Kati Kovács: Deltan kaksoset

Blogissani on tällä viikolla fantasian ja kauhun teemaviikko, ja Kati Kovácsin sarjakuva Deltan kaksoset (WSOY, 2014) aloittaa teemailun fantasiaosuuden. Kovácsin sarjakuvaa kuvataan takakannessa fantasiasaduksi, ja tämä luonnehdinta on mielestäni varsin osuva.


Deltan kaksoset oli ensimmäinen Kovácsilta lukemani sarjakuva, ja löysin sen etsiessäni luettavaa kesäiselle naistenviikolle. Naistenviikko tuli ja meni, enkä saanut bloggausta mahtumaan viikon aikatauluun. Kovácsin sarjakuva olisi sopinut viikolle erinomaisesti, sillä se käsittelee omalla kevyen hersyvällä ja hulvattomalla tavallaan äitiyden kipeitä valintoja, sisarusten välisiä suhteita ja identiteetin muodostumista. Syvällisiä teemoja, ja millaiseen asuun ne on puettu! Kovácsin eloisa ja kekseliäs kynänjälki oli minulle iloinen yllätys.

Deltan kaksosten päähenkilöinä ovat kaksostytöt Hulva ja Sylfa, jotka jäävät tarinan alussa hupaisan traagisella tavalla vaille piparkakkurouva-äidin huolenpitoa. Tytöt lähtevät etsimään isäänsä, ja sitä matkaa seurataan sarjakuvan viimeiselle sivulle asti. Matkalla tytöt joutuvat vaaraan jos toiseenkin ja pääsevät samalla puntaroimaan keskinäistä suhdettaan.

Sarjakuvan tapahtumat sijoittuvat pääosin metsäiseen ympäristöön, ja aukeamat pursuavat luonnonläheisiä yksityiskohtia. Sivulta löytyy isoja maisemakuvia, pikku ruutuja ja kaikkea siltä väliltä. Sivujen kääntely oli nautinnollista, kun ei laisinkaan tiennyt mitä seuraavalla sivulla on odotettavissa.


Sarjakuva aukeaa mielestäni parhaiten aikuiselle lukijalle, ja minulle Deltan kaksoset oli eräs kesän parhaita sarjakuvaelämyksiä. Sarjakuvan fantasia on omalaatuista: tutunoloiseen metsäympäristöön on upotettu outoja elementtejä eivätkä henkilöhahmot ole keskivertotallaajia ulkonäkönsä tai olomuotonsa puolesta. Mutta heidän tunteensa ovat reaalimaailmasta tuttuja, ja Deltan kaksoset onnistuu olemaan välillä jopa riipaisevan koskettava. 

Deltan kaksoset saa minulta neljä tähteä Goodreadsiin. Vahva lukusuositus sarjakuvien ja fantasian ystäville!


Goodreads: 4 tähteä
Mistä kirja minulle? Kirjaston sarjakuva
Muualla verkossa: Helsingin Sanomien juttu sarjakuvasta
Sarjakuvan tietoja:
Kati Kovács: Deltan kaksoset
WSOY, 2014
78 sivua

Kommentit