Lukuviikon lempikirja #2: Kahdeksan

Lukuviikon teemana on tänä vuonna kirjavinkkaus, ja blogissani vinkkaan koko viikon omia lempikirjojani. Tänään on vuorossa Katherine Nevillen historiallinen jännitysromaani Kahdeksan (Bazar, 2010). Sen lukeminen aiheutti minulle melkoisen ahmintareaktion joskus vuosia sitten, ja sama on toistunut sen jälkeen muutaman kerran uudelleen. Shakin ja Ranskan vallankumouksen historiaan linkittyvä mystinen tarina on koukuttavaa laatuviihdettä.


Kirjan nykyhetken tapahtumat sijoittuvat 1970-luvulle, ja ne kietoutuvat ikivanhan shakkipelin salaisuuksiin. Kohtalokkaan pelin pyörteisiin ajautuu nuori yhdysvaltalainen tietokoneasiantuntija Katherine Velis. Lukija heitetään silti kirjan alussa Ranskaan, kevääseen vuonna 1790. Ajat ovat levottomat ja Montglanen luostarin kätköistä kaivetaan esille jotain, joka saa maailman mahtavimmat voimat liikkeelle. Nuoret nunnakokelaat Mireille ja Valentine saavat kumpikin tärkeän tehtävän, ja heidän matkansa kohti Pariisia ja vallankumouksen pyörteitä voi alkaa.

"Seuraavana aamuna harmaassa hämyssä kaksi matka-asuista naista lähti Montglanen nunnaluostarista ja nousi heinäkuormassa oleville rattaille. Ne ajoivat ulos mahtavasta portista ja lähtivät menemään vuoriston takaisiin syvyyksiin. Kohosi ohutta sumua, joka haittasi näkyvyyttä heidän laskeutuessaan kaukaiseen laaksoon.
    Heitä pelotti, ja kietoessaan viittansa tiukemmin ympärilleen he olivat kiitollisia siitä että olivat Jumalan asialla astuessaan takaisin maailmaan, jolta heitä oli niin kauan varjeltu.
    Mutta se ei ollut Jumala, joka tarkkaili heitä ääneti vuorenharjalta, kun rattaat laskeutuivat hitaasti laaksonpohjan pimeään. Korkealla lumipeitteisellä huipulla luostarin yläpuolella istui yksinäinen ratsastaja ääneti vaalean hevosen selässä. Hän katseli kuinka rattaat katosivat usvaan. Sitten hän käänsi hevosensa hiljaa ja ratsasti pois." (s. 26)

En pelaa shakkia, mutta Nevillen shakin ja Ranskan historiaan nivoutuva romaani on tarjonnut minulle jokaisella lukukerralla täydellistä ja jännittävää todellisuuspakoa. Shakin sääntöjen osaamattomuus ei siis haittaa laisinkaan kirjan taiten punotun, kahden aikatason juonen seuraamista. Tarinalle on kirjoitettu myös jatko-osa, mutta Tuli-kirjan jouduin jättämään kesken. Se tuntui vajonneen tavanomaisen viihteen tasolle, enkä jaksanut kiinnostua siitä niin paljon että olisin lukenut kirjan loppuun asti. Mutta Kahdeksan on täydellinen ♥ viiden tähden Goodreads-kirja.

Osallistun jutulla Lukuviikon kirjavinkkaushaasteeseen.


Goodreads: 5 tähteä
Mistä kirja minulle? Oma ostos
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu blogissa Todella vaiheessa
Kirjan tietoja:
Katherine Neville: The Eight (1988)
Suomennos Seppo Loponen (julkaistu myös nimellä Musta kuningatar (WSOY))
Bazar, 2010
667 sivua

Kommentit