Reetta Niemelä, Sanna Pelliccioni: Älä vihaa minua - Kirjeitä ihmisille

Reetta Niemelä ja Sanna Pelliccioni ovat tehneet hienon pienen tietokirjan Älä vihaa minua - Kirjeitä ihmisille (Karisto, 2020). Kirjan varsinainen kohderyhmä lienevät lapset, mutta itse suosittelen kirjaa lämpimästi aivan kaikille ihmislukijoille. Luonnon monimuotoisuutta pitää vaalia, niin kauan kuin vielä on jotain vaalittavaa, ja Älä vihaa minua herättelee lempeästi huomioimaan tavalliseen suomalaiseen elinpiiriin kuuluvia elollisia, joilla on oma merkityksensä myös meille ihmisille.

Kirja koostuu pääasiassa eläinten kirjoittamista kirjeistä meille ihmisille. Kirjeissä hoksautetaan, että jokaisella on oma paikkansa maapallon ekosysteemissä, vaikkei se niin ihmistä miellytäkään. Ääneen pääsevät mm. susi, valkoposkihanhi, kyy ja voikukka. Lyhyissä, yhdelle sivulle mahtuvissa teksteissä on sopivasti mukana leikkisyyttä ja ehtaa asiaa, ja mukana kulkeva hämähäkkiprofessori jakelee pieniä tietoiskuja.

Kirjemuoto sopii tähän kirjaan erinomaisesti, ja kirjeiden rakenne on juuri sellainen kuin pitääkin. On mukana päiväys, kunnollinen tervehdys ja aloitus, sekä allekirjoitus. Erityisesti päiväykset huvittivat minua suuresti. Heinikon hiljainen vaeltaja puutiais-punkki on raapustellut ajatuksiaan heinänkorressa syyskuussa, voikukka sen sijaan huikkaa terveisensä asfaltinrakosesta heinäkuun puolenvälin tienoolla:

Virus ei ole juuri nyt järin suosittu, mutta influenssaviruksen terveiset kannattaa silti lukaista - ne on muuten lähetty linja-auton stop-nappulasta 😁:

Ihastuin Niemelän ja Pelliccionin kirjaan täyden viiden tähden arvoisesti. Tekstit ovat napakan mittaisia ja ajatuksia herättäviä. Kuvitus olisi kenties voinut olla runsaanpaa, mutta toisaalta sivut olivat selkeitä ja miellyttävän ilmavia. Lisäksi kuvissa mukana olevat eläimet on todella kauniisti piirretty. Älä vihaa minua on loistava lahjavinkki joulun paketteihin!

***

Helmet-haasteessa kirja sopii kohtaan "Luonnon monimuotoisuutta käsittelevä kirja". Tietokirjabingossa sijoitan eläinten kirjeet ruutuun "Kirjan nimi herättää tunteita".

Goodreads: 5 tähteä
Mistä kirja minulle? Lainasin kirjastosta
Kirjan tietoja:
Reetta Niemelä (teksti), Sanna Pelliccioni (kuvitus): Älä vihaa minua - Kirjeitä ihmisille
Karisto, 2020
30 sivua

Kommentit

  1. Apua, tämä kiinnostaa aivan ihastuttavalta! Mahtava idea kirjoittaa kirja kirjemuotoisena, näyttää muutenkin hyvältä kuviesi perusteella. Ja tuo kansi, aaawwww <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiinnostaa on yhtä kuin vaikuttaa. :D Menin ihan sekaisin, kun jotenkin tämä nyt kolahti oikein kunnolla!

      Poista
    2. Kirjemuotoon ei uusissa kirjoissa enää kovin usein törmää, joten se tuntui oikein virkistävältä ratkaisulta. Ja toimii aivan loistavasti myös tiedon välittäjänä (ja ehkä joku pieni lukija ottaa opikseen, miten kirjeitä kirjoitetaan... mutta tämä voi olla harhaista toiveajattelua...). Heh, en aluksi edes tajunnut että kiinnostaa oli himena väärässä paikassa... oli vissiin automaattikorjaus päällä. :D

      Poista
  2. Vaikuttaa lupaavalta. Aion lukea. Kiitos vinkistä! En ollut aiemmin kiinnittänyt huomiota tähän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepa hyvä! Lastenkirjat jäävät harmittavan usein sivuraiteille kaikilta vinkkilistoilta. Mukavaa, että kiinnostuit tästä - on aivan ihana ja tosi ajankohtainen kirja.

      Poista
  3. Näyttääpä viehättävältä kirjalta. Tykkään Pelliccionin kuvituksista muutenkin, joten tämä voisi hyvinkin päätyä lukulistalle mukavana välipalana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pelliccioni on todella taitava. Hänen nimensä minutkin houkutteli tämän kirjan pariin. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.