Naisten aakkoset: G

Tarukirja-blogin aloittama Naisten aakkoset -haaste etenee blogissani G-kirjaimeen. Se tuntui aluksi hankalalta, mutta pienen pohdiskelun jälkeen löysin vastaukset kysymyksiin:

Kuka on suosikkikirjailijasi?

Dekkarien saralla Robert Galbraithin Cormoran Strike -sarja on eräs suosikkisarjoistani. Kirjojen sivumäärissä olisi karsimisen varaa, mutta jotain koukuttavaa Striken ja hänen Robin-apulaisensa touhuissa on. Uusin osa Pahan polku oli erittäin hyvä, ja jatkoa sarjaan saisi jo alkaa kuulua. Miehisen Galbraith-nimimerkin takana kirjoittaa Harry Potterin äiti J. K. Rowling, ja täytyypä sanoa, että pidän enemmän Rowlingin dekkareista kuin Potter-sarjasta.


Muutakin kulttuuria on olemassa kuin kirjallisuutta. Kuka nainen joltakin muulta kulttuurin alalta on suosikkejasi?

Lumoavan kaunis Grace Kelly on kuin todeksi käynyt satu, jolla tosin on surullinen ja dramaattinen loppu. Kaunis nainen filmaa Hollywoodissa tukun hienoja elokuvia ja päätyy pienen, upporikkaan eurooppalaisen ruhtinaskunnan ruhtinattareksi. Muistan hämärästi lapsuudestani uutisen 52-vuotiaan Grace Kellyn auto-onnettomuudesta. Mikä järkytys! Muistaakseni kotini kirjahyllyssä oli jokin Kellyn uraa käsittelevä kirja, ja jossain vaiheessa erityisesti sen kuvaliite oli mielestäni suunnattoman kiinnostava.

R. I. P. Grace.

Kaksi vaihtoehtoista kysymystä (voit tietysti vastata molempiin, jos haluat): a) Kehen kulttuurin edustajaan haluaisit tutustua paremmin? b) Kenet suursuosikkisi haluaisit nostaa esille? Tässä myös muut alueet kuin kulttuuri käyvät.

Etelä-Afrikkalainen kirjallisuuden Nobel-voittaja Nadine Gordimer on jäänyt minulta täysin väliin tutustuessani nobelistien teoksiin. Gordimer vastusti rotuerottelua, ja myös hänen kirjansa käsittelevät rotujen välisiä suhteita. En omista yhtään Gordimerin kirjaa, mutta onneksi kirjastosta löytyy.

Grace Kellyn kuva Wikimedia Commons -palvelusta: By Metro-Goldwyn-Mayer - eBayfrontback, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30862963

Kommentit

 1. En ole lukenut Rowlingin dekkareita, mutta jos sinä suosittelet niitä, niin niiden täytyy olla hyviä. Minä puolestani suosittelen Gordimeria.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, no makuasioitahan nämä ovat :). Mutta minun makuuni Galbraith osuu todella hyvin, vaikka rikosjuonet ovatkin väliin hivenen hidastempoisia.

   Poista
 2. Galbraith maistuu minullekin. Pottereista pidin myös. Sen sijaan jätin kesken teoksen Paikka vapaan. Tylsistyin siihen täysillä. Eteläafrikkalainen /afrikkalainen kirjallisuus on minulle vierasta. Brink ja Gordimer ovat lukulistalla. Muutama kirja hyllyssäkin jälkimmäiseltä ja Brinkin kirjoja enemmänkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Potterit ovat ihan kivaa luettavaa (luinhan juuri itsekin 5 ensimmäistä osaa uudelleen...), mutta kyllä Galbraith-kirjat ovat dekkarilistallani korkeammalla kuin Potterit fantasialistallani. Brink on myös minulle lukematonta maaperää. Häneltä meidän hyllyssämme on jokunen kirja, taitavat olla mieheni hankintoja.

   Poista
 3. Niinpä, jos sinä suosittelet "Galbraithia" niin onhan sitä kokeiltava. En muuten tiennytkään että kyseessä on Potter-kirjailija :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa toki kokeilla. :D Juu, Rowlingilla on aika mielenkiintoinen sivu-ura dekkarien saralla. Nostan hattua hänen kirjoittajantaidoilleen, sillä hän hallitsee erittäin sujuvasti kaksi genreä.

   Poista
 4. Pottereista en yrityksistä huolimatta ole saanut otetta, mutta Comoran Strike sen sijaan tempaisi oitis mukaansa. Crace Kelly: tuhkimotarina vailla vertaa ja suurin ihailuni kohde, jonka kuvia kerättiin lehdistä ja tarkkaan liimattiin vihkoihin, kautta aikan klassisin kaunotar! Gordimer on vain nimenä tuttu, kiva kun nostit esille, mutta Brinkin "Valkoinen kuiva kausi" ja siitä tehty elokuva Marlon Brando pääosassa olivat ilmestyessään tapauksia "Ruttomuuri" ja muukin kirjailijan tuotanto on kiinnostava. G-kirjain oli antoisa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei ole keräilyhistoriaa Kellyn tai minkään muun elokuvatähden suhteen, mutta onhan noissa menneiden vuosikymmenten tähdissä vetovoimaa. On hienoa, että netistä löytyy kuvamateriaalia runsain mitoin - ja ainahan voi katsoa elokuvia. :)

   Brink on jäänyt minulle tosi tuntemattomaksi, vaikka hänen nimensä aina silloin tällöin nousee esille, viimeksi surullisesti kuolinuutisen merkeissä viime vuonna. Kiitos sinulle lukuvinkeistä!

   Poista
 5. Minullakin on G-kirjain valmiina odottamassa blogiin pääsyä, ja kirjain osoittautui hankalaksi, kun alkuun ei tuntunut mitään löytyvän. Yhtään samaa meillä ei ole, mutta olisin voinut nostaa Grace Kellyn ja Nadine Gordimerin samoihin kohtiin samoilla perusteilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin ensin ajattelin, että jääköhän osa kohdista tyhjiksi... mutta Rowlingin nimimerkki pelasti paljon. :) Mukavaa nähdä, mitä nimiä sinulta löytyy.

   Poista
 6. Mulla jäi eka Rowlingin dekkari kesken, ku tylsistyin. :D Ehkä kokeilen joskus myöhemmin uudelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, Strike-sarjan juonet ovat hieman hitaasti eteneviä, mutta jotenkin olen onnistunut koukuttumaan Striken ja Robin keskinäisiin kuvioihin. Ja ne rikokset selviää siinä sivussa, omaan tahtiinsa. :)

   Poista
 7. Opettavainen postaus. Hyvä hyvä ! Rakastan kaikkia aakkoshaasteita ja -juttuja,
  mutta tämä Naisten aakkoset on niin vaativa että tyydyn vain lukemaan muiden
  posteja :) Sinulta meni varmaan hurjasti aikaa tähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :) Nämä ovat itse asiassa nopeita juttuja kirjoittaa, nimien löytäminen se aiheuttaa toisinaan päänvaivaa - ja joskus on runsaudenpulaa, kuten seuraavana olevassa H-kirjaimessa. Kirjoittelen aakkosnaisideoita muistiin vihkoon, joten tätä haastetta on kiva "työstää" sillä tavoin jo etukäteen.

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.