Donna Leon: Falling in Love

Heippa hei, komisario Brunetti - pitkästä aikaa! Donna Leonin sympaattinen venetsialaiskomisario valloitti minut ennen blogiaikani alkua, mutta jossain vaiheessa tympäännyin sarjassa toistuviin piirteisiin. Vuonna 2007 suomeksi ilmestynyt Verikivet taisi ennen kesäkuuta olla 'tuorein' lukemani Leonin dekkari. Sen jälkeen noin kymmenkunta Brunetti-kirjaa on jäänyt kesken tai kokonaan lukematta, mutta kesäkuun reissulla löysin paikallisesta kirjakaupasta viime vuonna englanniksi ilmestyneen kirjan Falling in Love (Arrow Books, 2015). Sitä ei ilmeisesti ole vielä suomennettu, mutta jos Otava jatkaa Leonin kääntämistä, osa on vuorossa seuraavana, tänä vuonna ilmestyneen Ansionsa mukaan (Otava, 2016) jälkeen.

Kirjan takakansi kertoo, että henkilögallerissa on mukana sarjan alkuajoilta tuttu oopperadiiva Flavia Petrelli. Tämä oli minulle hyvä lukuhoukutin, sillä sarjan aloitusosat ovat mielestäni erinomaisia. Näyttävän näköinen pokkari lähti mukaan rantalukemiseksi, ja sitten oli jännityksen paikka: vieläkö Brunetti tympäännyttää vai olisiko taas ihastuksen aika? Hyvin kävi: Falling in Love oli mainiota lomaluettavaa, ja sarjan ominaispiirteet oli upotettu oopparapainotteiseen juoneen varsin näppärästi eli ne eivät olleet häiritsevän paljon esillä. Ei siis liikaa tietokoneiden kanssa aina niin näppärää Signorina Elettraa, Brunettin perheasioita, Brunettin kärhämöitä pomonsa kanssa eikä etelän miesten vallan tai yleisen korruption päivittelyä.


Kirjan rikosjuttu on muistini mukaan hyvin tyypillinen Brunetti-tapaus: pitkään on epäselvää, onko mitään rikosta edes olemassa. Kaikki alkaa siitä, kun Flavia-diiva huolestuu ylitsepursuavista lahjoista, joita tuntematon ihailija alkaa hänelle lähettää. Satamäärin keltaisia ruusuja näytöksen jälkeen, kalliita koruja - onko ihailija järjissään? Venetsiassa esiintymässä oleva Flavia kertoo huolistaan vanhalle tuttavalleen Brunettille, ja komisario haluaa auttaa ystäväänsä. Tapahtumat lähtevät tästä asetelmasta verkkaisesti liikkeelle, mutta sehän kuuluu asiaan Brunetti-kirjoissa.

Pidin kovasti kirjan oppperamiljööstä. Se toi tapahtumiin dramatiikkaa, jota ei puuttunut myöskään loppuratkaisusta. Falling in Love oli mielestäni onnistunut kokonaisuus sarjan vanhan ystävän näkökulmasta. Se ei tuonut Brunettin hahmoon mitään uutta ja ihmeellistä, mutta tuntui kuin olisin tavannut hyvän tuttavan vuosien jälkeen. Kirja onnistui nostattamaan minussa Brunetti-innostusta, ja luulenpa syksyllä etsiväni käsiini noita viime vuosina väliin jättämiäni sarjan osia.

Osallistun bloggauksella TuijaTa-blogin emännöimään kirjablogien naistenviikkoon.


Goodreads: 4 tähteä
Mistä kirja minulle? Oma ostos
Muualla verkossa: Kirsin kirjanurkassa on kattava juttu komisario Brunetti -sarjasta
Kirjan tietoja:
Donna Leon: Falling in Love (2015)
Arrow Books, 2016
278 sivua

Kommentit

 1. Olen alkanut lukea Brunetti sarjaa, ja se kiehtoo, mutta myös ärsyttää. Ooppera ilmiönä kiinnostaa, mutta en pidä näistä lauluosuuksista yleensä, oopperan taustatarinat sen sijaan ovat erittäinkin kiinnostavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa mukava kuulla, että olet löytänyt Brunettin. Sarja on persoonallinen, mutta tosiaan tietyt piirteet toistuvat - niistä sitten joko pitää tai ei :). Oopperassa en ole oikeassa elämässä käynyt, mutta muutamat aariat ovat komeaa kuunneltavaa esim. YouTubesta (Carmenin Habanera ainakin, meniköhän nimi oikein...).

   Poista
 2. Komea on pokkari! Brunettia luin joskus, lopetin samasta syystä kuin sinä. Ehkä vielä palaan herran pariin joskus, miellyttävä käsitys hänestä jäi :-) Ooppera ympäristönä toimii varmasti kuin häkä, nykyisin harrastajia tuntuu olevan paljon, itse en tosin heihin kuulu, mutta dramatiikka vetoaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pokkarin kansi on mahtava, ja toivottavasti suomenkielinen painos saa aikanaan yhtä hienon kannen. Niin ne sarjat joskus jäävät, mutta onhan se mukavaa jos sattuu 'löytämään' jonkun suosikkinsa uudelleen. Nyt taisi käydä niin :).

   Poista
 3. Donna Leonia luin joskus ennen blogia ihan tarpeeksi. Seurasin hänen tv-sarjaansa, jossa hän esitteli Italiaa, se oli kiva. Donna Leon on yhdysvaltalainen kirjailija, joka asuu Venetsiassa. Sinne haluaisin matkustaa, mutta mies sanoi Rooma...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leonin kirjat kieltämättä nostattavat matkakuumetta. Venetsiakuvaukset ovat niin houkuttelevia. Turistien määrä vain on tainnut tehdä kaupungista hieman 'rysän'.

   Poista
 4. Enpä oo yhtään Leonia lukenu. Vaan ehtiihän tuota! Mulla melkoinen dekkareitten ahminta menossa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehtii ehtii. Ja jos näistä innostuu, luettava ei heti lopu kesken - tämä lukemani taisi olla 24. osa :).

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.