Hirviön kutsu - Patrick Ness & Siobhan Dowd

Hirviön kutsun (Tammi, 2016) taustatarina on koskettava: kirjan alkuperäisidean äiti Siobhan Dowd ei kyennyt kirjoittamaan tarinaa loppuun hävittyään oman taistelunsa syöpää vastaan. Patrick Ness suostui lopulta jatkamaan Dowdin työtä, ja saattoi kertomuksen päätökseen. Kirjan alkupuheessa hän kuvailee omia tuntemuksiaan ja työskentelyään kirjan parissa. 


Hirviön kutsussa kuvataan sitä, kuinka nuori käsittelee tunteitaan ja pelkojaan vanhemman sairastuessa vakavasti. Päähenkilö-Cornorille ilmestyy tarinoita kertova hirviö hieman yli puolenyön, eivätkä hirviön tarinat ole mukavia saati iloisia. Päivisin Cornor koettaa selvitä arjesta, jossa isoäiti on tullut auttamaan äitiä tämän sairastuttua. Cornor ei oikein tule toimeen isoäidin kanssa, eikä avioeron jälkeen Amerikkaan muuttaneen isän kanssa mene juuri sen paremmin. Koulussakaan ei mene aina hyvin, ja kuitenkin on selvittävä päivästä - ja yöstä - toiseen.

Jim Kayn mustavalkoinen kuvitus erittäin vaikuttavaa, ja heijastelee hienosti tarinan henkeä:


Kirjan tähdittäminen oli minulle poikkeuksellisen vaikeaa. Kuvitukselle olisin halunnut antaa viisi tähteä, mutta Hirviön kutsun tarina veti pisteitä roimasti alas. Minun täytyy sanoa, etten ole suuri nyyhkytarinoiden ystävä, ja aiheen koskettavuudesta huolimatta en erityisemmin lämmennyt Cornorin hirviökokemuksille. Henkilöt ja heidän toimintansa olivat harmillisen ennalta-arvattavia, vaikka hirviö toki toi oman lisänsä juoneen. Päädyin harkinnan jälkeen antamaan kirjalle kaksi tähteä, sillä mietin ajoittain jopa kirjan jättämistä kesken. Pitkälti taannoisen lukumaratonin ansiosta viitsin lukea nopealukuisen kirjan loppuun.

***

Kirja löytyi lanu-puolen kauhuhyllystä, joten saan pisteen Hämärän jälkeen -kauhuhaasteeseen.

Goodreads: 2 tähteä
Mistä kirja minulle? Kirjaston kirja
Kirjan tietoja:
Patrick Ness & Siobhan Dowd (alkuperäisidea): A Monster Calls (2011)
Suomennos Kaisa Kattelus
Tammi, 2016
215 sivua

Kommentit