Marc-Antoine Mathieu: Jumala itse

Marc-Antoine Mathieun Jumala itse (Like, 2011) -sarjakuvassa erikoinen henkilö on ilmaantunut maan asukkaiden keskuuteen. Väestönlaskennan jonossa hän ilmoittaa nimekseen Jumala. Seuraa psykiatrin haastattelu, kuplakammion ihme,  ottelu Ihmiskunta-I vs. Jumala - ja kaiken ympäröi kaupallinen hype, joka julistaa Jumalan sanomaa niin kuin vain markkinayhteiskunta sen pystyy tekemään.

"'Entä jos olisitte numero?'
'Nolla, materiaalisesti olematon mutta tarpeellinen'
'Musiikki?'
'Hiljaisuus.'" (s. 19)


Sarjakuvan tarinan idea on kiinnostava. Mitä todella tapahtuisi, jos keskuudestamme löytyisi Jumala? Mathieun versio tuntuu varsin mahdolliselta tapahtumien kululta. Mathieun sarjakuva lähestyy aihetta mustavalkoisen värimaailman kautta, mikä mielestäni sopiikin aiheeseen, mutta teki lukufiiliksestä aika synkkäsävyisen. Tarina on jaettu lukujen tapaisiin osiin, jotka käsittelevät aina yhtä näkökulmaa aiheeseen. Pikanttina yksityiskohtana voisi mainita, että Jumalan kasvojen esittäminen vältetään läpi sarjakuvan mitä erikoisimmin keinoin - niitä oli kiva bongailla ruuduista. 

Aihetta käsiteltiin ilman uskonnollista julistusta. Sen sijaan keskityttiin siihen, miten nykyinen länsimainen yhteiskunta reagoisi tämmöiseen erikoiseen tapahtumaan. Aivan huikeisiin sfääreihin tarinassa tai piirroksissa ei päästy, joten lukukokemus jäi sinne keskinkertaisuuden tienoille. Mutta mukavan erilainen aihe sarjakuvaan oli valittu.

Mathieu on ranskalainen sarjakuvataiteilija, jonka muita suomennettuja teoksia löytyy kustantajan sivulta. Saan sarjakuvasta pisteen Vive la France! -haasteeseen ja pääsen näin aloittamaan valkoisen raidan.

Goodreads: 3 tähteä
Muualla verkossa: Sarjakuvaa on luetta mm. blogeissa Kirjavinkit ja Kirjainten virrassa.
Mistä sarjakuva minulle? Kirjaston kirja.
Kirjan tietoja:
Marc-Antoine Mathieu: Dieu en personne (2009)
Suomennos Ville Keynäs
Like, 2011
123 sivua

Kommentit

  1. Piti taas tulla kurkkaamaan, mitä erikoista nyt olet löytänyt... :) Jäi kutkuttamaan, miten nykymaailma mahtaa sarjakuvataiteilijan mielestä vastaanottaa Jumalan. Mainio idea sarjakuva-aiheeksi.

    VastaaPoista
  2. Kiva, kun käyt kurkkimassa. :) Tämä on saman kirjastoreissun satoa kuin edellinenkin postaus, sattumalta löysin. Otin mukaan just tuon nimen takia, ei kuulostanut aivan tusinatavaralta. Ja vaikka tuli 'vaan' 3 tähteä annettua, kyllä tämä lukemisen arvoinen on. Puhekuplissa oli ihan näppäriä pointteja.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.