Comés: Eva

Didier Comèsin Eva (Jalava, 1998) sarjakuva-albumin tapahtumat lähtevät liikkeellä siitä, kun nuori kaunis nainen nimeltä Neige pyytää kartanossa asuvilta kaksosilta apua soittaakseen korjaajan rikki menneelle autolleen. Kaksosista Eva on vammautunut ja istuu pyörätuolissa, ja hänen veljensä hoitaa sisartaan omistautuneesti. Neigesta talon tunnelma tuntuu oudolta, mutta silti hän hyväksyy sisarusten esittämän vierailukutsun. Tekisi mieli sanoa, ettei olisi kannattannut, mutta sittenhän ei olisi Evaa luettavana.


En halua paljastaa juonesta enempää, sillä Eva on parhaimmillaan silloin kun sitä lukee ilman spoilereita. Tosin luulen, että kauhugenreä enemmän harrastavat saattavat arvata albumin juonenkäänteitä. Luvassa on hyytävää tunnelmaa, sen voin luvata. Evan tarina on sellainen, etten haluaisi katsella sitä elokuvan muodossa sillä jännitän aivan liikaa, kun hiippaillaan pimeässä ja oven takana odottaa... sarjakuvan muodossa sentään uskalsin tämän lukea.

Minulla kesti kotvasen totutella Comesin erikoiseen piirrostyyliin. Ihmishahmot ovat särmikkäitä mutrusuita, mutta kauttaaltaan mustavalkoinen kuvitus on silti todella tyylikästä katsottavaa:


Comesin piirrosjälki on parhaimmillaan hätkähdyttävää, ja mustavalkoiset ruudut vain korostavat pieniä, karmivia yksityiskohtia:


Evan piirrosjäljelle annan täydet viisi tähteä, mutta tarinapuoli vetää kokonaisarvosanaa himpun verran alaspäin. Goodreadsiin albumi saa neljä tähteä.

***
Merkitsen sarjakuvasta pisteen Hämärän jälkeen -kauhuhaasteeseen. Mielestäni pystyin tunnistamaan sarjakuvasta genren piirteitä, ja onneksi alle linkkaamani Sallan lukupäiväkirjan juttu vahvistaa tuomioni - "kartanoiden kauhuromantiikkaa", kuten Salla jutussaan toteaa.

Goodreads: 4 tähteä
Mistä kirja minulle? Oma ostos
Muualla verkossa: Sarjakuvaa on luettu blogissa Sallan lukupäiväkirja
Sarjakuvan tietoja:
Comés: Eva (1985)
Suomennos Soile Kaukoranta
Jalava, 1998
82 sivua

Kommentit

  1. Ihanaa, että luet niin paljon sarjakuvia, koska näitä vinkkejä ei ole ikinä liikaa (ja välillä tutuu, että aika heikonlaisesti niitä omasta lähikirjastosta löytyy).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oulussa on ollut jo jonkin aikaa Turun sarjakuvakaupan liike. Sieltä löytyy kaikenlaista, ja näitä vanhempia saa edullisesti. Kirjaston tarjonta on vähän rajoitettua, varsinkaan kun viitsin niin harvoin mennä penkomaan pääkirjaston tarjontaa.

      Poista
  2. Comesin ruutujen väliset siirtymät kertovat tarinaa hyvin eri tavalla kuin monen enemmän valtavirrassa uivan piirtäjän. Niistä syntyy todella vangitseva tunnelma. Herää kaipuu vanhemman eurooppalaisen sarjakuvan pariin (Muñoz, Prado, Tardi, de la Fuente).

    Pitäisi aktivoitua taas sarjakuvien kanssa. Bouncer-kokoelma on luettu, mutta en ole saanut siitä vielä kirjoitettua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen lukenut Bounceria siihen tahtiin, kun sitä on suomennettu ja toivottavasti jatko-osia julkaistaan pian. En yleensä tykkään lännenhenkisistä aiheista, mutta Bouncer on onnistunut hyppäämään sen riman ylitse.

      Comes piirtää näyttävästi, ja tämä ensimmäinen lukemani tuskin jää viimeiseksi. Onneksi häneltä on muutama muukin suomennos.

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.