Helsingin Kirjamessut 2022! To-pe tärpit!

Ensi viikolla messuillaan eli Helsingin Kirjamessut ovat 27.-30.10.2022! Kokosin tähän postaukseen omasta mielestäni kiinnostavimmat tärpit torstain ja perjantain ohjelmasta. Aion messuilla myös viikonloppuna (eli siis aivan kaikkina päivinä!), ja la-su tärpit saavat aivan oman juttunsa. 😊

 

Torstai 27.10.2022 - messuvinkit:

Klo 11.30-12.00 Töölö: Näkymätön kustannustoimittaja? Kustannusala ja kustannustoimittajien ammattikuva on muuttunut viime vuosina. Keskustelussa käydään läpi työn moninaisuutta, kustannustoimittajan osaamistarpeita ja kustannusalan kehitystä. Järjestäjä: Kustannustoimittajien Yhdistys

Kustantaminen behind the scenes kiinnostaa. 😊

*

Klo 12.00-12.30 Töölö: Villi iris - Louise Glückin maailma. Nyt käsillä on Glückin kolmannen suomennetun kokokoelman julkistus. Villi iiris oli teos, joka voitti ilmestymisvuonnaan Pulitzer-palkinnon ja nosti Glückin kirjallisuuden raskaaseen sarjaan. Järjestäjä: Enostone kustannus

Runous ei oikein ole minun juttuni, mutta vuoden 2020 Nobel-voittaja on herättänyt uteliaisuuteni. Messut on mitä parhain tilaisuus laajentaa omaa kirjakuplaa.

*

Klo 13.30-14.00 Töölö: Paneelikeskustelu feministisen kirjallisuuden kääntämisestä. Mitä feministisesti orientoituneen kirjallisuuden kääntäminen vaatii kääntäjältään? Paneelissa keskustellaan naisnäkökulmaisesta kirjallisuudesta, feministisestä kääntämisestä ja siitä, miten kääntäjän näkyväksi tekemistä voi pitää feministisenä tekona. Järjestäjä: Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto ry (SKTL) ja Kirjallisuuden vientikeskus FILI.

Messuohjelmassa on useita kääntämiseen liittyviä keskusteluja. Tämä on niistä vain yksi poiminta. 

*

Klo 15.30-16.00 Esplanadi: Jannika B - Ihmisen muotoinen. Rakastetun artistin voimakirja ihmisenä olemisen haasteista ja kauneudesta. Järjestäjä: Otava. 

Koska Jannika B. 💗

*

Klo 17.00-17.30 Kallio: Samalla aaltopituudella. Millä odotuksilla kohtaamme toisemme? Mitä tapahtuu, kun kaksi ihmistä ajautuvat yhteen? Juuli Niemi (Mahdottomia oletuksia) ja Emmi-Liia Sjöholm (Virtahevot) keskustelevat ihmisten välisen kommunikaation vaikeudesta ja välttämättömyydestä. Järjestäjä: WSOY, Kosmos.

Luin hiljattain Juuli Niemen uutuuskirjan, ja pidin siitä aivan hurjasti heti ensi sivuilta asti. Parisuhteet on aina superkiinnostava aihe!

 

Perjantai 28.10.2022 - messuvinkit: 

Klo 11.30-12.00 Esplanadi: Tarinat bisneksessä. Lämminhenkisessä kisailussa ruoditaan tarinataloutta ja bisneskentän ketteryyttä koskevia väittämiä. Järjestäjä Alma Talent.

Rakentava debatti on kirjamessujen tämän vuoden teema, joten pitäähän yksi debatti käydä kuuntelemassa. Keskustelemassa mm. Ellun Kanojen toimitusjohtaja Taru Tujunen.

*

Klo 15.30-16.00 Lonna: Kiinalaiset romaanit.  Rauno Sainio. Keskustelussa hän kertoo, miten etsii kirjailijoita valtavan kokoisesta mutta Suomessa kultuurisesti lähes tuntemattomasta maasta. Järjestäjä Aula & Co.

Olen laittanut merkille Sainion suomennokset, vaikken olekaan niistä kovin montaa lukenut.

*

Klo 16.30-17.00 Lonna: Rosmariini - Hämyhäkin ennustus. Rosmariini-sarja on hersyvä yhdistelmä räiskyvää sanailua ja hulvatonta sarjakuvaa. Kumaria on varsinainen mielikuvituksen runsaudensarvi, joka lumoaa lukijat riemastuttavalla anarkiallaan. Järjestäjä WSOY.

Poiminta messujen sarjakuvatarjonnasta. Rosmarini-sarjaa en ole vielä ehtinyt lukemaan, mutta iloisen näköiset kirjat ovat korkealla lukulistallani.

*

Klo 18.00-19.30 Suomenlinna: Luokkayhteiskunnan tiukat säännöt historiallisessa romantiikassa. Miten vaatimattomista oloista tuleva nainen löytää oman paikkansa, kun ovet seurapiireihin avautuvat? Ann-Christin Antell ja Helena Steen kuvaavat kahden yhteiskuntaluokan välissä kipuilua historiallisissa romaaneissaan Puuvillatehtaan perijä (Gummerus) ja Herrasväen kerroksissa (Minerva). Järjestäjä Gummerus.

Antellin romaani kiinnostaa. Turun kirjamessujen messubussissa kuulin kehuja hänen kirjansa Turku-miljöön kuvauksesta.

*

Klo 19.00-19.30 Lonna: Valdur Mikita: Lingvistinen metsä. Mitä tekemistä siluurikauden maakerrostumilla on virolaisen pakanauskon kanssa, miten uraanimalmi herätti Viron laulavan vallankumouksen ja mitä vikaa on jääkaappimagneeteissa matkamuistoina? Järjestäjä Sammakko.

Mikitan kirja odottelee lukemistaan hyllyssäni. Hänen aiempi kirjansa Kantarellin kuuntelun taito oli hurmaava!

*

Paljon kiinnostavaa ohjelmaa on tarjolla molempina päivinä. Torstain tärpeissä korostuu Töölö-lavan tarjonta, perjantaina puolestaan Lonna-lava vetää puoleensa. Mutta senhän näkee sitten messuilla, mistä sitä itsensä löytää 😊. Todennäköisesti haahuilen sinne tänne ja myyntipisteitä tutkiessa menee taatusti muutama tärppi oh. Enkä muutoinkaan kykene olemaan messuilla tarkan ennakkosuunnitelman mukaan... mutta jotain suunnitelmaa on silti mukava olla olemassa. Jos tulee "mitäs nyt" -olo, sieltä voi aina kurkata jonkun hyvän vinkin. 😊

Viime vuoden kirjamessufiiliksiä. Kuva messujen mediapankista

 

Kommentit

  1. Messuilla haahuileminen on parasta.

    VastaaPoista
  2. Sinun tärpeissäsi näkyy olevan varsinkin torstaina monia sellaisia, joita olen itsekin harkinnut. Kaikki kääntämiseen liittyvä ohjelma kiinnostaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti törmätään messuilla! Kääntäminen on kyllä ilahduttavan monella ohjelmalla mukana näillä messuilla.

      Poista
  3. Hyvä, että kääntämisasiaa on paljon! Se monesti jää näkymättömäksi työksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, näin on. Itse luen tosi paljon käännettyjä kirjallisuutta, joten arvostan suuresti kääntäjien ammattitaitoista työtä. Hyvä, että tätä puolta nostetaan esille messuilla.

      Poista
  4. Kiinnostavia tärppejä! Messuilla on kyllä paljon kiinnostavaa ohjelmaa, odotan innolla :) Kenties törmätään siellä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin messuohjelma näytti tosi hyvältä, oli hieman runsaudenpulaa tätä vinkkilistaa kootessa. Toivottavasti tavataan messuilla <3.

      Poista
  5. Kiinnostavia nostoja kyllä, ja kääntämiskeskustelut kiinnostaisivat...mutta en nyt pääse messuille, raportteja odotellessa (ja kai niistä puheista jotain päätyy taas nettiin)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotain ohjelmia oli ohjelmassa merkitty "verkossa"-tunnuksella, mutta en muista oliko yksikään näistä minun tärpeistä sellainen... minusta noita verkkoon tulevia ohjelmia olisi voinut olla enemmänkin, vaikka itse olenkin menossa paikan päälle.

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.