Marco Vichi: Komisario Bordelli

Blogissani alkaa tänään italialaisen kirjallisuuden viikko. Kesän jäljiltä bloggauspinostani löytyy useampi saapasmaan kirjallisuuden edustajia, joten päätin koostaa niistä oman teemaviikon. Viikon aloittaa kesän iloinen dekkarilöytö: Marco Vichin Komisario Bordelli (Aviador, 2016)

Vichin kirja aloittaa kokonaisen dekkarisarjan, jossa on Wikipedian mukaan ilmestynyt jo 8 osaa. Sarja-avaus sijoittuu Firenzen helteiseen kesään, vuoteen 1963. Olen todella iloinen, että suomalainen kustantaja on päättänyt aloittaa sarjan julkaisemisen sen ensimmäisestä osasta alkaen. Toisenlaisiakin ratkaisuja ilmestyy markkinoille, mutta itse tykkään hypätä uuden sarjan kyytiin sen alusta enkä keskeltä.

Komisarion nimestä ei kannata vetää hätäisiä päätelmiä, sillä kirjassa liikutaan erittäin kunnianarvoisissa piireissä. Helteen tyhjentämässä kaupungissa kuplavolkkarilla ajeleva komisario joutuu tutkimaan vanhan ja varakkaan rouva Perdettin kuolemaa, jota hänen seuraneitinsä epäilee murhaksi. Vai onko sittenkin kyseessä vain raju astmakohtaus?


Komisario Bordellin yleistunnelma on leppoisa, ja rikoksen selvittelyn väliin mahtuu komisarion sotamuisteloita, nautiskelua hyvästä ruuasta, haaveiluja hänen elämänsä naisesta ja kohtaamisia lain molemmilla puolella kulkevien tuttavien kanssa. Ympärillä höyryää kostean kuuma Firenze, ja vaikken ole kaupungissa vieraillutkaan, kirjassa oli mukavasti paikallisväriä. Minä pidin tästä yhdistelmästä tavattomasti, ja kesähelteillä kirjan tunnelma vain tehostui. 

Sympaattinen komisario kuuluu aikaan, jolloin kännykät eivät vielä ole tuoneet liikaa hektisyyttä arkeen. Tiukan teknisen poliisityön kuvaus lähes loistaa poissaolollaan Komisario Bordellissa, ja minulle tämä seikka oli ehdottomasti plussaa. Komisario puntaroi tapausta rauhassa kollegansa kanssa, ja minua viehätti se tapa, jolla rouva Perdettin kuoleman arvoitus lopulta ratkesi.

Annan kirjalle 4 tähteä Goodreadsiin. Italian ja tunnelmallisten dekkarien ystäville lämmin lukusuositus!

Goodreads: 4 tähteä
Mistä kirja minulle? Pyysin arvostelukappaleen. Kiitos kustantajalle!
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu blogeissa Kirjan vuoksi, Mummo matkalla
Kirjan tietoja:
Marco Vichi: Il commissario Bordelli (2002)
Suomennos Enneli Poli
Aviador, 2016
238 sivua

Kommentit

 1. On sitä komisariota nimellä paiskattu ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, näin on. :) Mutta nimestä viis, kirja oli kivaa luettavaa. :)

   Poista
 2. Kuten Mai, nimi on varsin luotaantyöntävä, mutta hyvä jos on hyvä sarja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjan nimestä ei kannata päätellä mitään, onneksi. :) Juu, tämä vaikuttaa oikein lupaavalta sarjalta ja toivottovasti sitä suomennetaan vielä lisää.

   Poista
 3. Herätti mun mielenkiinnon tää kyllä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä kannattaa kokeilla. Varsinkin näin kesäaikaa luettuna kirja vei ihanasti nojatuolimatkalle... :)

   Poista
 4. Kiva kuulla tällaisesta uutuudesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä löysin tämän hieman sattumalta ja onneksi sain nopsaan lukuun. Tätä on mukava suositella dekkarien ja Italian ystäville. :)

   Poista
 5. Luettiin samaan aikaan. Viehätyin tästä sarjasta heti ja haluan lisää. Ihana ylläri. Pitää vielä kirjoittaa blogiin teksti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasinkin Goodreadsista, että sait tämän juuri luettua. Kiva, kun tykkäsit!

   Poista
 6. Kuulostaa mukavalta luettavalta. Minäkin haluan lukea ensimmäisen osan ensin dekkarisarjoista, niissä esitellään sarjan sankari tavalla, joka on mukava olla pohjalla muita osia lukiessa. Niiden järjestys voi sitten olla jo sekaisin.

  Kiva idea pitää teemaviikko jonkin maan mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin luen sarjoja joskus tuolla systeemillä. Tämä oli hyvä aloitusosa; sopivasti henkilöesittelyä ja rikosjuonta.

   Päädyin teemaviikkoon, kun bloggauspino kerrankin antoi sellaiseen mahdollisuuden. :)

   Poista
 7. Tämä oli hyväntuulisuudessaan ja kerronnassaan ehdotonta genrensä kevään ja kesän huippua ja kelpo avaus sarjalle, jolta sopii odottaa messeviä lukuhetkiä! Niinhän se menee, jottei nimi miestä pahenna, jos ei mies nimeä, minusta tuo Bordelli, jota voi oletta kirjailijan pitkään makustelleen, oli hilpeä, pikantti ja onnistunut veto Vichiltä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, todella pirteä tuttavuus. Mukavaa, että meillä suomennetaan muutakin kuin pohjoismaisia dekkareita. :) Komisarion nimi ainakin herättää huomion. :D

   Poista
 8. Haluan lukea lisää tätä. Ei ole vaikea arvata, että retkahdin. Gedeone teki erityisen vaikutuksen. Upea kirja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, arvelinkin että loppuratkaisu saattaa olla sinulle mieluisa - syistä, joita en tässä spoilaamisen vuoksi kerro. :)

   Poista
 9. Kirjojen ystävä10/3/17 17:28

  Tulipa sellainenkin mieleen, että alkuperäkielellä Bordelli ei tarkoita kai ilotaloa, sellainen olisi Bordello. Suomentaja on ehkä joutunut kovan paikan eteen, muuntaako nimeä vai ei. Ja sitten, onhan nimi varmasti mieleenjäävä. Ehkä pystyn kirjan lukemaan häiritsevästä nimestä huolimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimi jää mieleen, ja sen vuoksi ei kannata jättää kirjaa lukematta. Sarjaan on tulossa tänä keväänä (vai olikohan se kesällä...) uusi osa, ja se on tiiviisti lukulistallani. Suosittelen kokeilemaan tätä, on tosi piristävä tuttavuus.

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.