Kvartaalikatsaus 4/2013
Vuosi vaihtui, blogini täytti puoli vuotta eilen (torstaina 2.1.2014), joulun tienoilla ilmestyi 100. postaus... monta merkkipaalua on vilahtanut ohitse. Kirjablogeissa on ilmestynyt toinen toistaan kiinnostavampia vuosikatsauksia, mutta puolikkaasta blogivuodesta ei kummoistakaan katsausta synny. Siispä palaan tässä postauksessa loka-marras-joulukuun luettuihin kirjoihin tilastojen kautta. Jokunen viime vuonna luettu on vielä bloggaamatta, mutta ne ilmaantuvat blogiin lähiaikoina. Käppyröissä on mukana vertailun vuoksi 3/2013 kvartaalin luvut. Katsaus kvartaaliin 3/2013 löytyy kokonaisuudessaan täältä.
Lokakuu 2013: 21 kirjaa, 4990 sivua
Marraskuu 2013: 17 kirjaa, 5144 sivua
Joulukuu 2013: 17 kirjaa, 4282 sivua
Yhteensä: 55 kirjaa, 14416 sivua
Kirjailija: miehet vs. naiset (%)
Tämä on hämmentävä tilasto. Prosentuaalisesti luin molemmilla kvartaaleilla täsmälleen samassa suhteessa mies-ja naiskirjailijoiden teoksia. En tietoisesti valitse kirjoja kirjailijan sukupuolen mukaan ja tulos on tämä. No, nähtäväksi jää jatkuuko sama linja.
Kirjan alkuperäiskieli (huom! kirjat on luettu suomeksi, taulukon luvut ovat kpl-lukuja)
Venäjä häipyi kuvioista punaisella osuudella eli 4/2013 kvartaalilla. Venäjän valloitus -haaste on siinä pisteessä, etten enää aktiivisesti ahnehdi siihen lisää kirjoja. Näköjään se romahdutti naapurimaan kurssin totaalisesti. Suomen palkki nousi hurjasti. Suomen nousua selittää osittain Kirjapassi ja lokakuun alussa pitämäni kotimainen viikko. Olen myös jonkin verran koettanut edes silloin tällöin valita jotain kotimaista luettavaa kirjastosta mukaan, jottei tulisi pyörittyä vain käännöskirjallisuuden parissa. Muutama uusikin kieli tuli joukkoon mukaan (verrattuna 3/2013 lukuihin). Lisäsin kirjan alkuperäiskielen postausten tunnisteisiin mukaan, ja ne näkyvät nyt sivupalkissa omana ryhmänään - jos vaikka joku haluaa kiihkeästi tarkistaa, mikä tuo baskin kielinen kirja oli.
Kirjan alkuperäinen julkaisuvuosi
Käännösromaanien osalta taulukko ei paljasta sitä, kuinka moni kirjoista oli tänä vuonna julkaistu (näitäkin oli muutama), mutta ehkä otan semmoisen taulukon mukaan seuraavaan katsaukseen. Aika samoilla linjoilla mentiin kuin 3/2013 kvartaalilla. Uudempia kirjoja luin hitusen enemmän, kirjaston uutuushyllystä on jokunen kiinnostava kirja lähtenyt kotiin luettavaksi. Mutta vanhempikin kirjallisuus kelpaa, kirjaston hyllyt ovat pohjaton löytölaari.
Kirjan alkuperäinen julkaisuvuosi
Käännösromaanien osalta taulukko ei paljasta sitä, kuinka moni kirjoista oli tänä vuonna julkaistu (näitäkin oli muutama), mutta ehkä otan semmoisen taulukon mukaan seuraavaan katsaukseen. Aika samoilla linjoilla mentiin kuin 3/2013 kvartaalilla. Uudempia kirjoja luin hitusen enemmän, kirjaston uutuushyllystä on jokunen kiinnostava kirja lähtenyt kotiin luettavaksi. Mutta vanhempikin kirjallisuus kelpaa, kirjaston hyllyt ovat pohjaton löytölaari.
Kirjallisuuden lajit
Romaaneja kuluu tasaiseen tahtiin. Yksi runokirjakin tuli luettua, kiitokset Kirjapassille! Dekkarit sopivat syksyyn, mikäs sen mukavampaa kuin lukea murhajuttuja syyssateiden vihmoessa ikkunan takana. Syksyllä innostuin myös nuortenkirjoista ja bongailin luettavaa nuortenhyllyistä. Fantasiaosuus sisältää mm. yhden dekkarin, mutta laitoin kaikki fantasiat samaan nippuun, kun en viitsinyt väsätä muutamalle kirjalle omaa tarkempaa taulukkoa. Monentyylistä kirjaa mahtui syksyyn ja alkutalveen. Vaihtelu virkistää!
Lisään linkit bloggaamattomiin kirjoihin, kun postaukset on julkaistu.
- Jorge Amado: Dona Flor ja hänen kaksi aviomiestään
- Pasi Ilmari Jääskelainen: Sielut kulkevat sateessa
- Julian Barnes: Puhumalla paras, Antal Szerb: Pendragonin legenda, A.S. Byatt: Ragnarök - Jumalten tuho
Onnittelut merkkipaalujen johdosta! :)
VastaaPoistaAloitin juuri tuon Sielut kulkevat sateessa -kirjan. Kävin kurkkaamassa ajatuksiasi teoksesta, ja intoni kirjaa kohtaan vain kasvoi - kiitos siitä. Lumikosta pidin kovasti, Harjukaupungista hieman vähemmän mutta silti siitäkin. Saa nähdä, millaisin ajatuksin tuon uutukaisen sitten aikanaan lopettelen.
Kiitos! Sielut oli hyvä, parani vain loppua kohden - toivottavasti sinäkin tykkäät siitä. :) Harjukaupunki oli minullekin 'valjuin' kokemus näistä kolmesta Jääskeläisestä, vaikka eihän sekään huono ollut. Mutta ehkä sitä romanttista imelyyttä oli vähän liikaa minun makuuni.
VastaaPoistaLuet mielenkiintoisia kirjoja! Barnes-arviosi on jäänyt mieleen. Ja kai minunkin täytyy Jääskeläiseen tutustua...
VastaaPoistaOnnea puolivuotiselle blogille! Täällä on aina ilo poiketa! :)
Voi kiitos, Elina! Ei hoppua Jääskeläisen kanssa, tutustu jos siltä tuntuu. :)
VastaaPoistaKiva katsaus. Minä luen enimmäkseen naiskirjailijoiden kirjoja. Joka kuukausi pinnistelen, että tulee luettua myös miesten kirjoittamia kirjoja.
VastaaPoistaNais/mieskirjailija - en juuri pinnistele kumpaankaan suuntaan. Enempi tulee ennen lainaamista luettua sitä takakansitekstiä kuin mietittyä kirjoittaako tässä nyt mies vai nainen. Nyt kun vilkaisin TOP3-listaa, niin sinne ylsi vaan yksi naiskirjailijan kirja (A.S. Byattin Ragnarök).
VastaaPoista