissani. http://kulttuurikukoistaa.blogspot.fi/2014/01/kysymyksia-ja-vastauksia-viikonlopun.html

  VastaaPoista
 4. Löysin tämän kirjan viime vuonna Kaunokirjallisen maailmanvalloitus -haasteen tiimoilta, mutta lukupinoon asti se ei vielä ole ehtinyt, vaikka mielenkiintoiselta vaikuttaakin. Ehkäpä tänä vuonna sitten...

  VastaaPoista
 5. Arja: Kiitokset haasteesta ja onnitteluista. :) Palaan kysymyksiin, kunhan saan kaivettua mietintämyssystä vastauksia .. aika kinkkisiä kysymyksiä olit keksinyt. :)

  Jassu: juoni oli aika tavallinen, mutta erilainen kulttuuriympäristö teki tästä hieman erilaisen kirjan. Jos tulee uudestaan vastaan, kannattaa ainakin kokeilla. :)

  VastaaPoista
 6. Puolivuotisonnittelut! MITÄ, sinähän olet minua nuorempi bloggaajana. Minulla tulee maaliskuussa vuosi täyteen.
  Minulla on Ama Ata Aidoolta joku novellikokoelma hyllyssä, aika tendenssimäistä, mutta sehän on kyllä tarpeen, kun naisten asiaa ajetaan.

  VastaaPoista
 7. Kiitos - juniori täällä bloggailee. :) Naisten asiaa voisi minusta ajaa hieman vähemmän alleviivatenkin. Minulle toimisi paremmin hienovivahteisempi tyyli, mutta ehkä ko. maassa oltiin kirjan kirjoittamisen aikaan semmoisessa tilanteessa, että piti korostaa asioita voimakkaasti.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.