Book tag: Kirjallinen loppuvuosi

Unelmien aika -blogissa oli hiljattain kiva book tag nimeltään Kirjallinen loppuvuosi.  Tagin esikuva löytyy youtubesta, Hardbackhoarder-kanavalta. Päätin napata tagin blogiini, sillä vaihteeksi on mukava naputella jotain muuta kuin juttua luetusta kirjasta. Kiitos Katriinalle hyvästä juttuideasta!

Are there any books you started this year that you need to finish? 

Vastaan vähän kysymyksen vierestä: ainoat suorituspaineet (eivätkä nekään ole järin suuret) kohdistan Helmet-haasteeseen. Olisi mahtavaa saada lista ensimmäistä kertaa täyteen! Minulta puuttuvat vielä nämä, joihin onneksi olen löytänyt kiinnostavia kirjakandidaatteja:

2. Kirjablogeissa kehuttu kirja - vahva ehdokas on paljon kehuttu Eleanor & Park.
3. Suomalainen klassikkokirja - suunnitelmissani on lukea Häräntappoase
19. Yhdenpäivänromaani - Woolfin Mrs. Dalloway kangastelee mielessäni 
21. Sankaritarina - Dickensin Kaksi kaupunkia on minulle vinkattu kirja, joka kiinnostaa minua erittäin paljon
27. Kotipaikkakuntaasi liittyvä kirja - Hannu Väisäsen Antero-sarjan toinen osa Toiset kengät sopisi tähän hienosti
33. Kirja kertoo Intiasta - ööh, ehkäpä haasteen vaikein kohta. Oljenkorteni on Asterix Intiassa, mutta olisihan se kiva lukea tähän jokin "oikea" kirja

Do you have an autumnal book to transition into the end of the year? 

Ei. Kiikarissani ei ole mitään syksyiseksi luonnehdittavia kirjoja. Ellei sitten sellaiseksi lasketa Brian K. Vaughanin Paper Girls -sarjakuvan ensimmäistä osaa, jonka tapahtumat sijoittuvat vuoden 1988 Halloweenin tienoille. Odottelen kirjaa kirjastosta, ja luulisin ehtiväni lukea 144 sivuisen sarjakuvan ennen vuoden loppua. Ehkäpä jopa tämän kuun aikana, kun Yöpöydän kirjat -blogin Niinalla on meneillään Halloween-haaste.
  
Is there a new release you're still waiting for? 

Suurin osa syksyn uutuuksista on kai jo ilmestynyt? En enää odottele mitään erityistä kirjaa, mutta odotan kyllä kiivaasti sitä, milloin ehdin syventyä muutamiin jo ilmestyneisiin, suuresti odottamiini kirjoihin. Mm. Erika Vikin Seleesian näkijä ja Fred Vargaksen Adamsberg-dekkari Neptunuksen sauva ovat lukulistani kärjessä.

What are three books you want to read before the end of the year? 

1. Zadie Smith: Swing Time

Ostin kirjan keväällä suurin odotuksin. Smithin Kauneudesta teki minuun vaikutuksen, ja sen imussa iloisen keltainen Swing Time oli lähes pakollinen ostos. Jospas kerrankin saisin uutuuskirjan luettua sen ilmestymisvuoden aikana.

2. Philip Pullman: Maaginen kaukoputki

Universumien tomu -trilogian päätösosa. Olisi kiva saada edes yksi sarja joskus luettua loppuun. Kahden ensimmäisen osan tapahtumat ovat vielä kohtalaisen hyvin muistissani, joten nyt olisi hyvä aika selvittää tomun salaisuudet.

3. David Mitchell: Pilvikartasto

Eräs hyllynlämmittäjä-pinoni kirjoista. Kirja on keikkunut lukulistallani ties miten pitkään. Ehkäpä joululomalla olisi viimein arvoituksellisen Pilvikartaston aika? Olen venkoillut kirjan aloittamisen kanssa vain sen vuoksi, etten halua pilata lukuelämystäni keskittymisvaikeuksien (=liikaa kaikkea muuta meneillään) vuoksi.


Is there a book you think could still shock you and become your favourite book of the year? 

Hmm, olen ladannut paljon odotuksia Kjell Westön uutukaiseen, ja totta kai myös David Mitchellin Luukellot on minulle kirja, jonka toivoisin räjäyttävän tajuntani. Mutta aika näyttää, miten käy ja ehdinkö lukemaan nämä kirjat tämän vuoden puolella. Westön kirja ei myöskään ole kerännyt aivan varauksettomia kehuja, joten on jännää nähdä, miten kirja kolahtaa minulle. Sopisi kolahtaa, kun sentään innostuin ostamaan sen omakseni.

Have you already started making reading plans for 2018?

Taivas, en todellakaan!! Vuosi 2018 tuntuu olevan jossain kaukana tulevaisuudessa, vaikka eihän vuoden vaihtumiseen ole kuin kolme kuukautta. En ylipäänsä juuri harrasta lukusuunnitelmien tekoa. Kirjakatalogeista nousee totta kai kirjoja luettavien listoille, mutta vain muutaman kerran olen innostunut tekemään katalogeista itselleni vinkkilistan blogiini asti. Teen kiinnostavista kirjoista kirjastovarauksen tai ostan itselleni, mutta usein perun suuren innostuksen puuskassa tehtyjä varauksia tai palautan niitä kirjastoon muutaman sivun luettuani (olen huomannut, ettei kirjasihtini ole erityisen hyvä outojen kirjailijoiden teosten suhteen. Takakansitekstien perusteella en useinkaan osaa arvioida, osuuko kirja lukumakuuni vai ei). 

En siis ole kovinkaan suunnitelmallinen lukija, vaan etenen kirjojen maailmassa enemmän fiilispohjalta. Hoplaa!

Mukavaa lokakuun alkua kaikille! Tagi on ns. vapaata riistaa eli näihin kysymyksiin voi halutessaan vastailla omassa blogissaan.

Kuva netin ilmaiskuvasivulta.

Kommentit

 1. Kiva lukea vastauksiasi! Minäkin luen yleensä fiiliksen mukaan, mutta lukupinoon vaikuttavat myös haasteet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Juu, haasteet näkyvät lukupinossani, mutta en minä niihinkään kovin suunnitelmallisesti lue. Monesti jää ihan sattuman varaan, mitä kirjoja milloinkin tulee haasteisiin luettua.

   Poista
 2. Kiva haaste, katsotaan josko ehtisin itsekin kirjoitella tähän vastauksia :)

  Eleanoria & Parkia suosittelen lämpimästi! Muista mainitsemistasi kirjoista kiinnostaa Smithin Swing Time. En ole Kauneudesta-teosta lukenut, mutta Valkoiset hampaat oli aikoinaan varsin järisyttävä ja runsas lukukokemus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan, että Eleanor & Park oli jossain vaiheessa, jo ennen suomennosta, aika paljon blogeissa meillä esillä. Rowellin kirjat ylipäänsä ovat nousseet tietoisuuteeni blogijuttujen kautta, ja nyt olisi ehkä korkea aika tutustua niihin. :)

   Poista
 3. Pilvikartasto, kyllä kyllä! Niin hieno kirja, hienoimpia lukemiani. Vaikea ja työläskin paikoin, mutta ehdottomasti sen arvoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistankin, että Pilvikartasto on saanut sinulta kehuja. :) Juuri tuo vaikeus minua vähän hirvittääkin. En haluaisi "pilata" hyvää kirjaa sillä, että luen sitä liian kiireessä jolloin keskittymiskyky ei ole ihan huipussaan.

   Poista
 4. Fiiliksillä mennään täälläkin, vaikka tutkin katalogeja ja napsin sieltä vinkkejä. Moni kirja olisi jäänyt lukematta, mutta blogiystävien kirja-arviot ovat kääntäneet tarkemmin katseeni kirjaan ja olen joistakin jopa tosi positiivisesti yllättynyt. Luen myös nettiarvioita kirjoista esim. Hesarin.
  Pilvikartasto on mielettömän hyvä. Toivottavasti tykkäät.

  VastaaPoista
 5. Minä luen sanomalehtien kirjajuttuja aika vähän. Hesarin juttuja ehkä kannattaisi alkaa seuraamaan. Twitterissä seuraan muutamia ulkomaisten sanomalehtien kulttuuriosastojen tilejä, joiden kautta tulee vinkkejä kiinnostavista kirjoista, joihin ei kotimaisessa mediassa törmää.

  VastaaPoista
 6. Tuntuis kyllä ihan hassulta tehdä ens vuodeksi lukusuunnitelmia. Mää meen kyllä ihan täysin fiiliksen pohjalta aina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, tai ainakin jos jotain suunnitelmia tekisin jo nyt, niistä tuskin kovinkaan moni toteutuisi. :D

   Poista
 7. Kiitos hyvistä vinkeistä, ja aina ilahduttavat blogit, joissa ei pelkästään lueta uutuuksia. Itse en osallistu paljoa haasteisiin, ja varsinkin ajastetut blogi"hyökkäykset" ovat se juttu, josta olen saanut näppyjä. HELMET-haaste on kai yhtä kirjaa vailla, mutta ei nappaa etsiä sitä viimeistä. Lukemisen suunnittelu...olisi varmaan onnistunut nuorempana ja rikkaampana, kun ostin kirjoja. Nyt en suunnittele mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olepa hyvä, mukavaa jos tästä jutusta tarttui jokin hyvä vinkki matkaan. Erityisesti David Mitchellin ja Zadie Smithin tuotantoa haluan suositella ihan kaikille. :) Minullakin taitaa olla se suurin lukuhaasteinnostus hieman laantunut, mutta aika houkuttelevia ne silti aina ovat... kustantajien tempaukset ovat tosin oma lukunsa, niihin osallistumista en ole kokenut omaksi jutukseni, vaikka arvostelukappaleita noin muuten luenkin.

   Poista
 8. Hauska haaste, taidanpa tämän omaankin blogiin napata. :) Odotan erityisesti mielenkiinnolla ajatuksiasi Westön uusimmasta!! Sitä odotellessa siis, ei mitään paineita tosin! Zadie Smith kiinnostaisi minuakin, pitäisi varmaan siihenkin ehtiä tässä joskus tarttua. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli hauska kysymyslista, ja olisi kyllä kiva lukea vastauksiasi. Joo, Westö houkuttelee kovasti... pitää vaan ensin saada noita jo kesken olevia luettua loppuun.
   Olen taas kerran aloitellut aivan liikaa kirjoja lukuaikaan nähden. :) Zadie Smith on ollut minulle hieno löytö. Kauneudesta kolahti oikein kunnolla, ja esikoisromaani Valkoiset hampaat oli hyvä myös.

   Poista
 9. Kiva idea tämä postaus. Laskeskelin, että mullakin puuttuu Helmet-haasteesta vielä viisi (vai olikohan se kuusi kirjaa). Tuohon Intia-kohtaan suosittelen Arundhati Royn uutuuttaa. Itse kuittasinkin sen kohdan juuri sillä.

  Huomaan taas, että haasteet ei monin osin oikein ole tänä vuonna toteutuneet - ainakin Hyllynlämmittäjä-haaste on vasta puolessa välissä. Runohaasteella sen sijaan on mennyt aika lujaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Royn uusin kirja onkin ollut minulla eräänä vaihtoehtona mielessä tuohon Intia-kohtaan, ja Joutavuuksien jumalakin olisi vielä lukematta.

   Hyllynlämmittäjä-pinoni on niin täynnä paksuja, aikaa vaativia kirjoja, että pidän jo nykyistä saavutustani (noin puolivälissä ollaan, mukaan lukien pari kesken jätettyä kirjaa) ihan hyvänä. Mutta katsotaan, josko ehtisin vielä yhden lukemaan kesken olevan Pelin hengen lisäksi.

   Poista
 10. Onpa tosiaan kiva haaste! Tsemppiä Helmet-haasteen loppurutistukseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pitää koettaa rutistaa nuo loputkin kirjat, onhan tässä onneksi vielä aikaa.

   Poista
 11. Voi kauhistus, vai että ensi vuoden lukusuunnitelmia... Juurihan tuossa listailin ne 14 kirjaa, jotka ovat kesken (ja toivottavasti luettuja vielä tänä vuonna).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 14 kirjaa keskes... :D eihän mulla sitten ole hätää, kun on vaan 4 "virallisesti" kesken Goodreadsissa, yksi lukulaitteessa silleen että olen vähän silloin tällöin lukenut ja yksi äänikirja puhelimessa...

   Poista
 12. Minulta puuttuu suunnilleen saman verran kirjoja tuosta Helmet-haasteesta kuin sinultakin. Tosin meillä on eri kohdat vapaina (paitsi tuo kohta 33. Kirja kertoo Intiasta - sekin on minulla vielä auki, mutta kirja on katsottuna kyllä, mutta se ei oikeastaan kiinnosta just nyt ainakaan, heh).

  Kivoja kyssäreitä ja vielä kivempi oli lukea vastauksiasi. Minäkään en ole kovin suunnitelmallinen lukija, vaikka kaikenlaisia suuria suunnitelmia kyllä on, mutta yleensä ne muuttuvat noin sata kertaa ennen kuin mahdollisesti toteutuvat :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, suunnitelmia minullakin piisaa ja sen verran olen jo oppinut, etten sentään ihan kaikkia laita tänne blogiin asti. :) Ei sitten tarvitse selitellä, miksei tämä(kään) suunnitelma ole juuri edennyt... Helmet-haaste on onneksi edennyt aika pitkälti omalla painollaan. Vasta näin loppuvaiheessa olen joutunut haeskelemaan lukuvinkkejä. Saisi vaan niitä sitten luettuakin. :)

   Poista
 13. Tämäpä oli kivaa luettavaa! Kiitos vinkistä, ehkä tartun tähän minäkin.
  Kiinnostavia syksyn uutuuksia olisi nyt niin paljon, mutta missähän vaiheessa kaikki haluamansa ehtisi lukea (ei missään).
  Pitää hengitellä syvään ja nauttia siitä, mitä ehtii lukea. Westö on odottamassa minullakin, samoin monta muuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjasyksy on ollut minunkin makuuni harvinaisen maukas. Tutuilta suosikeilta on tullut uusia kirjoja, ja muutama ei-niin-suuri-suosikki on yllättänyt todella hyvällä uutukaisella. Runsaudenpulaa ja lukuaikapulaa on siis ilmassa täälläkin. :)

   Poista
 14. Olipas hauskat kysymykset!

  Ja apua tuon Helmet-haasteen kanssa. Nostan hattua että sinulla on enää noin vähän kohtia täyttämättä, minulla on ihan liian monta. Miten olenkin osannut valita tälle vuodelle niin epäsopivia kirjoja? :D Eleanor ja Park on kyllä mainio nuortenkirja, suosittelen, ja Mrs Dalloway on hieno vaikka enemmän pidänkin siitä inspiroituneesta Tunnit-teoksesta. Hyllynlämmittäjä-haasteen olin jo ihan unohtanut, kääks. Pilvikartasto on minullakin ollut pitkään lukulistalla. Universumien tomu -trilogian sen sijaan olen lukenut, se on hieno!  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ovat kirjavalinnat sattuneet sopivasti Helmet-haasteen kohtiin, sillä vasta aivan nyt loppuvaiheessa olen joutunut etsimään kirjoja. Kun vaan ehtisi niitä lukemaankin. Hieman klassikkopainotteiselta vaikuttaa tuo tekemäni lista... saa nähdä, miten käy.

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.