L. Frank Baum: Ihmemaa Oz

Seinäjoen kirjaston Aikamatka-lukuhaaste päättyy vuoden vaihteessa, ja minulla on menossa pieni loppurutistus tähän mukavaan haasteeseen. Elättelen vielä toivoa täydestä haastelistasta (nykyinen tilanteeni näkyy täältä), sillä olen onnistunut bongailemaan lyhyitä tai muuten vaan kevyitä kirjoja tyhjinä oleviin kohtiin. 😊 Eräs viimeisistä aikamatkailukirjoistani on L. Frank Baumin Ihmemaa Oz (Art House, 2011/1900), joka julkaistiin alunperin vuonna 1900. Se siis sopii edustamaan 1900-1909 ilmestynyttä tai sille ajalle sijoittuvaa kirjaa.

Art House julkaisi vuonna 2011 hienon kuvitetun painoksen Baumin kirjasta. Tätä versiota koristavat W. W. Denslow'n kauniit piirroskuvat, joita ei aiemmin ole ollut mukana suomenkielisissä painoksissa. Kuvituksen tyylistä saa hyvää esimakua kannesta, jossa näkyvät Ozin velhoa lukuunottamatta kaikki tarinan keskeisest hahmot:

Bloggasin hiljattain A. A. Milnen Nalle Puhista, ja Ihmemaa Oz menee sen kanssa samaan kategoriaan: lastenkirjallisuuden klassikko, jonka pääpiirteet olen jollain tapaa tuntenut "aina" vaikka alkuperäinen kirja on jäänyt lukematta. Vaan nytpä nämä molemmat klassikot on myös luettu ja lopputulos on kovin samanlainen. Sekä Nalle Puh että Ihmemaa Oz olivat aikuisiällä luettuna "ihan kiva" -osaston kirjoja. Sivistysaukko tuli paikattua, kuvitusta on ihailtu mutta eipä näistä sen kummempaa hurmosta päässyt syntymään.
 
Jollei joku tiedä Ihmemaa Ozin juonenkulkua, niin kirjassa kerrotaan Kansasissa asuvan Dorothy-tytön ja hänen Toto-koiransa seikkailuista merkillisessä Ozin maassa, jonne hurja pyörremyrsky on heidät kuljettanut. Myrsky tempaisee mukaansa myös Dorothyn kotitalon, ja kun se paiskautuu Oziin, talon alle jäänyt ilkeä noita saa surmansa. Paikallinen väki on tästä tietenkin innoissaan, ja Dorothy saa suopean vastaanoton uudessa ympäristössään. Siitä huolimatta hän haluaa vain takaisin Kansasiin, ja kirjassa keskitytään siihen, miten Dorothy koettaa löytää tiensä mahtavan Ozin velhon luokse saadakseen neuvoja ja apua kotiinpääsyssä. Matkalla Dorythy löytää uusia ystäviä, ja sadunomaisten seikkailujen tuoksinassa korostuvat monet tärkeät seikat: toisten auttaminen, omien vahvuuksien tunnistaminen ja itseluottamuksen tärkeys.

Kirjan ja sen kuvituksen julkaisemisesta on tosiaan kulunut jo noin 120 vuotta, ja ehkä selvimmin tämä näkyi siinä, miten Dorothy on piirretty. Pikkutyttösen asu ja kummallinen hattuviritys poikkeaa reippaasti nykytyylistä:


Muut hahmot ovat ulkoiselta olemukseltaan kestäneet paremmin aikaa, ja yleisesti ottaen pidin kirjan kuvituksesta. Oz ja sen asukkaat näyttyvät kuvissa hivenen outona väkenä, mutta saman vaikutelman saa myös tekstistä, joten tarina ja kuvitus tukevat mainiosti toisiaan:


Goodreadsiin Ihmemaa Oz saa minulta kolme tähteä. Nykyfantasioihin tottuneena jäin kovasti kaipaamaan Ozin karttaa. Sitä ei löytynyt kanteen painettuna eikä sisäsivuiltakaan. Jos Baum julkaisisi kirjansa nyt, olisi kartta kyllä aivan pakollinen osa kirjaa. 😊
 
Goodreads: 3 tähteä
Mistä kirja minulle? Lainasin kirjastosta
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu mm. blogissa Yöpöydän kirjat
Kirjan tietoja:
Frank L. Baum: The Wonderful Wizard of Oz (1900)
Kuvitus W. W. Denslow
Suomennos Tuomas Nevanlinna
Art House, 2011
263 sivua

Kommentit

  1. Tämä on yksi harvoista kirjoista, josta tehty elokuvaversio on parempi kuin alkuteos. Tosin olen lukenut kirjan vain kerran joskus ala-asteella, ja silloin petyin, koska pidin kovin paljon Judy Garlandin tähdittämästä elokuvasta, josta tämä eroaa muistaakseni jonkin verran juoneltaan. Muista suomennetuista Oz-sarjan kirjoista muistelen pitäneeni kuitenkin enemmän! Aikuisempaan makuun suosittelen George Maguiren kirjaa Noita: Lännen ilkeän noidan elämä ja teot, joka nimensä mukaan kertoo tarinan Noidasta ja hänen elämästään, ennen kuin Dorothy saapui Oziin. Se on varmaan yksi lempikirjoistani, jos tällaisia valintoja voi edes tehdä. Tähän kirjaan perustuu myös Wicked-musikaali :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuosta elokuva-asiasta olen samaa mieltä (vaikka siitä onkin aikaa, kun olen Ozin nähnyt leffaversion...)!

      Minulla on kotihyllyssä tuo Maguiren kirja, mutta en ole sitä vielä ehtinyt lukemaan. Ostin sen aikoinaan lähinnä hienon kansikuvan perusteella, mutta kirja kyllä vaikuttaa muutenkin paljon kiinnostavammalta kuin tämä alkuperäinen Oz-kirja. Maguiren kirjan kyllä aion lukea, mutta muista suomennetuista Oz-kirjoista en ole niinkään varma. :)

      Poista
  2. Nyt täytyy myöntää, etten ole katsonut elokuvaa enkä lukenut kirjaa. Jokin niissä hahmoissa on tökkinyt ihan lapsesta saakka. Jos lukisin tämän joskus klassikkohaasteeseen, niin siinä olisi just se itsensä haastamisnäkökulma kyllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Klassikkohaasteeeseen tämä kirja sopisikin oikein hienosti. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.