Palkintokierros/Lisbeth Landefort ja Seppo Nurmimaa: Oopperaa, oopperaa!

Lastenkirjapöllö-palkinto on kirjakauppa-alan jakama tunnustuspalkinto yli kymmenen vuotta sitten julkaistusta, mutta edelleenkin merkittävänä pidettävästä lasten- tai nuortenkirjasta. Nykymuotoinen, vanhempaa kirjallisuutta huomioiva palkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 2007, mutta Kirjakauppaliiton sivuilta käyvät ilmi myös ennen vuotta 2007 Kirjapöllö-palkitut sekä Kirjapöllön voittaneet libristit, kirjakauppiaat ja kustantajat. Tämän vuoden Lastenkirjapöllön voittaja julkistettiin Turun kirjamessuilla, ja palkinnon voitti Tuula Kallioniemen Kaveria ei jätetä, pikku nalle. Palkinnon voittaneista kirjoista valitsin luettavakseni Lisbeth Landefortin (teksti) ja Seppo Nurmimaan (kuvitus) kirjan Oopperaa, oopperaa! (Schildts, 1997). Ooppera lastenkirjan aiheena vaikutti sen verran erikoiselta, että päätin tutustua kirjaan - siitäkin huolimatta, etten ole koskaan oopperassa käynyt eikä kyseinen taidemuoto minua erityisemmin puhuttele.


Oopperaa, oopperaa! on alaotsikkonsa mukaisesti 'löytöretki lavasteiden taakse'. Oopperan maailmaan astutaan sisään oopperatalon pääovesta, ja aloitetaan kierros, jossa tutustutaan mm. puvustamoon, valaistukseen ja tietenkin kuuluisiin oopperoihin. Taikahuilusta, Carmenista, La Traviatasta ja monesta muusta tunnetusta oopperasta kerrotaan juonen pääpiirteet tarinoiden muodossa. Oopperatarinat olivatkin minulle todellinen sivistysannos. Jopa tämmöinen oopperaummikko tuntee ihastuttavan Habanera-aarian Bizet'n Carmenista, mutta ai että, Carmen olikin tupakkatehtaan kaunis työntekijä, joka sai aikaan melkoisen mustasukkaisuusdraaman? Nippelitietolaariin laitan muistiin, että ainoa sarjakuvaan perustuva ooppera on Leoš Janáčekin Ovela kettu -ooppera, joka on surullinen metsästystarina.

Kirjan kuvitus on loistelias. Seppo Nurmimaan värikkäät, yksityiskohtia täynnä olevat piirrokset tuovat oopperoiden värikylläisen, taianomaisen tunnelman kotisohvalle. Muutama valokuvakin kirjaan on otettu, mutta piirroskuvien rinnalla ne vaikuttivat aika kylmiltä.

Lastenkirjapöllö-palkinnon idea on hieno, sillä miksi palkintoja pitäisi osoittaa vain uudelle kirjallisuudelle? Oopperaa, oopperaa! ansaitsee palkintonsa. Kirja on kestänyt aikaa, ja tuntuu edelleen viehättävältä myös aikuislukijasta. Landefort on ammatiltaan teatteri-ja oopperaohjaaja, ja aiheen tuntemus välittyy kirjan sivuilta. Vaikka oopperassa käynti ei houkuttelisikaan, Oopperaa, oopperaa! -kirjaan kannattaa tutustua.  Oopperatietous (ja hivenen myös baletti- ja operettitietous) karttuu kuin huomaamatta, kun selailee upeasti kuvitettuja sivuja.

Muualla verkossa: Oopperaan on sukellettu myös Lastenkirjahyllyssä. Lisbeth Landefort on vanhoilla päivillään innostunut tähtitieteestä.

Kirjan tietoja:
Lisbeth Landefort (teksti) ja Seppo Nurmimaa (kuvitus): Hurra, vi är på operan! (1997)
Suomennos Kaija Valkonen
Schildts, 1997
108 sivua

Mistä kirja minulle? Kirjaston kirja.

Kommentit

  1. Oi, miten kiva yllätys! :) Just kävin ottamassa talvikuvia, joten niiden vastapainoksi voi hyvin palata kesän muistoihin. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.