Sanasinfonia - Novelleja Sibeliuksesta (toim. Päivi Haanpää ja Marika Riikonen)

Päivi Haanpään ja Marika Riikosen toimittama novellikokoelma Sanasinfonian (Karisto, 2015) kiinnitti huomioni Kariston kevään katalogissa, ja vaikken ole Sibeliuksen musiikin suuri ystävä saati tuntija (en inhoakaan, mutta klassinen ei erityisemmin ole minun juttuni), kokoelman idea tuntui kiinnostavalta. Sibelius - minkälaisia novelleja musiikin suurmiehestä syntyy? Miten eri tavoin kuuluisa merkkihenkilö pujahtaa mukaan fiktiivisiin teksteihin?

Tänä vuonna on Hämeenlinnassa 8.12.1865 syntyneen Sibeliuksen 150-juhlavuosi, ja novellikokoelma on mielestäni erinomainen kunnianosoitus taiteilijalle. Kirjassa on kahdeksan novellia (kaikki tekijät on lueteltu jutun lopussa), ja mukana on sekä minulle tuttuja että outoja nimiä. Silti kokoelman kirjoittajista vain Petri Tamminen oli minulle entuudestaan tuttu nimi lukukokemusten kautta, joten sain kokoelmasta melkoisen annoksen maistiaisia suomalaisesta kirjallisuudesta.
Suosikkinovelleikseni  kokoelmasta nousivat Jyrki Vainosen Lintu, Anneli Kannon Syvä iskumme on sekä Emmi Itärannan Luukanteleen kantaja. Yhtään todellista floppinovellia ei kokoelmaan mahtunut, mutta nämä kolme olivat mielestäni selkeästi muita edellä.

Jyrki Vainosen Lintu-novellissa Sibelius on yhdistetty surun kokemiseen ja käsittelyyn. Novelli on tummasävyinen, mutta pieni mustahkon huumorin pilkahduskin on otettu mukaan. Pidin Linnun kauniin rauhallisesta tunnelmasta, ja siitä, miten Sibeliuksen musiikki yhdistyy tavallisen ihmisen tunteisiin.

Anneli Kannon novellissa Syvä iskumme on huomioni kiinnitti aluksi tekstin rakenne, jossa kertojat vaihtuvat tiiviiseen tahtiin. Lukeminen vaati keskittymistä, mutta Suomen sisällissodan aikaan sijoittuva tarina vei mennessään. Kanto kertoo kirjan lopussa, että novellin tarinalla on todellisuuspohjaa, ja tämä teki siitä entistä kiinnostavamman. Novellissa esiintyy myös toinen säveltäjä, Toivo Kuula.

Emmi Itärannan Luukanteleen kantaja on kiehtovan erikoinen tarina 1800-luvulta. Yliluonnollinen kummitusjuttu oli ehkä kauimpana siitä, mitä Sibelius-novelleilta odotin, mutta novelli oli miellyttävä yllätys. Musiikin voima pääsee tässä tarinassa valloilleen, ja suomalainen kansanperinne yhdistyy hienosti mm. Sherlock Holmesilta haiskahtaviin aineksiin.

Kokonaisuutena Sanasinfonia jäi reilusti plussan puolelle, ja annan kirjalle 4 tähteä. Sibeliusta on lähestytty novelleissa monelta kulmalta, ja minulle oli erityisen mieluista, ettei novelleissa pysytelty vain tylsän arkirealismin parissa vaan kuroteltiin hyvinkin kauas sävelten ja säveltäjän persoonan kautta.

Vainosen, Kannon ja Itärannan romaanit ovat minulle vielä tuntematonta maaperää, mutta Sanasinfonia herätteli intoani tutustua niihin. Vainosen kirjoja olen jo lähes lainannut alla mainittuun lukuhaasteeseen (esim. Tornit on pyörinyt käsissäni useamman kerran kirjastossa), Kannon uusin kirja Pyöveli vaikuttaa kiinnostavalta blogijuttujen perusteella ja Itärannan Teemestarin kirja on ollut lukulistallani jo aika pitkään. Hyviä kotimaisia kirjavinkkejä kevään varalle.

*** Kirjallinen kiekkokierros: Hämeenlinna ***

Johan Christian Julius ”Jean” Sibelius syntyi Hämeenlinnassa, joten hänen kunniakseen kirjoitettu novellikokoelma edustakoon säveltäjämestarin synnyinkaupunkia Kiekkokaupunkien kirjakierroksella. Pudotuspelit lähestyvät (jee, Kärpät  vei runkosarjan voiton, mutta eihän se vielä takaa mestaruutta), ja minulla on kierroksella jäljellä enää rannikon taistelupari Pori - Rauma.

Kiekkokierroksen reitin pituus tähän mennessä: 3260 km

KARTTA 1:
Nordenskiöldinkatu 11-13, 00250, Helsinki (Nina Hurma: Hatuntekijän kuolema) -
Rinnakkaistie 1, 65350, Vaasa (Marko Hautala: Torajyvät) -
Rautpohjankatu 10, 40700 Jyväskylä (Laura Lähteenmäki: Niskaan putoava taivas) -
Kisakatu 9, 53200 Lappeenranta (Kari Välimäki: Todensanat) -
Teuvo Pakkalankatu 11, 90130 Oulu (Hanna Hauru: Tyhjien sielujen saari) -
Artukaistentie 8, 20251 Turku (Risto Isomäki: Con rit) -
Svinhufvudinkatu 29 , 15110 Lahti (Timo Sandberg: Kärpäsvaara)

KARTTA 2:
Svinhufvudinkatu 29 , 15110 Lahti (Timo Sandberg: Kärpäsvaara) -
Urheilupuistontie 3, 02200 Espoo (Johan Bargum: Syyskesä) -
Keltinkatu 2, 33539 Tampere (Tiitu Takalo: Minä, Mikko ja Annikki) -
Keltinkatu 2, 33539 Tampere (JP Ahonen & KP Alare: Perkeros) -
Hannes Kolehmaisen katu 4, 70110 Kuopio (Elina Karjalainen: Murha C-mollissa) -
Poltinahontie 11, 13130 Hämeenlinna (Sanasinfonia - Novelleja Sibeliuksesta (toim. Päivi Haanpää ja Marika Riikonen) 
Kuvakaappaukset otettu Fonectan reittihausta.

Goodreads: 4 tähteä
Mistä kirja minulle? Kirjaston kirja
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu blogeissa Kirsin kirjanurkka, Kirjoja ja muita kauniita ja Kirjavinkit.
Kirjan tietoja:
Päivä Haanpää ja Marika Riikonen (toim.): Sanasinfonia - Novelleja Sibeliuksesta
Kirjoittajat & novellit: 
Petri Tamminen: Hiukset kuin kultaista kauraa auringossa
Maritta Lintunen: Rapallo
Olli Jalonen: Ihmisten ja Luonnon ystävät ry.
Jarkko Martikainen: Jossain ruoho on vihreämpää
Jyrki Vainonen: Lintu
Miina Supinen: Kadonnut sinfonia
Anneli Kanto: Syvä iskumme on
Emmi Itäranta: Luukanteleen kantaja
Kansi: Mika Wist
Karisto, 2015
147 sivua

Kommentit

 1. Minäkin ehdin jo lainata tämän kirjastosta, mutta tuossa se vielä odottelee hyllyllä lukijaansa. Siksi vain vilkaisin kirjoitustasi. KKKK-haasteessa en ole ihan noin monessa kaupungissa ehtinyt pyörähtää - ehkä osa peleistä (= kirjoista) jää näkemättä tällä kaudella. Mutta onhan tässä vielä aikaa. Ehkä turvaudun novelleihin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Novellit ovat siitä mukavia, että voi lukea vaikka vaan yhden. :) Minäkin lueskelin tätä pienissä paloissa aika pitkään. KKKK-sta ei kannata stressata... lukee minkä ehtii ja voihan jatkaa kierrosta vaikka kesään, jos siltä tuntuu. :) Minulla tämä on ollut kiva kannustin kotimaisen lukemiseen, sitä kun ei mitenkään ylettömän paljon tule muutoin luettua.

   Poista
 2. Tämä vaikuttaa kyllä hyvin kiintoisalta. En ollut jotenkin aiemmin kokoelmaa noteerannut, mutta onneksi blogeista saa kiinnostavia vinkkejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli minulle oikein positiivinen yllätys, ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Oli aina jännää bongailla, miten ja missä Sibelius tulee novelleissa esille. Moniulotteinen säveltäjä, ei voi muuta todeta. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.