Syksyn 2019 odotettuja uutuuskirjoja

Kelien viileneminen ja ensi viikolla alkavat työt ovat viritelleet mieltäni siinä määrin syksyä kohti, että jaksoin viimein innostua tutkimaan syksyn kirjakatalogeja. Valikoin uutuuksien joukosta listalle niitä kirjoja, jotka haluaisin ehtiä lukemaan syksyn mittaan. Listani koostuu tällä kertaa lähinnä tutuista suosikkinimistä, sillä kokeilunhaluani uutuuksien suhteen rajoittaa se seikka, että syksyllä siirryn taas opintovapaalle ja luvassa on gradun kirjoittelua ja muita opiskeluhommia. Vaikken aiokaan viettää gradun parissa aikaa 24/7-tyyliin, blogin puolella voipi olla hiljaisempia aikoja luvassa enkä halua ottaa näiden uutuuksienkaan lukemisestä mitään paineita. Jokin muistilista kiinnostavimmista kirjoista on silti hyvä olla olemassa, joten tässä omat tärppini syksylle 2019:

Photo by Alisa Anton on Unsplash

Gummerus:

Kim Thúy: Vi (Gummerus, lokakuu 2019). "Ilmaisuvoimainen omaelämäkerrallinen romaani tulvillaan kauneutta ja aistillisuutta, Vietnamin värejä ja makuja." Keväällä lukemani Ru oli niin vaikuttava kirja, että Thúyn uutuus on totta kai luettava - varsinkin kun se on jälleen niin lyhyt kirja, että luulisi ainakin tälle löytyvän lukuaikaa.


Karisto:

V. E. Schwab: Tummenevat varjot (Karisto, lokakuu 2019). Ihastuin keväällä Schwagin maagiseen Lontooseen. Toivottavasti taianomaisen fantasiasarjan toinen osa on yhtä hyvä kuin viiden tähden sarja-aloitus! 

Ann Cleeves: Kuin tuhka tuuleen (Karisto, lokakuu 2019). Olen viime aikoina innostunut aina vain enemmän ja enemmän Cleevesin hillityistä, peruspoliisityötä kunnioittavista dekkareista. Kuin tuhka tuuleen jatkaa Shetlannin saarille sijoittuvaa Jimmy Perez -sarjaa, josta luin kesällä pitkän tauon jälkeen ilmestyneen Mykkä vesi -osan. Sarja näyttää kehittyvän mielenkiintoiseen suuntaan, joten haluan pysyä tiiviisti Jimmy ja Willow Reevesin seurassa.


Otava:

P. D. James: Kuolema joulupäivänä (Otava, syyskuu 2019). Kirjan suklaakonvehtinen kansi ei miellytä minun silmääni (kun eivät ne konvehditkaan maistu...), mutta Jamesin lyhyet rikostarinat ovat osoittautuneet laatulukemiseksi.

 

Siltala:

Maylis de Kerangal: Maailma käden ulottuvilla (Siltala, syyskuu 2019). Tämä on kenties eniten odottamani kirja tästä syksyn kattauksesta. Syynä on tietenkin de Kerangalin pysäyttävä Haudataan kuolleet, paikkaillaan elävät, jossa pureuduttiin elinsiirtojen ydinkysymyksiin. Uudessa käännöksessä ollaan maalaustaiteen parissa, joka nyt ei lähtökohtaisesti vaikuta yhtä sykähdyttävältä aiheelta mutta odotan mielenkiinnolla, mitä de Kerangal saa siitä irti. ”Maylis de Kerangal avaa silmämme maalaustaiteen käsinkosketeltaville peruskysymyksille visuaalisella, räiskyvällä ja varmalla kirjoitustyylillään.” 

S & S:

Carmen Maria Machado: Kahdeksan puraisua (S & S, syyskuu 2019). "Omaääniset tarinat liikkuvat suvereenisti realismin ja scifin, komedian ja jännityksen sekä fantasian ja maagisen realismin rajoja rikkoen maailmasta toiseen, ja niiden unenomainen ja samalla vereslihainen todellisuus palaa mieleen yhä uudelleen." Kuulostaa jopa aavistuksen liian erikoiselta mutta olen huomannut, että novellit toimivat minulle hyvin kiireisinä aikoina. Machado ei selvästikään kirjoita tusinatekstiä, joten aion kokeilla tätä.


Tammi:

Peter Høeg: Sinun silmiesi kautta (Tammi, syyskuu 2019). "Mitä jos ihmismieleen voisi astua sisään kuin rakennukseen? Lapsuudenystävät löytävät keinon astua toistensa tietoisuuteen Peter Høegin väkevässä romaanissa." Kuulostaa lupaavalta. En enää odota Lumen tajun kaltaista elämystä, mutta jos kiehtovan oloinen uutukainen pääsee taannoisen Susanin vaikutuksen tasolle, olen tyytyväinen.

Édouard Louis: Ei enää Eddy (Tammi, elokuu 2019). Tammen Keltaisen kirjaston 500. kirja, "sensaatioksi nousseen 26-vuotiaan Louis’n teos on ajankohtainen kuvaus länsimaisen yhteiskunnan eriarvoistumisesta ja jakaantumisesta." Olen kiinnostunut!


Teos:

Monika Fagerholm: Kuka tappoi bambin? (Teos, 2019). Olen lukenut Fagerholmilta vain vangitsevan Ihanat naiset rannalla, vaikka häneltä on ilmestynyt paljon muutakin. Uudessa kirjassa ollaan mm. vanhan rikoksen jäljillä, ja katalogikuvauksen perusteella odotan mieleenpainuvaa lukuelämystä.

WSOY:

Pekka Hiltunen: Syvyys (WSOY, lokakuu 2019). Studio-sarja saa jatko-osan! Hiltusen Lontooseen sijoittuva dekkarisarja on eräs kotimaisia suosikkejani, ja olen niin odottanut, että Lian ja Marin yhteiset seikkailut saisivat vielä uusia käänteitä. Tämä on syysdekkarien huipputapaus!


***

Kirjasyksy 2019 vaikuttaa melkoisen herkulliselta!

Kommentit

  1. Kiitos näistä vinkeistä. Itse en ole ennättänyt tutustua syksyn uutuuksiin, eli sain tästä jo useita vinkkejä. Hienoa että Pekka Hiltuselta tulee jatkoa Studio-sarjaan. Fagerholma ja Ann Cleeves kiinnostavat myös.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepa hyväå. :) Olisikin ollut todella harmi, jos Studio-sarja olisi "kuopattu" kolmen osan jälkeen. Sen verran tyylikäs ja omanlaisensa sarja on ollut.

      Poista
  2. Samoja kirjoja löytyy omalta varauslistalta :)
    Kahdeksan puraisua on hauskan kuuloinen kirjan nimi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Machadon kirjalla on tosiaan erottuva nimi. Toivottavasti sisältökin puraisee. :)

      Poista
  3. Kiinnostava lista! Pitääkin ryhtyä tutkimaan kirjakatalogeja, sillä syksyhän vain lähestyy koko ajan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, vähän hirvittää kun kaikki oman listani kirjat ilmestyvät syys-lokakuussa (eli ihan pian) mutta kustantajat kai tähtäävät messuille. Pitää pitää pää kylmänä. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.