Romantiikkaa à la Agnès Martin-Lugand

Nyt tulee juttua kirjoista, joita en ainakaan itse olettanut löytäväni blogistani. Romanttinen viihdekirjallisuus nimittäin eksyy todella harvoin lukemistooni, mutta nyt olen kuunnellut äänikirjoina tätä lajia peräti kahden kirjan verran. Ranskalainen Agnès Martin-Lugandin Onnelliset ihmiset lukevat ja juovat kahvia (Bazar, 2018) ja Huolet pois, elämä on helppoa (Bazar, 2019) muodostavat parin, joka minun mielestäni toimii parhaiten yhdessä. Kirjojen päähenkilönä on Pariisissa kirjakahvilaa pitävä Diane, joka on Onnelliset-kirjan alussa ollut vuoden verran leskenä. Hän menetti miehensä Colinin ja pienen tyttärensä autokolarissa, ja on siitä asti vaeltanut henkisesti syvissä vesissä. Felix-ystävä koettaa parhaansa mukaan tukea Dianea ja auttaa tätä kahvilan kanssa, mutta lopulta Diane päätyy hakemaan elämälleen uutta suuntaa Irlannista ja vuokraa mökin pienestä rannikkokylästä. Naapurimökissä asuu juron oloinen valokuvaaja Edward, ja hänen ja Dianen myrskyisää suhdetta puidaan kahden kirjan verran. Genreä tuntevat arvaavat varmaankin helposti, miten kaikki lopulta päättyy, mutta sitä loppua saa odottaa Huolet pois -kirjan loppusivuille asti. Onnelliset ihmiset toimii toki itsenäisenä kirjanakin, mutta se jättää Dianen ja Edwardin tarinan auttamatta puolitiehen.


Kokeilin Martin-Lugandin kirjoja kesän bingohaasteen vuoksi, sillä olen jo pitkään koettanut löytää lukukelpoisen kirjan romantiikka-ruutuun. Huolet pois sopii siihen täydellisesti, mutta totesin pian kirjaa aloittaessani, etten päässyt laisinkaan sisään henkilöiden kuvioihin, joten otin kiltisti kuunteluun Onnelliset. Ja yllätyin iloisesti, kun se vei mennessään. Molemmissa kirjoissa on lukijana minulle uusi ääni Anu Vilhunen, ja hänen miellyttävä äänensä sopi Dianen räiskyvään persoonaan tosi hyvin. Tykkään kuunnella äänikirjoina vähän kevyempiä kirjoja, joissa pysyy helposti mukana ja Dianen ja Edwardin tarina oli omiaan juuri tähän tarpeeseen. Kirjoina en näitä varmaankaan olisi jaksanut kahlata läpi, mutta äänikirjaversiot olivat oivaa viihdettä automatkoilla ja kodin puuhissa.

Kirjoja ei onneksi oltu rakennettu vain Dianen ja Edwardin varaan, sillä myös Dianen vuokranantajaperhe oli kirjoissa isossa roolissa. Diane ystävystyy heidän kanssaan, ja luvassa on paljon sympaattisia ja lämminhenkisiä perhejuttuja. Huolet pois -kirjassa Dianen elämään ilmestyy myös toinen mies, Oliver, joten miesrintamalle saadaan hänen myötään lisää säpinää. Tosin Oliver on niin kiltti ja symppis, ettei hän nyt aivan valtavia tunnekuohuja herätä, mutta kirjan juoni on kuitenkin kivasti erilainen kuin Onnelliset-kirjassa.

Martin-Lugand on onnistunut kehittelemään kirjoilleen erittäin pitkät ja harvinaisen epäkuvaavat nimet. Onnelliset ihmiset juovat lukevat ja juovat kahvia on Dianen kirjakahvilan nimi, mutta ko. kirjassa ei juurikaan vietetä aikaa kahvilassa, ei olla erityisen onnellisia eikä oikeastaan luetakaan. Mutta nimi kyllä kuulostaa tosi hienolta! Huolet pois, elämä on helppoa on vielä kummallisempi tapaus, sillä lausahdus ei millään tavoin kuvaa kirjan yleistunnelmaa. Täytyy sanoa, etten enää muista, miten kirjassa selitettiin tuota sanontaa (jotain siellä kuitenkin taisi olla), mutta yhtä kaikki, vaikka Diane saakin elämänsä järjestymään lopulta aivan mallikkaasti, hän on aika mestari kehittämään ongelmia pienistäkin jutuista. Hassuista kirjannimistä huolimatta molemmat kirjat saavat minulta kolme tähteä Goodreadsiin.


***
Kirjankansibingossa saan pari vaikeaa ruutua täytettyä, sillä Onnelliset ihmiset -kannessa on 'juoma' ja Huolet pois taas tihkuu 'romantiikkaa'. Ruudukkoon tulee bingot 1. ja 4. vaakariville ja vinoriville:


Goodreads: Molemmat kirjat saavat 3 tähteä
Mistä äänikirjat minulle? Kuuntelin BookBeatin kautta. Sain palveluun Hesarin tilauksen kautta muutaman viikon ilmaisen jakson.
Muualla verkossa: 
* Onnelliset ihmiset lukevat ja juovat kahvia -kirjaa on luettu mm. blogeissa Kirjojen kuisketta, Leena Lumi, Kirjahilla ja Anun ihmeelliset matkat
* Huolet pois, elämä on helppoa -kirjaa on luettu mm. blogeissa Leena LumiKirjakko ruispellossa
Kirjojen tietoja: 

Agnès Martin-Lugand: Les gens heureux lisent et boivent du café (2013)
Suomennos Kirsi Tanner
Lukija Anu Vilhunen
Bazar, 2018
Kesto 5h 4 min

Agnès Martin-Lugand: La vie est facile, ne t'inquiète pas (2015)
Suomennos Päivi Pouttu-Deliére
Lukija Anu Vilhunen
Bazar, 2019
Kesto 6h 51 min

Kommentit

 1. Luin kirjan, mutta se ei todellakaan ollut minun juttuni. Liikaa tupakkaa ja kahvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näissä tosiaan poltettiin tupakkaa erittäin paljon. En sitä enää muistanutkaan kun kirjoittelin juttua, mutta kuunnellessa laitoin merkille runsaat sauhuttelut. Ehkä se on ranskalaisessa kulttuurissa yleisempää... täällä Suomessa tupakointi tuntuu vähentyneen viime vuosina aika lailla, kirjoissa ja "oikeassa" elämässä. Kahvittelu sen sijaan ei niin haitannut, vaikka itse olenkin teeihmisiä. :)

   Poista
 2. Lukemista on niin paljon, että nämä taidan jättää suosiolla väliin. (Korvien kautta vastaanotan paremmin podcasteja kuin kaunokirjallisuutta.) Järkyttävän epäkäytännöllinen nimi kahvilalle! Ja jos kumpikaan nimi ei kuvaa kirjojen sisältöä, on vaikea keksiä selitystä nimille, joita kukaan ei muista oikein mennessään kirjakauppaan tai hakiessaan kirjaston tietokannasta tai suositellessaan kirjaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ole vielä saanut aikaiseksi tutustua podcasteihin, mutta äänikirjoja tulee kuunneltua silloin tällöin. Heh, on tosiaan kahvilaa nimellä paiskattu... tavallaan kyllä tykkään tämmöisistä erikoisista kirjannimistä, mutta olisi se kyllä kiva jos nimi ei jäisi näin irralliseksi. :)

   Poista
 3. Kuuntelin jokin aika sitten tuon Onnelliset ihmiset, mutta ei tullut mieleeni, että se saisi jatkoa. Ajattelin, että lukija saa täydentää tarinan ja sen mitä Dianelle jatkossa tapahtuu. Pitäisiköhän nyt sitten kuunnella Huolet pois? Laji ei ole minunkaan lempigenreäni, mutta automatkoilla, kotipuuhissa ja kävelylenkeillä juuri tällainen helposti kuunneltava on paikallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti kannattaa kuunnella myös tuo jatko-osa, jos Dianen vaiheet kiinnostavat. Se oli aivan hyvä jatko-osa, jossa juoneen tulee kaikkea uutta kiinnostavaa. Minä kuuntelin nämä aika lailla yhteen putkeen, kun olivat niin hyvin saatavilla BookBeatin kautta, ja tuntui kuin olisin lukenut yhden kokonaisen kirjan. Mukavan viihdyttävä kokonaisuus. :)

   Poista
 4. No hitsit. Minä kun vähän odotin juuri kirjakahvilajuttuja... Onnelliset nimittäin on äänikirjana odottamassa. Pitänee tosin hankkia tuo toinenkin osa, jos tosiaan jää tarina kesken...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjakahvilajuttuja on luvassa enemmän toisessa osassa, mutta ekassa kirjassa kahvilassa jää lähinnä maininnan asteelle. Jos tykkäät ekasta kirjasta, niin sitten kyllä kannattaa hankkia se toinenkin, niin ei tarvitse arvuutella miten Dianen kävi. :)

   Poista
 5. Nämäpä vaikuttavat mukavalla tavalla kevyeltä hyvän mielen kirjoilta. Ja vielä Pariisia sekä Irlantia! Minäkin kuuntelen mielelläni vähän kevyempiä kirjoja tai ainakin juonivetoisia sellaisia, äänikirjana. Rakenteellisesti tai kieleltään haastavat teokset voivat olla hankalia, kun kuunnellessa puuhailee muuta ja toisaalta kuuntelukertojen välillä voi olla paljonkin aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pariisia on enemmän toisessa osassa ja Irlantia sitten tasapuolisesti molemmissa. On kyllä erinomaisen onnistunut maakaksikko. :) Minullakin on sama tilanne äänikirjojen suhteen, erityisesti tuo kuuntelun pätkittäisyys on niin totta. Kovin monimutkaisia juonia on turhauttavaa palautella mieleen, joten sen vuoksi minullakin tulee kuunneltua lähinnä vain tämmöistä kevyttä ja helppoa kirjaa.

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.