Leena Krohn: Hotel Sapiens

Leena Krohn vie kirjoissaan lukijan erikoisiin ja silti oudon tutun oloisiin maailmoihin. Tarinoissa riittää sulateltavaa useammaksikin lukukerraksi, ja aina voi poimia uusia ajatuksia mukaan. Nämä pompahtivat esille Hotel Sapiensista (Teos, 2013) tällä kertaa:

"Inhimillisyys, Kukkakauppias huomautti, - on ennen kaikkea eläimellisyyttä. Olkaamme mieluummin nisäkkäitä kuin koneita." (s. 30)

"Haluaisin niin mielelläni saada takaisin sen, mitä ennen uskoin tietäväni. Sille tiedolle perustin koko ammattitaitoni, mutta nyt se on poissa. Kun nyt kokoan entistä tietoani, kun etsin sitä mihin uskoin, löydän vain sumua, pilviä, savun hajoavia varjoja." (s. 38)

"Kello on eräänlainen kutomakone, se neuloo aikaa silmukka silmukalta, hän jatkoi. -Ja se valmistaa ajan omista ideoistamme. Siinäpä merkillinen kone: osaa tehdä illuusioista tuotteen!" (s. 63)

"Muistakaapa, lukijani, urkkijani, mitä vapaus merkitsee. Sitä, ettei voi valita väärin." (s. 65)

"Kun katselee noita ennallistettuja, tulee ihmetelleeksi. Mehän olemme elossa, ainakin uskomme olevamme. Entä he sitten? Uskovatko hekin elävänsä ja olleensa aina elossa, keskeytyksettä, syntymästään tähän päivään saakka?" (s. 111)

Valikoitujen lainausten välille voi jokainen käydä punomassa siltoja lukemalla Krohnin Hotel Sapiensin. Aivan Tainaronin veroinen huikean lumoava kirja se ei minulle ollut, mutta hieno kirja siitä huolimatta.


Goodreads: 4 tähteä.
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu mm. blogeissa (Google paljastaa loput) Yöpöydän kirjat, Luettua elämää, Kulttuuri kukoistaa ja Ilselä.
Mistä kirja minulle? Kirjaston kirja.
Kirjan tietoja: 
Leena Krohn: Hotel Sapiens ja muita irrationaalisia kertomuksia
Ulkoasu: Dog Design
Teos, 2013
164 sivua

Kommentit

 1. Kiitos linkityksestä! Tuli hirveä halu lukea tämä uudestaan.Tuossahan oli vasta murto-osa kirjan viisauksista. :)

  VastaaPoista
 2. Eipä kestä! :) Tästä oli sen verran varauksia, etten kehtaa enää jemmata tätä itselläni. Muutoin saattaisin itsekin aloittaa heti uuden lukukerran. Tämän voisin vaikka käydä ostamassa omaksi kaupasta, vaikka ainakin joulun tienoilla oli niin korkeat hintalaput, etten silloin aivan sokkona kehdannut ostaa. Olisi vaan pitänyt luottaa siihen, että Krohnin laatu ei petä. :)

  VastaaPoista
 3. Voi, tämä on ollut lukulistallani jo pitkään, mutta en vain ole saanut hankituksi kirjaa lainaan. Nyt taas into kasvoi, kun postauksesi luin!

  VastaaPoista
 4. Tämä oli hyvä, joten kannattaa tökätä lukulistalla eteenpäin. :) Jonottelin tätä varmaan puolitoista kuukautta kirjastosta, mutta kannatti! Sen tosin huomasin, että Krohnin teksti vaatii hieman rauhallisempaa lukuhetkeä, että ehtii keskittyä tekstiin. :)

  VastaaPoista
 5. Hei! Blogissani on sinulle tunnustus! <3

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.