Dekkariviikko: Jan-Erik Fjell: Ilmiantaja

Dekkarien ystävää hemmotellaan tällä viikolla kotimaisella genretapahtumalla, sillä Kouvolassa pidetään loppuviikosta perinteiset Dekkaripäivät. Kouvolan Dekkaripäivien sivuilta löytyy kattava lista kotimaisia dekkareita, ja itse ajattelin haastaa itseni lukemaan listalta jotain kesän aikana. Listalla on monta tuttua ja jo lukemaani dekkaria, mutta myös minulle aivan uusia nimiä on liiankin paljon. Dekkaritarjonnassa keskityn nimittäin usein vain ulkomaiseen tarjontaan (kuten tämäkin postaus osoittaa), vaikka kotimaastakin löytyisi varmasti kiinnostavaa luettavaa.


Kirjablogit osallistuvat myös dekkarihuumaan, ja Yöpöydän kirjat -blogin Niina emännöi tänä vuonna kirjablogien dekkariviikkoa. Tänään maanantaina dekkarijuttuja putkahtelee kirjablogeihin tunnin välein, ja aikataulu ja osallistujat löytyvät Yöpöydän kirjat -blogista. Minun valintani iltapäivän kello neljän dekkariksi on norjalainen käännösuutuus, Jan-Erik Fjellin Ilmiantaja (HarperCollins, 2017). 


Kansilehti kertoo, että Fjellin Anton Brekke -sarjan aloitusosa on ollut todella suosittu Norjassa, enkä kirjan luettuani ihmettele tätä. Kahden aikatason dekkari ulottaa lonkeronsa New Yorkin mafiamaailmaan, ja juoni rullaa sujuvasti eteenpäin. Mikään maailmoja mullistava dekkaritapaus Ilmiantaja ei ole, mutta mafiakuviot toivat sen juoneen tuulahduksen suuresta maailmasta, ja sivut kääntyivät minulla todella reippaasti.

Ilmiantajan rikoksena on rikkaan bisnesmiehen kuolema, jota rikospoliisi Anton Brekke alkaa tutkia. Brekken persoona on voimakkaasti läsnä kirjan sivuilla, ja on todettava, ettei hän ole mikään erityisen miellyttävä miekkonen. Brekke on koukussa uhkapeleihin, ja aika särmikäs luonteeltaan. Toisaalta, Brekke ei läträä alkoholin kanssa ainakaan tämän kirjan perusteella. Alkoholiongelmaisille poliiseille alan jo olla pienesti allerginen, joten Brekke oli minun silmissäni ihan ok tapaus.

Nykyhetken lomasta Ilmiantajan juoni pujahtaa aina välillä 1960-luvun New York Cityyn. Siellä nuori Vincent Giordiano aloittelee uraansa Locatellin perheen palveluksessa. Nämä jaksot olivat todella vetäviä, ja olisin mieluusti lukenut Vincentin vaiheista pidemmästikin. Ilmiantaja onnistuikin herättelemään minussa lukuinnostusta jotakin tyystin mafian parissa pyörivää romaania kohtaan. Joskus vuosia sitten ahmin Mario Puzon Kummisetää, ja sen elokuvaversiokin on tullut muutamaan kertaan katsottua. Kummisedän uudelleen luku alkoi kangastella mielessä Ilmiantajaa lopetellessani, mutta kenties muitakin mafiamaailmaan sijoittuvia romaaneja löytyy? En muista törmänneeni tähän aihepiiriin pitkään aikaan kirjoissa, joten Ilmiantaja erottui massasta jo tästä syystä.

Jan-Erik Fjellin Ilmiantaja saa minulta 3 tähteä Goodreadsiin. Oivallinen kesädekkari!

Dekkari mukaan ja ulos lukemaan <3.

Goodreads: 3 tähteä
Mistä kirja minulle? Arvostelukappale kustantajalta. Kiitokset!
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu blogissa Kaksi sivullista
Kirjan tietoja:
Jan-Erik Fjell: Tysteren (2010)
Suomennos Hanna Arvonen
HarperCollins, 2017
365 sivua

Kommentit

 1. Fjell on minulle täysin tuntematon. Postauksesi perusteella voisin tämän lukeakin. Kummisetä on hieno kirja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän kannattaa tutustua. Tykkäsin kirjan kansainvälisesti tunnelmasta. Kummisetä on aivan klassikkoainesta, sekä kirjana että elokuvana <3.

   Poista
 2. Hyvä, että puffasit uutta nimeä! Vaikuttaa kesään sopivalta perinteitä pikkuisen varioivalta dekkarilta. Huomaan olevani henkilövetoinen dekkarilukija, eli persoonallinen päähenkilö vetoaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, mafiakuviot toivat kivaa vaihtelua tusinadekkareihin verrattuna. Fjellin sarja-avaus oli minulle positiivinen yllätys, lukisin kyllä mielelläni lisääkin tätä sarjaa.

   Poista
 3. Nyt näyttää jo nuo alkoholisoituneet poliisit olevan out, eli hekin ovat raitistuneet melkein kokonaan. Rikoksia tekevät lainvartijat ovat selvästi in, samoin pokerit ja muu pelaaminen.
  Kiitos lukuvinkistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Trendejä löytyy dekkarien päähenkilöiden piirteistäkin. :) Minäkin olen huomannut, että kaikenlaiset pelihommat ovat löytäneet tiensä dekkareihin, ja saahan niillä mukavaa värinää juoneen. Tuntuu, että mieluummin istun kirjallisessa uhkapeliluolassa kuin kapakassa.

   Poista
 4. Löysit ihan uppo-oudon dekkaristin viikon alkajaisiksi, mainiota. Tätä voisi joskus kokeillakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla, Fjellin dekkari sopii kesäpäivien ratoksi. Oli mukavaa löytää tämmöinen kiinnostava uutuus jostain muualta kuin perinteisestä dekkarien suurmaasta Ruotsista. :)

   Poista
 5. Uusi norjalaisdekkarisarja ja päähenkilöllä on addiktio - kuulostaa lupaavalta. ;)

  On kiva olla dekkariviikossa mukana. Kesä ja dekkarit kuuluvat yhteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, suosittelen kokeilemaan. :) Brekke on mielestäni tosin asetta kesympi tapaus kuin Harry Hole, mutta mistäs sitä tietää mihin sarja tästä kehittyy...

   Poista
 6. Konstailematon, kelpo dekkari. Ei kliseinen.Mukava lukukokemus, odottelen jo seuraavaa....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa sarjan seuraava osa Vaaran varjo on jo ilmestynyt. Pitääpä ottaa se omallekin lukulistalle. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.