Tietohaaste

Sain Kirjasähkökäyrä-blogin Mailta toukokuussa tietohaasteen. Kiitokset haasteesta! Vastaaminen on hieman viivästynyt, mutta tässä viimein minun panokseni kirjablogeja ahkerasti kiertäneeseen haasteeseen. 

Tietohaaste on lähtenyt liikkeelle Klassikkojen lumoissa -blogista, ja haasteen ohjeet ovat:
  1. Valitse viisi tietokirjaa (joita et ole vielä esitellyt blogissasi) ja viisi nettisivua, joiden tiedon laatu on ansiokasta ja esittele ne lyhyesti blogissasi.
  2. Kielen tulee sekä kirjoissa että nettisivuissa olla jokin pohjoismaisista kielistä - siis tanskaksi, norjaksi, islanniksi, suomeksi, ruotsiksi, fääriksi, grönlanniksi, saameiksi, kveeniksi, meänkielellä jne
  3. Tietokirjat ovat niitä, joiden perässä mitä todennäköisimmin on laaja lähdeluettelo.
  4. Aikaisempi Lukumadon kirjoitus tietokirjoista. Siitä voi katsoa mitä ei ainakaan lasketa tietokirjaksi.
  5. Haasta mukaan vähintään kolme blogia jakamaan tietoa eteenpäin.
Haastaan mukaan Kirjan pauloissa -blogin Paulan, Orfeuksen kääntöpiiri -blogin Suvin ja Kirja hyllyssä -blogin Kaisan. Haasteeseen voi totta kai vastata/jättää vastaamatta oman mielenkiinnon ja aikataulun mukaan. :)

***

Minulle tuotti jonkin verran hankaluuksia valita kirjoja tähän haasteeseen. Työ- tai opiskelukirjoja en halunnut esitellä (olen kesälomalla molemmista!), ja noin muuten luen loppujen lopuksi aika vähän tietokirjoja. Meillä kotona silti majailee tietoa, sillä mieheni lukee tietokirjoja mielellään ja ostan niitä usein hänelle lahjaksi. Päätin siis penkoa kotihyllyjä, ja valita esittelylistalle viisi kirjaa, jotka kiinnostavat myös minua. Osaa kirjoista olen toki selaillut, mutta kannesta kanteen en ole näitä lukenut.

Myönnän, että olisin ollut valmis joustamaan haasteen kielivaatimuksista (tietokirja on tietokirja, se on minun mielipiteeni), mutta taitavatpa nämä omat tietokirjavinkkini silti sopia kohdan 2 vaatimuksiin:

Juha Flinkman - Petri Puromies: Vrouw Marian viimeinen matka (Paasilinna, 2014)


Suomen rannikolle upposi 1770-luvulla Vrouw Maria -niminen purhealus, joka löydettiin vuonna 1999. Kirja kertoo Vrouw Marian tarinan: sen lähdöstä Amsterdamista kohti Pietaria arvokkaan lastin kera ja hylyn löytymisestä 200 vuotta myöhemmin. Kiintoisaa lähialuiden historiaa! Kirjassa on valokuvaliite ja joitakin piirroskuvia. Lähdeluetteloa ei ole, mutta teksti vaikuttaa mielestäni pätevältä ja hyvin lukijaystävälliseltä.

***


Marjo T. Nurminen: Maailman piirtyy kartalle - tuhat vuotta maailmankartan kulttuurihistoriaa (John Nurmisen säätiö, 2015)


Marjo T. Nurmisen kirja oli viime vuonna Tieto-Finlandia -ehdokkaana. Kirja on kookas ja erittäin näyttävä. Kuvamateriaalia on esillä runsaasti, ja se  tekee kirjasta todella kiehtovan. Maailma on avartunut ihmiskunnalle pikku hiljaa, ja karttojen kautta maailmankuvan kehitys aukenee jännittävällä tavalla. Kirja antaa valtavan tietoannoksen kartoista, ja lähdemateriaaleja on lueteltu sivukaupalla. Olen toistaiseksi vain silmäillyt kirjaa, lähinnä sen kuvitusta:


***

Karsten Alnæs: Pimeyden aika. Euroopan historia 1900 - 1945 (Otava, 2007)


Norjalainen kirjailija Karsten Alnæs on kirjoittanut neliosaisen Euroopan historia -sarjan. Meillä on sarjan kaksi viimeistä osaa, ja niistä toisen, Ihanteiden nousun, olen lukenut blogini alkuaikoina. Kuvassa näkyvä Euroopan sotavuosiin keskittyvä teos vielä odottaisi siis lukemistaan. Kirjan kattamat vuodet sisältävät niin synkkiä vuosia, etten ole ollut kovin innokas tarttumaan tähän kirjaan, vaikka Alnæs kirjoittaa jouhevasti ja osaa elävöittää historian tapahtumia. Kirjassa on runsaasti värikuvia, ja kirjallisuusviiteistä löytyy jatkolukemista.

***

Taiteilijaveljekset Von Wright - Suomen kauneimmat lintumaalaukset (Anto Leikola - Juhani Lokki - Torsten Stjernberg) (Otava, 2008)


Tämän kirjan ostin itselleni alennusmyynnistä. Muistan oleeni pöyristynyt, kun sain näin upean taidekirjan muutamalla eurolla. Kirja kertoo kuuluisien taiteilijaveljesten - Magnus, Wilhelm ja Ferdinand  von Wrightin - taustoista ja esittelee heidän maalauksiaan. Maalausten linnuista annetaan myös perustietoja, joten linnuista kiinnostuneet voivat prepata ja kartuttaa tietojaan kirjan avulla. Minua kirjassa kiinnostavat ennen kaikkea maalaukset. Tunnen lintuja nolostuttavan huonosti (öh, jopa varis ja harakka saattavat mennä iloisesti sekaisin), mutta komeita kuvia kelpaa katsella:



***
Seppo Laurell: Valo merellä - Suomen majakat 1753 - 1906 (John Nurmisen säätiö, 2009)


Lisää kiehtovaa lähihistoriaa. Laurellin kirja esittelee maamme majakat, ja arkistojen kätköistä kirjan sivuille on kaivettu niiden rakennuspiirustukset. Itse en ole piirroksista järin kiinnostunut, mutta majakoiden historiassa on jotain jännittävää. Ne ovat tuulahdus toiselta aikakaudelta, jolloin tekniikka ei ollut vielä niin kehittynyttä kuin nykyään ja mereltä piti selvitä kotisatamaan majakan avulla.

Olen tutustunut teokseen toistaiseksi vain selailemalla, mutta se sisältää runsaasti värikuvia, ja kirjan sivuilta rakentuu hienoa, merellistä ajankuvaa:


***
Nettisivuja:

Maailman museoiden sivuilta löytyy usein kiinnostavaa materiaalia. Esimerkiksi The Metropolitan Museum of Art -museon (en ole vieraillut livenä - vielä) sivuilta löytyy taiteen aikajana, josta voi valita aikakauden, maantieteellisen alueen ja teeman. Näkösälle saa valitun ajanjakson esineistöä, ja esineitä klikkaamalla näkee niiden tarkemmat tiedot. Näppärä tapa piipahtaa 'museossa'.

WikiArt.org -sivustolla voi ihastella maalaustaidetta. Tarjolla on sekä kopiosuojattua että public domain -aineistoa, joten sivuston aineiston käytön suhteen kannattaa olla tarkkana. Itse pidän erittäin paljon esimerkiksi Claude Monetin maalauksista, ja niistä löytyy kattavasti kuvia täältä.

National Geographic -lehden sivuilla on Photo of the Day -kuva, ja ne ovat upeaa katsottavaa. Joskus ihmettelen, voiko näytillä olevia kuvia todella napata kameralla vai onkohan Photoshop ollut ahkerassa käytössä? Niin tai näin, kaunista katsottavaa on tarjolla. Lehden sivuilla on toki muutakin mielenkiintoista aineistoa.

Tornion kaupungin sivuilta löytyy DekkariNetti, jossa on kattavasti tietoa dekkaritarjonnosta. Sivusto lienee dekkarien ystäville tuttu, mutta vinkkaanpa kuitenkin. Itse käyn hakemassa täältä usein lukuvinkkejä.

Olen IT-alalla töissä, joten laitetaanpa tähän vielä tarjolle ko. alan aikajana (joo, tykkään aikajanoista!): tietokoneen historia. Sivustolla pystyy rullaamaan kuvasarjaa alaspäin, ja tekstiosuudet ovat sen verran maltilliset, etteivät ne toivottavasti aiheuta tietoähkyä. Janalle pystyy halutessaan valitsemaan myös esimerkiksi ohjelmointikielet tai pelit.


Kiitokset Maille haasteesta! Vastaaminen tuntui alkuun hankalalta, mutta olikin lopulta oikein mukavaa - näinhän se käy monen muunkin asian kanssa. :)

Kommentit

  1. Tornion kirjaston tai Tornion kaupungin kirjasivut ovat minusta hienot :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, niin ovat. DekkariNetti on ihan kulttuuriteko minun mielestäni. Sen ylläpito ei taatusti ole pikkujuttu, mutta sivustosta on iso ilo dekkarien ystäville.

      Poista
  2. Kiitos Marika, parempi myöhään...
    Dekkarinetti on tullut tutuksi ja Tornion kirjaston sivut.
    Olipa hyvät tietokirjat. Tuo Wrou Maria kiinnostaisi meitä kumpaakin, minua ja minun miestä. Meillä on yksi tietoteos Suomen majakoista ja Wrightin veljesten taidekirja. Jos olisi tilaa, niin taidekirjoja hankkisin enemmänkin... nyt niitä on siinä 20. Tuo Maailma piirtyy kartalle on huikea tämmöiselle historian ystävälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vrouw Maria -kirjan taidan itsekin lukea syksymmällä, sillä innostuin siitä taas tätä juttua kirjoittaessani. Se on kohtuullisen pituinenkin verrattuna noihin majakka- ja karttakirjoihin, joiden sivumäärä liitelee aivan eri sfääreissä.

      Poista
  3. Huiput tietokirjat. Vrouw Marian viimeinen matka ja Maailman piirtyy kartalle kiinnostivat heti. Minulla on omana tuo Wrightin veljesten maalauksia esittelevä teos - aivan ihana. Oli lapsena suosikkini jo edesmenneen mummoni luona selailtava teos ja sain sen perintönä. Setäni asuu muuten Wrightin kartanon vieressä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kiva löytää tähän monta kotimaista kirjaa. Meillä ilmestyy niin paljon hienoja tietokirjoja! Pitäisi vaan malttaa vielä lukeakin niitä. :)

      Poista
  4. Hei! Blogissani on sinulle palkintohaaste: http://unelmienaika.blogspot.fi/2016/08/liebster-award-tunnustus-nro-4.html?m=1

    VastaaPoista
  5. Oi kiitos! Käynpä heti katsomassa haasteen. :)

    VastaaPoista
  6. Kiitos haasteesta! Taidan jättää vastaamisen myöhempään syksyyn. Nyt on nimittäin lukulistalla pari tietokirjaa ja voi olla että suositukseni ovat syksymmällä parempia :) Minullekin ovat tuttuja NG:n kuvasivut ja Tornion mainio dekkariopas! Maailma piirtyy kartalle vaikuttaa hyvin samanlaiselta kuin hyllyssäni oleva To the Ends of the Earth - ihania vanhoja karttoja! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei mitään kiirettä. Ja kestihän minullakin tämän kanssa jokunen tovi... Mukavaa kuulla, että sinulla on hyviä tietokirjoja luvussa. Minä olen vain raahannut kaunokirjoja läjäpäin kirjastosta. :)

      Poista
  7. Kirja majakoista kiinnostaa mua. Ja kiitos dekkarinettivinkistä. Siitä en ollu kuullutkaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Majakkakirja on tosi hyvä, olen sitä nyt innostunut selaamaan vähän enemmänkin. Ja jos on tarve harjoitella ruotsia, niin kirja on kaksikielinen. :) Dekkarinetti on oikea aarreaitta!

      Poista
  8. Kiitos haasteesta. Minulla on toinenkin tietokirjahaaste odottamassa kirjoitustaan, joten taidan yhdistää nämä kaksi. Eli haaste vastaanotettu ja osallistun mieluusti, kunhan selviän töihinpaluusta normaalitilaan - ei vaiskaan, oli ihan kiva eka työpäivä loman jälkeen tänään!

    Sinä olet löytänyt mainioita tietokirjoja. Minulla ei ole samoja, vaikka historiaa onkin mukana. Nuo nettisivustot tuntuvat vaikeammilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, yhdistä vain - olenkin tainnut nähdä noita yhdistelmiä muutamassa blogissa. :) Itse suhtaudun haasteohjeisiin joustavasti eli voihan tuon nettisivuosuuden jättää pois, jos se on liian hankala :).

      Minulla töihinpaluu on huomenna edessä. Olen lomaillut niin pitkään, että hirvittää ihan miten sitä jaksaa istua toimistolla koko päivän. :)

      Poista
  9. Tuo Suomen majakat ovat upea kirja. Hieno työ.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on. John Nurmisen säätiön kirjat ovat todella laadukkaita, ja niissä on hienoja merellisiä aiheita. Majakkakirja tuntuu aivan kulttuurityöltä, niin kattavasti se esittelee rannikkomme majakoita.

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.