Henri Troyat: Dostojevski

Hehkutan elämäkertaa: Henri Troyatin Dostojevski (Gummerus, 1963) on erittäin hieno kirja, joka on mahtava lukuelämys vaikkei itse Dostojevskin kirjallisesta tuotannosta niin perustaisikaan. Troyat kertoo arvostetun venäläiskirjailijan elämästä kuin se olisi suurenmoisen kiehtovaa fiktiota eikä elettyä elämää. Troyat tiivistääkin kirjansa esipuheessa: "On paljon kuuluisuuksia, joiden elämänkaari ei kohoa yhtä korkealla kuin heidän saavutuksensa. [...] Mutta Dostojevskin suhteen syyllistyy helpomminkin vaatimattomuuteen, liialliseen arkuuteen, kuin häikäilemättömään tosiasioiden muunteluun. Hänen elämänsä vaiheet suorastaan pursuavat kohtuuttomia masennuksen kausia ja ihmeellisiä ilon hetkiä, siinä määrin voimallisissa väreissä, että 'romanisoivan' tyylin sijasta haluaa mieluummin hieman himmentää väripalettia. Vaikuttaa siltä kuin nerokkaan hengen omannut kirjailija olisi järjestänyt elämänsä romaaniensa mukaiseksi ja tehnyt siitä vieläpä kiehtovamman ja intohimoisemman kuin mistään romaanistaan." (s. 7)
En juuri lue elämäkertoja (vaikka blogini ensimmäinen postaus sattuikin käsittelemään David Bowien elämäkertaa - kevyttä kesälukemista :)), ja aloittelin Troyatin kirjaa melkoisin ennakkoasentein. Onkohan tämä tylsä? Ainakin tämä on aika pitkä, jaksaakohan tätä lukea loppuun vai pitääkö sittenkin etsiä lyhyempi kirja Venäjän valloitus -haasteen elämäkerrat-kategorian toiseksi kirjaksi? Olinkin iloisesti yllättynyt, kun heti kirjan ensimmäinen luku, Dostojevskien suku, osoitti, että tylsyyttä ei taidakaan olla luvassa.

Elämäkerta käynnistyy 1600-luvulta, kun Dostojevskin esiäidin palkkaama salamurhaaja tappaa Dostojevskin esi-isän ja esiäiti käskee murhan päätteeksi viemään ruumiin tunkiolle. Kirjailija-Dostojevskin omatkin vaiheet ovat erittäin värikkäät - pakkotyötä Siperiassa, pelihimoa, kuuluisuutta ja pari avioliittoa. Troyat käsittelee myös Dostojevskin tuotantoa omissa luvuissaan. En edelleenkään ole innostunut antamaan jälleen yhtä yritystä Rikokselle ja rangaistukselle, mutta kiinnostavaa tietoa näistä kirjaluvuistakin sai. Varmaankin joku kyseisiä kirjoja paremmin tunteva olisi saanut Troyatin kirjasta enemmänkin irti.

Osallistun Troyatin kirjalla kahteen maahaasteeseen. Kirja löytyi Venäjää valloittamaan -haasteen vinkkilistalta, joten siitä piste Venäjä-haasteeseen. Elämäkerrat-kategoriassa on näin vaaditut kaksi luettua kirjaa (ja lisää tuskin ilmaantuu, tyydyn minimisuoritukseen tässä kategoriassa). Troyatin kirjan alkuperäisteos on ranskankielinen ja Troyat oli myös Ranskan Akatemian jäsen (vaikkakin venäläissyntyinen), joten näillä perustein liitän Dostojevskin myös Vive la France! -haasteeseen. Lipun sinisen raidan kirjat on luettu!

Goodreads: 4 tähteä
Muualla verkossa: Helsingin Sanomien muistokirjoitus Henri Troyatin kuoleman jälkeen.
Mistä kirja minulle? Kirjaston kirja
Kirjan tietoja:
Henri Troyat: Dostoïevsky (1960)
Suomennos Kaj Kauhanen
Toinen painos
Gummerus, 1963
457 sivua

Kommentit