Naisten aakkoset: F

Naisten viikon kunniaksi jatkan osuuttani Tarukirjan Margitin aloittamassa Naisten aakkoset -haasteessa. Vuorossa on F-kirjain:

Kuka on suosikkikirjailijasi?

Ranskalainen Fred Vargas ja hänen komisario Adamsberginsa kuuluu dekkarigenren suosikkikaartiini. Omalaatuinen pikku miekkonen antaa ajatuksensa vaeltaa, ja lukija voi vain nautiskella.

"Adamsberg oli kaiketi  tuhonnut kuormalasteittain herneitä poliisin urallaan. Hänen päämäärätön kuljeskelunsa oli kuitenkin tuottanut koko joukon nokkelia ajatuksia. Ne muistuttivat ehkä pikemminkin levälauttoja kuin herneitä, se oli totta, mutta kasvi on aina kasvi ja ajatus on aina ajatus. Kun ajatus on lausuttu ääneen, kukaan ei enää kysy onko se poimittu kynnetyltä pellolta vai mutalammikosta." (Fred Vargas, Painu tiehesi ja pysy poissa)


Muutakin kulttuuria on olemassa kuin kirjallisuutta. Kuka nainen joltakin muulta kulttuurin alalta on suosikkejasi?

Nimeän jälleen erään musiikkimaailman suosikkini: vahvaääninen Paloma Faith. Persoonallinen, sanoja reippaasti painottava laulutyyli vetosi minuun aikoinaan kai ensi kuulemalta, ja naisen musiikkivideot ovat näyttävää katsottavaa. Parhaimmillaan tuntuu, kun silmien edessä pyörisi pieni elokuva. Tässä maistiainen, Picking Up the Pieces -kappale:Kaksi vaihtoehtoista kysymystä (voit tietysti vastata molempiin, jos haluat): a) Kehen kulttuurin edustajaan haluaisit tutustua paremmin? b) Kenet suursuosikkisi haluaisit nostaa esille? Tässä myös muut alueet kuin kulttuuri käyvät.

Monika Fagerholmin kirjat ovat kiinnostaneet minua suuresti jo hyvän aikaa. Mm. Ihanat naiset rannalla on ollut kesäsuunnitelmissani monena kesänä. Kirjan pohjalta filmattiin elokuva vuonna 1998. Se jäi minulta aikoinaan katsomatta. Vieläköhän tuo toimisi?

Kuva IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0119351/
 
Aiemmat aakkosjuttuni:

Kommentit

 1. Fred Vargas on yksi minunkin dekkaristisuosikkejani. Tuo lainaamasi kohta on mainio, ja vaikka en ole vielä päässyt tuohon pukseen, tunnistan ajattelumallin muista kirjoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Adamsberg-kirjat ovat hengeltään samanoloisia. Tuo lainaus sattui ensimmäisenä silmään. :) Minä olen lukenut kaikki suomennokset Vargasilta jo ennen blogiaikaa, vain uusin odottaa vielä lukupinossa. Elokuun herkkupala :).

   Poista
 2. F on osin vaikea, olen jäänyt pähkäilemään vastaustani yhteen kohtaan. Sinun äffäsi ovat kaikki minulle outoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viimeistä kysymystä mietin pitkään, ja oli minulla lopulta siihen eräs toinenkin vaihtoehto, en tosin enää muista mikä... tämä haaste onkin siitä hauska, että itselle selvät nimet saattavat olla toisille uppo-outoja. Olen itsekin löytänyt muiden vastauksista paljon uusia nimiä.

   Poista
 3. Fred Vargas on uusi suosikkini. Omistan vasta kaksi kirjaa häneltä. Fagerholm on minullakin niitä kiinnostavia naisia, joiden tuotantoon haluan tutustua enemmänkin. Liikkuvat huonosti meidän suunnalla ja yleensä ruotsiksi. Fagerholm kirjoittaa tarpeeksi vaikeaa tekstiä, että kelpaa vain suomeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla onkin sitten monta upeaa Vargasta vielä luettavana. Minulla ei ole ihan kaikkia suomennoksia omassa hyllyssä, mutta tarkoitukseni on hankkia ne puuttuvatkin. Minun ruotsin taitoni on niin ruostunut, etten edes harkitse muita kuin käännöksiä.

   Poista
  2. Löysin kirjailijan vasta viime syksynä. Ihania nämä löydöt. Pitää löytää Vargasta lisää.

   Poista
  3. Löydöt ovat lukemisharrastuksen juhlaa... joskus sitä vaan vaipuu hetkellisesti pessimismiin, että 'kaikki hyvät' ovat jo tulleet vastaan. :) Onneksi eivät ehkä sentään...

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.