Lukuviikon lempikirja #5: Leonardo oikealta vasemmalle

Lukuviikon viides kirjavinkkini on tietokirja taiteen ystäville. Marjatta Levannon kirjoittama ja Julia Vuoren kuvittama Leonardo oikealta vasemmalle (Teos, 2014). Kuten kauniskantisen kirjan nimestä voi päätellä, kirjassa käsitellään Leonardo da Vincin elämää, taidetta ja keksintöjä. Kirjan sivumäärä on varsin maltillinen eli vain hieman yli sata sivua, joten kirja sopii mainiosti myös nuorempien lukijoiden luettavaksi (joille kirja on kustantajan esittelytekstin mukaan suunnattu). Runsas ja näyttävä da Vincin töitä esittelevä kuvamateriaali ja Julia Vuoren taiteilemat vekkulit kuvitukset houkuttelivat minut aikoinaan ostamaan kirjan omaksi ilokseni, joten suosittelen kirjaa lämpimästi myös aikuisille, yleisnerosta ja hänen saavutuksistaan kiinnostuneille.


Kirja on kookas ja kaunis, ja paksuja sivuja on ilo lehteillä. Kuvituksessa ei ole pihistelty, ja da Vincin taidokasta kynänjälkeä kelpaa ihastella.

"Hyvän maalarin täytyy maalata kaksi oleellisinta asiaa, ihminen ja hänen mielensä tila. Ensimmäinen on helppoa, toinen  vaikeaa, koska jälkimmäinen täytyy ilmaista  eleillä ja jäsenten liikkeillä."


Tekstiosuudet ovat jouhevaa luettavaa, ja runsaat katkelmat da Vincin omista teksteistä elävöittävät kirjaa.  Tosin ainakin minulle kirjan tietoannos on sen verran mittava, että sulateltavaa on riittänyt useammalle lukukerralle. Mikä ihana syy palata aina vain uudelleen tutkimaan kirjan kuvallista antia.


Goodreads: 5 tähteä
Mistä kirja minulle? Oma ostos
Muualla verkossa: kirjaa on luettu mm. blogeissa Värikäs päivä Lastenkirjablogi ja Sinisen linnan kirjasto
Kirjan tietoja: 
Marjatta Levanto (teksti) ja Julia Vuori (kuvitus): Leonardo oikealta vasemmalle
Teos. 2014
115 sivua


Kommentit

  1. Näitä sinun lempikirjojesi esittelyitä on kiinnostavaa lukea ja lopulta osin näiden ansiosta päädyin blogissani esittelemään neljä minulle merkittävintä kirjaa. Saariston lapset ja sarjakuvat ovat olleet ennestään tuttuja, mutta tämä Leonardo voisikin olla kiinnostava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kirjavinkkejä onkin näkynyt aika mukavasti tällä viikolla blogeissa. Tämä Leonardo-kirja on sellainen helposti lähestyttävä kirja, mutta silti mielestäni asiaa täynnä ja saattaa kenties houkutella lukijoita tutustumaan da Vinciin ja hänen aikakauteensa laajemminkin.

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.