Antal Szerb: Pendragonin legenda

Antal Szerbin Pendragonin legenda (Atena, 2008) oli täydellinen joulunpyhien kirja: tapahtumapaikkana Walesin aatelislinna (=aatelisissa on aina jotain hohdokasta), tapahtumat ovat hivenen outoja ja kummitusmaisia (=jännitystä, mutta ei liikaa) ja henkilögalleriasta löytyy mm. salaperäinen, kohtalokas nainen ja hullua tiedemiestä muistuttava jaarli (=erikoisissa piireissä liikutaan). Viihdyin Pendragonin legendan parissa oivallisesti, ja edellisessä postauksessani listasinkin kirjan 4/2013 kvartaalin parhaimmistoon.
Pendragonin legendan päähenkilö on Englannissa asuva, unkarilaissyntyinen mystikkojen tutkija János Bátky. Hän tutustuu illalliskutsuilla Owen Pendragoniin, Gwyneddin jaarliin, jonka esi-isä Asaph Pendragonilla tiedetään olleen yhteyksiä ruusuristiläisyyteen. Bátky saa kutsun jaarlin Walesissa sijaitsevaan linnaan. Linnan  kuuluisa kirjasto houkuttelee Bátkyn matkaan ja hänen seuraansa tuppautuu jaarlin veljenpoika sekä yllättävä tuttavuus Maloney. Seurueen saapuessa Walesiin alkaa tapahtua outoja asioita - varsinkin öiseen aikaan: mustiin pukeutunut ratsumies laukkaa pihamailla,  jaarli joutuu murhayrityksen kohteeksi ja Asaph Pendragonin hautaholvi löytyy ilman isäntäänsä.

"Seuraavana päivänä sain tietää kaiken. Tai ainakin paljon. Maloney ja Osborne antautuivat täysin diletantille salapoliisi-intohimolleen. He totesivat ettei ollut mitenkään mahdotonta, että samaan aikaan kun henkilökunta jahtasi Osbornen aavegramofonia, jokin ovi oli jäänyt auki ja joku oli päässyt tunkeutumaan kartanoon. Rautaoven hän oli ehkä saanut auki tiirikalla ja poistuessaan oli kenties sulkenut sen uudelleen." (s. 83)

Pendragonin legendaa mainostetaan takakannessa Da Vinci -koodiksi 60 vuotta ennen Da Vinci -koodia. Myyntipuhetta. Pendragonin legenda on paljon parempi kuin Da Vinci -koodi. Da Vinci -koodin mielenkiintoisinta antia oli mielestäni ruusuritareista tarjottu infopaketti, varsinainen tarina jäi suhteellisen keskinkertaiselle tasolle. Pendragonin legendassa mystikkotietouden tarjoaminen ei ole pääosassa, vaan tietoa tulee hippu siellä, toinen täällä ja lukija voi keskittyä nauttimaan yllättävistä juonenkäänteistä.

Goodreads: 4 tähteä

Muualla verkossa: Kirjaa on luettu mm. blogeissa Jäljen ääni ja Kalaksikukko.

Kirjan tietoja:
Antal Szerb: A Pendragon legenda (1934)
Suomennos Juhani Huotari
Atena, 2008
282 sivua

Mistä kirja minulle? Kirjaston kirja.

Kommentit