Merellisiä nuortenkirjoja

Kirjakimara-blogissa jatkuu vielä tämän kuun loppuun asti Kirjoja ulapalta -lukuhaaste, jossa luetaan merellisiä kirjoja. Omaan lukupinooni päätyi pari merellistä, tänä vuonna ilmestynyttä nuortenkirjaa:

Catherine Doyle: Myrskynvartijoiden taistelu (Kumma, 2022; Suomennos Leena Ojalatva)

Myrskynvartijoiden taistelu on Myrskynvartijat-trilogian päätösosa. Olen lukenut myös sarjan aiemmat osat, vaikken olekaan niistä blogannut. Sarjan pääosassa on teinipoika Fionn Boyle, joka on tullut valituksi Arranmoren saaren myrskynvartijaksi. Hänen tehtävänään on puolustaa saarta salaperäisillä voimillaan, joiden salaisuuksista hän ei tosin oikein ole perillä. Sarjassa seurataan Fionnin kipuilua uuden tehtävänsä kanssa (hän kun ei aivan vapaaehtoisesti ryhtynyt hommaan), seikkailuja saaren eri aikakerroksissa ja sitä, miten kauhea Morrigan-velhotar herää kuolleista uhkaamaan saarta ja sen asukkaita. Myrskynvartijoiden taistelussa kahinat Morriganin kanssa ovat juonen keskiössä, ja Fionn pääsee viimein perille siitä, millaiset voimat hänelle on annettu saaren puolustamiseksi.

Olen tykännyt koko sarjasta tosi paljon. Se on menevä sekoitus taianomaisia seikkailuja, Fionnin ja ystäviensä keskinäisiä touhuiluja ja aika surullisia juttua (mm. Fionnille rakkaan isoisän kohtalo). Morrigan kumppaneineen vaanii Arranmoren asukkaiden sieluja, ja varsinkin tässä päätösosassa tapahtumat maalla ja merellä ovat välillä erittäin uhkaavia ja synkkiä. Yksilön velvollisuus yhteisöä kohtaan on teema, joka kulkee hienosti läpi koko sarjan ja tekee Fionnin hahmosta kiinnostavan ainakin näin aikuislukijan silmissä. Arranmoren kaunis ja myyttisenoloinen saarimiljöö saa myös minulta ison plussan, ja siinä kyllä kuultaa läpi kirjailijan Irlanti-tausta ja rakkaus omaa kotisaarta kohtaan.

Kommentti merellisyydestä: Fionn mittelee voimiaan sarjan aikana meren ja siinä asuvien outojen otusten kanssa, ja meri on muutoinkin voimaakkaasti läsnä koko sarjan ajan. Mm. Fionnin isä on kohdannut kuolemansa merellä, ja siitä johtuen Fionn on itse asiassa pelännyt mertä koko ikänsä. Hyvin merentuoksuinen sarja!

Goodreadsiin Myrskynvartijoiden taistelu saa minulta neljä tähteä. Saman tähtimäärän olen antanut sarjan aiemmille osille Myrskynvartijan saari ja Kadonneet merenväkiset. Erittäin laadukas ja tasalaatuinen sarja!

Mistä kirja minulle? Lainasin kirjastosta
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu myös Kirjavaras Rere-blogissa.

***

Leena Paasio: Harmaja luode seitsemän (WSOY, 2022)

Harmaja luode seitsemän aloittaa kaksiosaisen nuortensarjan, jonka toinen osa ilmestyy ensi vuonna. Pääosassa on luokiota käyvä Eero, joka harrastaa kilpapurjehdusta. Hänen äitinsä on kadonnut aamu-uintireissulla, ja tämän arvoituksen ympärillä pyöritään enemmän ja vähemmän koko kirjan ajan. Myös Eeron purjehdusharrastus, lukio-opinnot ja kaveripiirin keskinäiset kahnaukset ovat tapahtumissa keskeisellä sijalla.

Täytyy myöntää, että minulle jäi melko hajanainen kuva kirjan annista. Takakannen perusteella odotin saavani luettavaksi jännärin suuntaan kallellaan olevan nuortenkirjan, mutta en tavoittanut tämäntyylisiä fiiliksiä. Pientä seikkailunpoikasta toki viriteltiin kirjan otsikkoon liittyen, mutta lopputulos jäi laimeaksi. Kirjassa oli kenties liikaa monenlaisia aineksia siihen nähden, että sivuja oli vain parisen sataa. Goodreadsiin kirja saa kaksi tähteä, mutta aion silti antaa tilaisuuden myös sarjan toiselle osalle.

Kommentti merellisyydestä: Eeron purjehdusharrastuksen myötä merellä liikutaan reipashenkisesti. Myös merisää nousee hienosti esille.

Mistä kirja minulle? Lainasin kirjastosta
Goodreads: 2 tähteä
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu mm. blogeissa Kirjakaapin kummitus, Lastenkirjahylly

Kommentit

  1. Leena Paasio21/10/22 15:57

    Hei! Kiitos, kun luit Harmaja luode seitsemän. Lupaan, että Eetun äidin arvoutus selviää teosparin toisessa osassa!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.