Kami Garcia & Margaret Stohl: Lumoava kirous

Joskus on kiva lukea hömppää ja heittää aivot narikkaan. Kami Garcian ja Margaret Stohlin Lumoava kirous (WSOY, 2013) tarjosi juuri tälläista kohtuullisen vetävää ja sujuvasti kirjoitettua ya-fantasiahöttöä, ja ahmaisin kirjan parissa päivässä jokunen viikonloppu sitten.

Kirja alkaa viisaan syvällisesti Martin Luther King Jr. lainauksella, mutta sen jälkeen lukija voi huoletta heittäytyä amerikkalaisen pikkukaupungin teinien ihmeelliseen elämään. Imelyysvaroitusta ei tarvitse antaa, sillä Lumoavan kirouksen lumoava ja yliluonnollinen rakkaustarina on vailla liiallista äitelyyttä. Siksi tämä kirja varmaan upposi niin hyvin myös tämmöiseen ya-iän jo ajat sitten ohittaneeseen varttuneeseen lukijaan.


"Lenan mielenkiinto oli herännyt. "Mitä siitä medaljongista?"
    "Se on jonkinlainen pimeä talismaani, mitä se sitten tarkoittaakin, ja sinun enosi kertoi Ammalle, etten minä haudannutkaan sitä. He olivat ihan kauhuissaan."
    "Mistä he tiesivät, että se on talismaani?"
    Minua alkoi ärsyttää. Lena ei tuntunut keskittyvän oikeaan asiaan. "Eikö sinua yhtään kiinnosta, miten he ylipäänsä tuntevat toisensa? Tiesitkö sinä, että enosi tuntee Amman?"
    "En, mutta en minä tunne kaikkia enon tuttuja."
    "Lena, he puhuivat meistä. Siitä, että medaljonki täytyi pitää kaukana meistä ja meidät kaukana toisistamme. Minusta tuntuu, että he pitävät minua jonkinlaisena uhkana. Niin kuin olisin jostain syystä tiellä. Sinun enosi luulee - "
    "Mitä?"
    "Että minulla on jonkinlaisia voimia." (s. 203)

Yllä olevassa lainauksessa sanailevat kirjan pääpari, Ethan ja Lena. Kirjan alkuasetelmassa on jotain herttaisen suloista: kaunis, erikoisia voimia omaava Lena on muuttanut Gatlinin pikkukaupunkiin erikoisen, erakkomaisen enonsa luokse, ja jo ennen kuin Lena astelee Ethanin high schooliin, kirjoista pitävä urheilullinen Ethan on nähnyt outoja unia Lenasta. Ei ehkä ole huima spoilaus, jos paljastan, että Ethanista ja Lenasta tulee pari. Lumoavan kirouksen tapahtumat pyörivät heidän ympärillään, ja vaikka ennakolta odotin kirjan sisältävän paljon myös amerikkalaisen koulumaailman kuvausta, sen osuus jäi kirjassa lopulta vähäiseksi.

Kirjan fantasiamaailma oli mielestäni perusolemukseltaan kiltti, eikä Lumoavan kirouksen sivuilla ollut tärisyttävää jännitystä. Lenan 16-vuotissyntymäpäivään tuntuu liittyvän kaikenlaista salaperäistä uhkaa, ja puutarhasta löytynyt medaljonki kiidätti pääpariamme sopivin väliajoin historiassa taaksepäin menneiden sukupolvien tapahtumien pariin. Kirjasarjan koukku perustuu ensimmäisen osan perusteella siihen, että Lena ja Ethan koettavat selvittää heidän välillään vallitsevan oudon vetovoiman salaisuutta (siihen kun tuntuu kätkeytyvän jotain muuta sen tavanomaisen mies-nais -akselin vetovoiman lisäksi) sekä sitä, voivatko he ylipäänsä tietyistä syistä johtuen olla lainkaan yhdessä. 

Rakkauden ja muiden suurten voimien ympärillä pyörivä fantasia ei ehkä ole se originellein kantava idea kirjasarjalle, mutta huomasin silti viihtyväni yllättävän mukavasti Lenan ja Ethanin seurassa. Goodreadsin tähtimäärä jää kahteen, sillä kirjan pituus oli mielestäni liiallinen (lähes viisi ja puolisataa sivua!) tapahtumiin nähden. Tiivistämisen varaa olisi ollut reilusti, ja myös sisältöpuoli oli melkoisen kevyttä tavaraa. Aion silti jatkaa kirjasarjan parissa näistä mutinoista huolimatta jo siitäkin syystä, että kirjabloggaajakollega Heidi kierrätti minulle osat 3 ja 4. Kun kirjahömpän satunnainen tarve jälleen iskee, otan lukuun sarjan seuraavan osan.

***
Saan kirjasta pisteen Seitsemännen taiteen tarinat -haasteeseeni, joka onkin tähän asti edennyt erittäin klassikkopainotteisesti. Dracula, Syvä uni ja Kotiopettajattaren romaani saavat rinnalleen tuoreempaa verta, ja kirjan leffakansi taitaa olla haastesaaliini ensimmäinen. Kirjasta tehty elokuva imestyi teattereihin vuonna 2013, mutta silloin en elokuvaa käynyt katsomassa eikä se houkuttele nytkään.

Helmet-haasteeseen merkitsen kirjan kohtaan 17) kirjassa juhlitaan.  High schoolissa on mm. tanssiaiset ja Lena viettää syntymäpäiviään.

Goodreads: 2 tähteä
Mistä kirja minulle? Kirjaston kirja
Muualla verkossa: kirjaa on luettu mm. blogeissa Todella vaiheessa, Hemulin kirjahylly.
Kirjan tietoja:
Kami Garcia & Margaret Stohl: Beautiful Creatures (2009)
Suomennos Aila Herronen
WSOY, 2013
529 sivua

Kommentit

  1. En olisi ihan heti uskonut tämän löytyvän blogistasi :D Mutta hyvä että pidit, sillä minultakin tämä löytyy hyllystä ja olen empinyt aloittamista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, pitäähän sitä joskus koettaa lukea vähän jotain erilaista :D. Kyllä tämä oli ihan kiva sarja-aloitus, jollei turhan tiukkapipoisesti ala kirjaa lukemaan. Ja tosiaan kun minulla on nuo loppupään osat jo odottamassa, niin niitä kohti mennään. Luulen, että tämä sarja on hyvää kesälomalukemista. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.