Pelé - kengänkiillottajasta kuninkaaksi

Rion kesäolympialaisten kunniaksi päätin laajentaa lukureviiriäni urheilukirjallisuuden puolelle. Vahvana lukumotivaattorina toimi myös pari lukuhaastetta, jotka kohtaavat täydellisesti Celso de Campor Jr.:n kirjassa Pelé - kengänkiillottajasta kuninkaaksi (Aviador, 2016): Helmet-lukuhaasteen kohta nro 28 (Perheenjäsenellesi tärkeää aihetta käsittelevä kirja) ja Ullan luetut kirjat -blogin New to You -lukuhaaste

Mieheni ykköspenkkiurheilulaji on jalkapallo, ja Euroopan suuret liigat vyöryvät ihan pian olohuoneemme televisioon. Minäkin olen vuosien saatossa innostunut seuraamaan EM- ja MM-kisoja, mutta futistähtien fanikirjallisuuteen en silti ole jaksanut tutustua. Brasilialaisten suuresta suosikista kertova kirja herätti uteliaisuuteni, sillä Pelén nimessä on jotain maagista jopa minunlaiseni jalkapalloummikon silmissä. Olympialaisten isäntämaan tähdelle omistettu kirja houkutteli lukemaan jo näyttävän kokonsa ja ulkoasunsa ansiosta, ja minua kiinnosti erityisesti se, millainen tausta Peléllä on ollut ennen suuruuden päivien alkamista.


Pelé-kirja sisältää Pelén tarinan ohella runsaasti kuvamateriaalia Peléen liittyvistä esineistä. On pelipaitoja, jalkapalloja, pokaaleja, passeja ja ties mitä. Kuva-aukeamien määrässä ei ole pihistelty, päinvastoin. Näin näyttävää kirjaa en ole vähään aikaan selaillut, ja paksut sivut ja isot, yksityiskohtaiset kuvat tekevät kirjasta todella laadukkaan oloisen. Tämä kirja kelpaa antaa vaikkapa lahjaksi jalkapallon historiasta kiinnostuneille. 

Minulle kuvasivujen kiinnostavinta antia olivat Pelén jalkapallouran jälkeisistä ajoista kertova materiaali. Pelé on tehnyt musiikkia ja jopa elokuvia, ja näistä ajoista kertovat muistot tuovat silmien eteen aivan toisenlaisia mielikuvia kuin nuhjuiset pelipaidat tai mitalit:


Kirjan kuvien esineistöstä välittyy hienosti se suoranainen palvonta, jota Pelén taituruutta kohtaan on osoitettu. MM-mitalien ohella jopa tähden pelaajakortit ovat säilyneet:


Kirjan tekstin tarjoama tietoannos oli sujuvaa ja helppoa luettavaa. Pelén vaiheet käydään läpi, mutta lukijaa ei hukuteta liialliseen nippelitietoon. Teksti sisältää myös Pelén omia muistoja, ja esimerkiksi pelipaitojen säilyminen jälkipolvien ihasteltaviksi ei ollut kovin itsestään selvää: 

"Kaikki halusivat Pelén pelipaidan. Ongelmana oli että siihen aikaan Santos matkusti vain kaksi tai korkeintaan kolme peliasua mukanaan,  ja niillä tuli pärjätä koko kausi. Ei siis käynyt päinsä jaella pelipaitoja kenellekään. Jos emme palauttaneet paitojamme pelin jälkeen, seura olisi veloittanut ne palkastamme", Pelé muistelee. Jotta Pelé ei olisi sahannut omaa oksaansa, hänen täytyi kehittää otteluiden viimeisille minuuteille vastustajien paidanhimon varalle erityinen taktiikka. "Tavallisesti siinä vaiheessa, kun tuomari alkoi valmistautua pelin päätösvihellykseen, he alkoivat lähestyä minua pyytääkseen paitaani. Minä puolestani aloin vetäytyä hiljalleen pukuhuoneiden suuntaan. Ja kun pilli soi, juoksen saman tien käytävälle."

Tilastollinen informaatio jalkapallotähden urasta puuttuu kirjasta täysin, mutta minä en sitä kaivannut. Nautin sen sijaan kirjan visuaalisuudesta ja jouhevasta kerronnasta, joka antoi Peléstä hyvin sympaattisen kuvan. Kirja ei repostele tähden yksityiselämää, vaan keskittyy hänen uraansa. Minusta tämä oli hieno valinta, ja kirjan tietopaketti tyydytti minun uteliaisuuteni Pelén taustojen suhteen. Kirjan lopussa on myös pieni Suomi-osuus, ja se toi maailmantähteä mukavasti pikkuisen lähemmäs kotoisia ympyröitä.

Pelé-kirja oli minulle yllättävän miellyttävä piipahdus urheilutähtien elämäkertojen (fanikirjojen?) maailmaan, ja uskallan suositella kirjaa myös heille, joita kiinnostaa jalkapallo enemmän ilmiönä kuin pelinä. Pelé-kirjan sivuilta välittyy ajankuvaa menneiden vuosikymmenten pelikentiltä, ja kirja tarjoaa kiehtovan ikkunan peliin, joka tekee tähdistään lähes elämää suurempia.

***
Osallistun kirjalla New to You -lukuhaasteeseen. Kirja taitaa olla ensimmäinen urheilutähden elämäkerta, jonka olen lukenut.

Goodreads: 4 tähteä
Mistä kirja minulle? Pyysin arvostelukappaleen. Kiitokset kustantajalle!
Kirjan tietoja:
Celso de Campos Jr.: As Joias do Rei Pelé
Suomennos Jonna Laakso
Aviador, 2016
184 sivua

Kommentit

  1. Kuulun juuri siihen joukkoon jota jalkapallo kiinnostaa enemmän ilmiönä kuin pelinä. Heräsin vasta nyt EM-kisojen aikana huomaamaan, että tämähän on hyvää viihdettä. Jos kirja osuu kohdalle kirjastossa niin nappaan varmasti mukaani!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. EM- ja MM-kisat ovat oivallista viihdettä, eikä haittaa vaikkei kaikkia pelin hienouksia ymmärräkään. :) Nuo kisat eivät tule onneksi liian usein, joten niissä on jo senkin vuoksi ylimääräistä hohtoa mukana. Toivottavasti tämä kirja tulee eteen sinulle jollain kirjastoreissulla. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.