Haastekysymyksiä ja vastauksia

Mukavat kirjabloggaajakollegat ovat muistaneet minua visaisella kysymyshaasteella. Kysymyksiä laativat Kirjakaapin kummitus -blogin Jonna sekä Kulttuuri kukoistaa -blogin Arja. Kiitokset haasteesta! ♥ Saamani kysymykset olivat yllättävän hankalia, tämmöisiä vastauksia putkahti mietintämyssystä: 

Jonnan kysymykset: 

Mitä kirjallisuus on sinulle opettanut?
Ennakkoluulot pois, ota kirja käteen ja anna sille tilaisuus - voit yllättyä! Sopii moneen muuhunkin asiaan elämässä.  

Kuka kirjallinen hahmo olisi sinulle mieleinen ystävä?
Hurmaava Elizabeth Bennet Jane Austenin Ylpeydestä ja Ennakkoluulosta.  

Ketä taas et haluaisi lähipiiriisi?
Siis apua, en keksi tähän ketään!? Syynä lienee se, etten lue mitään kovin kamalia inhottavuuksia ja jos hieman ärsyttävämpiä henkilöitä kirjoissa esiintyykin, en heihin niin takerru. Yhtään todella ei-tuntemisen-arvoista fiktiivistä henkilöä ei ole jäänyt mieleen.

Kenen kirjailijan kanssa haluaisit viettää juttutuokion? 
Rohkenen tässä paljastaa, että kirjailijat eivät minua kovin paljon kiinnosta. Mieluusti ajattelisin, että kirjat ilmaantuvat kirjastoon/kirjakauppaan jostain mystisestä, antimateriaalisesta kirjahautomosta. Mutta jos nyt jotakuta kirjailijaa olisi mahdollisuus jututtaa, valitsen... dekkari-mamma Agatha Christien. Hän olisi varmaankin ollut kiintoisa juttukumppani, Christiellä tuntuu olleen värikäs elämä.

Mikä on kirjallinen mottosi?
En taida olla motto-ihmisiä, mutta Tuulen viemän loppulause on hieno: “After all, tomorrow is another day!”.  

Mikä on sinulle tärkein kirja, josta olet blogissasi kirjoittanut?
Aivan niistä itselle tärkeimmistä kirjoista en ole blogannut, mutta viime aikoina luetuista Leena Krohnin Hotel Sapiens oli vaikuttava. Bloggaus typistyi lähinnä muutamaan valittuun lainaukseen, sillä tuntui mahdottomalta tiivistää niin ajatuksia herättävää kirjaa lyhyeen bloggaukseen. Tyydyinkin antamaan viitteitä siitä, että tämmöisen tekstin äärelle kannattaisi etsiytyä. 

Mikä kirja (melkein) jokaisen pitäisi lukea? Miksi?
Pysyttelen Krohnissa ja suosittelen Tainaronia. Lumoavan kaunis, tunnelmaltaan oudon salaperäinen ja haikea pieni kirja. Kirjallisuutta aivan parhaimmillaan.

Mikä kirja sinulta on viimeksi jäänyt kesken?
Olen alkanut kuunnella äänikirjoja autossa työmatkoilla. Edellinen äänikirja loppui viime viikolla ja uusi piti heti saada tilalle. Ajattelin kokeilla klassikkolinjaa ja valitsin Jane Austenin Neito vanhassa linnassa. En jaksanut kuunnella ensimmäistä levyä edes puoliväliin. Vanhahtava teksti ei toiminut autossa, eikä tarinassakaan tuntunut olevan samaa viehkeyttä kuin Y&E:ssä. Palautin sen takaisin kirjastoon ja otin tilalle Jussi Vares -dekkarin. Simppeli suomidekkari on ollut parempi autokirja, kuuntelu jatkuu.

Mitä teet, kun et lue?
Päivisin olen töissä, vapaa-ajalla käyn jumpissa, salilla, sisäpyöräilemässä. Kesällä tykkään pyöräillä ulkonakin. Leffoja on mukava katsella, mutta liian harvoin käyn aivan elokuvateatterissa asti. Jotain sarjoja tilailen kotiin DVD-boxeina, esimerkiksi MadMenin 6. kausi ja Bonesin 8. kausi odottavat katsomistaan. 

Minkä kevään 2014 uutuuskirjan odotat erityisesti saavasi käsiisi?
Paljastetaanpa nyt sekin, etten ole innostunut uutuuskatalogien selailusta ja kiintoisien uutuuksien poimimisesta lukulistalle. En ole tehnyt semmoista ennenkään, enkä ole bloggaamisen myötä uutuusbongailuun alkanut (tässä syy, miksen äänestänyt Blogistania-äänestyksissä. Iski rimakauhu, kun niitä uutuuksia oli luettuna niin vähän.). Näin ollen tietouteni kevään uutuuskirjoista on vähintäänkin hajanainen. Mutta kiinnostavinta hajatietoantia ovat olleet Jyrki Heinon historiallinen dekkari (nimestä ei ole hajua, mutta se edellinen, Kellari, oli yllättävän hyvä) sekä Nicolas Barreaun romanttinen uutuus (tykkäsin kovasti hänen edellisestä kirjastaan).

Arjan kysymykset:

Kirjablogin pitämisen kolme tärkeintä motiiviasi?
Blogin pitäminen alkoi kesälomalla päähän pälkähtäneestä ideasta (liikaa vapaa-aikaa?) - 'kokeilenpa, miltä se bloggaaminen tuntuu'. Lukuharrastus on kulkenut mukanani lapsuudesta alkaen, joten blogiaiheen valinnassa ei ollut ongelmia. Aivan täyttä ymmärrystä minulla ei ollut, mihin oikein näppini laitoin, mutta hauskaa bloggaus on ollut. :) Motiivini bloggaamiseen ja erityisesti sen jatkamiseen aivan ensimmäisen alkuintoilun jälkeen: bloggaus irrottaa mukavasti työasioista, vie lukuharrastuksen aivan uudelle tasolle (lukuhaasteet, kommenttiboksit) ja innostaa ainakin jollain tasolla erittelemään lukufiiliksiä.

Oletko aktiivinen somessa muuten kuin bloggaajana? Käytätkö esim. Twitteriä?
En käytä twitteriä, enkä ole erityisen aktiivinen FB:ssäkään. Omien sivujen luonti blogille on käynyt mielessä, mutta vielä en ole päässyt tuumasta toimeen. Goodreadsista innostuin joulun tienoilla, mutta käytän sitä lähinnä kirjojen pisteytykseen.

Miten kuvailisit kirjamakuasi tai sen muuttumista vuosien varrella?
Ns. peruskauraa ovat dekkarit, ne uppoavat aina. Myös kaikenlaisista suhdesopista tykkään, vaikkakaan en aivan höyhenen kevyessä muodossa - chit lit -genre ei ole imaissut minua mukaansa. Scifiä ja kauhua luen hyvin vähän, mutta ne kiinnostavat. Runoista en ole koskaan juuri perustanut. Pidän kunnon tarinoista, joten novellitkin ovat hieman haastavia minulle. Fantasia viehättää, mutta sitä tulee luettua aivan liian harvoin.

Onko olemassa kirjoja, joita et halua lukea? Mitä/millaisia ne ovat?
Jos kirja on kovin inhorealistinen ja ahdistava, täynnä synkkyyttä ja kurjuutta - kiitos ei. En kaipaa vaaleanpunaisia reunuksia pilvenhattaroihin, mutta jotain valoa ja toivonpilkahdusta pitää kirjassa olla, jotta jaksan lukea sen loppuun asti.

Onko bloginpidosta poikinut seurauksia, joita et osannut odottaa? Millaisia?
Joudun miettimään vastauksia tämmöisiin kysymyksiin. :)

Vaihteleeko lukuaktiivisuutesi, esim. vuodenaikojen mukaan?
Minulla on ollut kausia, jolloin olen lukenut aika vähän. Nyt ei selvästikään ole semmoinen kausi :). Vuodenajoilla ei varmaankaan ole ollut osuutta asiaan, vaan työtilanne ja muut harrastukset ovat vieneet aikaa lukemiselta. Töitä minulla on edelleen, mutta pyrin tekemään ne normaalin työajan puitteissa, jotta ehtii muutakin.

Haluaisitko suositella joitakin blogeja, muita kuin kirja-? Mitä seuraat itse?
Seuraan jonkin verran erilaisia liikuntablogeja. Esimerkiksi The Unbearable Lightness of Fitness on pirteä, hyväntuulinen blogi. Liikuntajuttujen kautta löysin aikoinaan myös Vastaisku ankeudelle -blogin. Blogista olen löytänyt mm.  'nyt on näin' -iskulauseen, joka laittaa arjen pienet sattumukset oikeisiin mittasuhteisiin. Kännykkä jäi aamulla kotiin ja on viikon ainut päivä, jolloin odotan tärkeää puhelua - nyt on näin. Enpä taaskaan onnistunut syömään spagettia räiskyttämättä paria pisaraa vaalealle puserolle ja iltapäivällä on palaveri - nyt on näin. Elokuvatirkistelijä -blogissa katsellaan leffoja - paljon.

 Heitän haasteen eteenpäin - kukkatunnustuksen kera! Olkaapa hyvä, teidät on haastettu (kysymykset kuvan jälkeen):
 There’s no such thing as too many books / Minna
Pähkinäkukkula / Marjaana 
365 kulttuuritekoa / Pentukissa 
Pussinäädän kirjablogi 


Kierrätän hieman minulle jo saapuneita kysymyksiä, mutta mukana on myös muutama uusi:

1) Jos sinulla olisi juuri nyt mahdollisuus matkustaa aivan minne tahansa, minne lähtisit? Miksi?
2) Haluaisitko suositella joitakin seuraamiasi blogeja - muita kuin kirjablogeja?
3) Onko kirjahyllysi järjestetty jonkin tietyn systeemin mukaan?
4) Kuka kirjallinen hahmo olisi sinulle mieleinen ystävä?
5) Mikä on bravuurisi keittiössä?
6) Oletko koukussa kahviin, teehen tai johonkin muuhun juomaan?
7) Onko jokin elokuva tai tv-sarja ollut parempi kuin kirja, jonka pohjalta se on tehty?
8) Minkä kevään 2014 uutuuskirjan odotat erityisesti saavasi käsiisi?
9) Onko lukemisesi suunnitelmallista? Menetkö kirjastoon tarkan kirjalistan kanssa, listaatko kirjakatalogeista 'must read' -luettelon tms? Vai luotatko enemmän sattuman voimaan ja nappailet kiinnostavia kirjoja lukupinoon sitä mukaa, kun niitä tulee vastaan?
10) Millainen kirjan kansi viehättää sinua? Kiinnitätkö huomiota väreihin, kuviin? Vai etkä huomaa kantta ollenkaan?

Mukavaa, jos ehditte vastaamaan haasteeseen! :)

Kommentit

 1. Onpa mahtavaa, kun ehdit vastaamaan kysymyksiini. Ja mitä vastauksia! Kirjallinen mottosi on aivan ihana, ja mitä kirjallisuus onkaan opettanut.
  Goodreadsiin pitäisi ehdottomasti perehtyä, kun vain saisi aikaiseksi.

  VastaaPoista
 2. Haaste vastaanotettu! Visaisia, mutta erittäin hyviä kysymyksiä. :)

  VastaaPoista
 3. Jonna: Näihin oli hauska vastailla, vaikka hieman joutui pähkäilmään. Goodreads on kiva, olen jäänyt siihenkin vähän koukkuun. Ja sieltä saa kirjavinkkejä kaiken muun hyvän lisäksi. :)

  Marjaana: nämä kysymyshaasteet ovat olleet arvaamattoman visaisia - kiva, jos ehdit tämän pariin. :)

  VastaaPoista
 4. Kiitokset haasteesta, vastaan ehdottomasti. =)

  VastaaPoista
 5. Eipä kestä. Hienoa, jos ehdit tämän pariin. :)

  VastaaPoista
 6. Huh, selvitin ensimmäisen haasteeni Pähkinäkukkulalla. :) http://pahkinakukkula.blogspot.fi/2014/02/haastekysymyksia-ja-vastauksia.html

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.