Jørn Lier Horst: Kultaisen kellon arvoitus (#äänikirja)

Norjalaisen Jørn Lier Horstin nuortendekkari Kultaisen kellon arvoitus (Otava, 2019) valikoitui minulla kuunteluun oikeastaan vain siksi, että sen hieno kansi kiinnitti huomioni BookBeatissa. Halusin löytää jonkin hyvän, jännitystä tiihkuvan kannen bingoruudukkoon, mutta tehtävä oli visaisempi kuin osasin odottaa. Dekkareista oli yllättävän vaikeaa löytää jännityskansi + kiinnostava sisältö -yhdistelmää, mutta Antti Virmavirran oivallisesti lukema Kultaisen kellon arvoitus oli onneksi täysosuma ja upposi hienosti myös aikuiseen makuun.  

Kultaisen kellon arvoitus on toinen osa CLUE-sarjaa, mutta sarjaan pääsi kivasti mukaan vaikkeivat aiemmat tapahtumat olleetkaan minulle tuttuja. CLUE tulee sarjan päähenkilöinä olevien nuorten nimistä: C = Cecilia, L = Leo, U = Une ja E = Egon, joka on Unen sekarotuinen koira. Jep, Viisikko-tyylillä ollaan liikenteessä, mutta en takertunut siihen vaan nautin nuorten seikkailusta varastetun korusaaliin jäljillä. Kirjan tapahtumat sijoittuvat Cecilian isän omistaman täysihoitolan liepeille. Leon äiti on hoitolan hotellinjohtaja ja Une asuu sen naapurissa, joten merenrannalla sijaitseva hoitola ja sen lähistöllä oleva majakka ja sodanaikaiset bunkkerit ovat erinomainen miljöö arvoituksien ratkaisuun.

Kirjassa on jollain tapaa surumielinen pohjavire sen vuoksi, että Cecilian äiti on kuollut hämärissä olosuhteissa ja nuoret koettavat muiden arvoitusten lomassa saada selkoa siitä, mitä hänelle tapahtui. Viimeisen sivun cliffhangerista päätellen tämän arvoituksen parissa jatketaan myös sarjan seuraavassa osassa. Se varsinainen rikos tässä kirjassa liittyy kuitenkin vuoden takaiseen ryöstöön, sillä sen tekijöitä on paennut vankilasta ja eräs heistä on arvailujen mukaan suunnannut kohti kotiseutujaan, jotka sattumoisin sijaitsevat täysihoitolan naapurissa. Hoitolaan alkaa kerääntyä outoa porukkaa, ja luvassa on hiippailuja autioissa taloissa ja muutakin jännää yöaikaan tapahtuvaa toimintaa. Kaiken kaikkiaan kirja on nuortendekkariksi yllättävän jännittävä, ja kun nuoret löytävät pari ruumistakin, ei Kultaisen kellon arvoitus todellakaan ole mikään nössödekkari.

Viihdyin Kultaisen kellon arvoituksen parissa oikein hyvin, sillä tykkään kuunnella juuri tämäntyylisiä kirjoja, joissa on sopivasti säpinää mutta juonesta ei tipu vaikka ajatus välillä harhautuu jonnekin. Virmavirran rouhea ääni sopii mainiosti nuortenkirjoihin, ja toivottavasti sarjan ensimmäinenkin osa tulisi ääniversiona saataville. Nyt BookBeatissa on vain tämän kuuntelemani kakkososa. Goodreadsiin kirja saa minulta neljä tähteä.


***

Kesän kirjankansibingossa saan vielä yhden ruudun täytettyä. Näyttävä kansi sujahtaa 'jännitys'-ruutuun:


Goodreads: 4 tähteä
Mistä kirja minulle? BookBeatista. Luin kirjan Hesarin tilaukseen kuuluvalla lahjajaksolla.
Kirjan tietoja:
Jørn Lier Horst: CLUE - Maltesergåten (2012)
Suomennos Sanna Manninen
Lukija Antti Virmavirta
Otava, 2019
Kesto 3 h 24 min

Kommentit

  1. Onpa tosi hieno kansikuva!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, niin on. Tosi mukavaa, että kerrankin on nuortenkirjan kanteen panostettu.

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.