Helmikuu 2015

Helmikuu vilahti ohi, ja kevään (ja kesän!) odotus on alkanut. Käväisin tänään Nallikarin hyytävän tuulisella rannalla, jossa puhuri tuiversi ajatuksia mutta aurinko pysytteli tänään(kin) sinnikkäästi harmaan pilviverhon takana. Alla mietteitä helmikuun lukupuuhista ja muutama kuva päivän kävelyreissulta.

Helmikuun lukukuukauden kohokohtani oli totta kai Ystävänpäivän lukumaraton, sillä osallistuin ensimmäistä kertaa lukumaratonille. Lähdin maratonille ilman sen kummempia tavoitteita, mutta sain luettua 904 sivua. Huomioita itselle seuraavia maratoneja varten (ehkä kesällä?):
 • kannattaa valita lukupinoon paljon erilaista ja mieluisaa luettavaa, jotta on mistä valita ja lukeminen maistuu. Huomaa: mieluista - nyt luetaan, ja sehän sujuu parhaiten, jos sivut kääntyvät lähes itsestään.
 • paljon lyhyitä kirjoja, niin voi vaihtaa usein luettavaa kirjaa eikä pääse tylsistymään
 • jos sivumäärän optimointi kiinnostaa: kaikki kirjat eivät ole nopealukuisia. Sarjakuvista sivuja tullee nopeiten (omassa saldossani sarjissivuja oli 70).
 • Jos kirja ei nappaa, kannattaa jättää ajoissa kesken eikä tuhlata lukuaikaa tympeästi etenevään kirjaan. Menee aikaa hukkaan ja lukufiilis voi kadota.
 • Heti alkuun kannattaa lukea joku lyhyt kirja, jonka saa varmuudella luettua loppuun. Rentouttaa kummasti oloa, kun voi todeta, että on lukenut edes sen yhden kirjan alusta loppuun.
En lukenut koko ajan luettujen sivujen määrää päässäni laskien, joten maraton hurahti yllättävän rennossa tunnelmassa. Postauksen päivittely katkaisi kivasti lukemista aina välillä, ja tein vuorokauden aikana myös muuta kuin luin (ja söin ja nukuin). En usko, että olisin ahdistumatta pystynyt todella vain lukemaan jokaista mahdollista minuuttia vuorokaudesta.

Maratonista bloggaaminen oli aivan erilaista kuin tavallisten postausten naputtelu, sillä nyt piti raportoida lukemisen edistymisestä ja jättää tarkemmat fiilistelyt myöhempiin postauksiin. Yhteismaratoonaaminen oli erityisen hauskaa, sillä toisten kanssalukevien edistymistä oli mukava käydä kurkkimassa. Luin yksin, mutta silti oli sellainen 'hei, me luetaan' fiilis.

Maraton kesti 24 tuntia, mutta vei lopulta yllättävän paljon 'blogiaikaa'. Ensin suunnittelin lukupinoa (joka oli lähes yhtä hauskaa puuhaa kuin itse maratoonaus), sitten oli tietysti maraton ja maratonin jälkeisellä viikolla postailin luetuista kirjoista yhteensä kolmessa postauksessa. Lyhytarvioiden naputtelu tuntui sopivalta tavalta käsitellä maratonilla luettuja kirjoja, ja niitä oli pitkästä aikaa hauskaa kirjoitella. Kaiken kaikkiaan olin lukumaratontunnelmissa reilun viikon verran, ja näköjään vieläkin tekstiä riittää aiheesta. :)

Onnistuin ilmeisesti valitsemaan hyviä kirjoja maratonin lukupinooni, sillä olen napsinut sieltä luettavaa myös maratonin jälkeen. Lukupinossani oli 11 kirjaa, ja tällä hetkellä niistä vain kaksi on sellaista, etten ole ko. kirjaan laisinkaan koskenut (Munron Valkoinen tunkio ja Rivaksen Timpurin kynä). Pari kirjaa (Vish Puri & Punainen mylly) on kesken ja Neko-kirjan olisin lukenut eilen loppuun, jos siinä olisivat olleet kaikki sivut paikoillaan (mutta tästä lisää myöhemmin...).

Osallistunko uudestaan lukumaratonille? Aivan varmasti!Helmikuussa saattelin päätökseen kaksi lukuhaastetta: P.S. Rakastan kirjoja -blogin Runohaasteen ja Ullan luetut kirjat -blogin Talven lukuhaasteen. Kesken olevien lukuhaasteiden listani vain lyhenee ja lyhenee (ks. oikea sivupalkki/Haasteet-välilehti), mutta saatuani loppuun Pierre la Muren Punainen mylly -kirjan pääsen aloittamaan kaksi uutta lukuhaastetta: Idän pikajunan ja Sateenkaari-haasteen. Tammikuun kuukausikatsauksessa hahmottelin jo sateenkaaren kirjoja, mutta kaari lähtee näköjään ainakin punaisen raidan osalta eri tielle.

Vaikka haasteiden määrä vähenee, riittää Goodreadsin listahaasteissa lukemattomia kohtia. Helmikuussa sekä 50 kohdan lista että 25 kohdan lista saivat kumpikin 5 uutta merkintää. Tilanne: 50-listalta luettuna 11/50 ja 25-listalta luettuna 7/25.


Helmikuun...

floppikirja: Petri Hiltunen: Väinämöinen Hollywoodin lumoissa

Jollei vimmatusti puhaltava tuuli olisi ollut niin jäätävä, olisin kiivennyt torniin. Sieltä näkee... no, enemmän jäätä.

Kurkistus maaliskuuhun:

Maaliskuun ensimmäinen viikko on Oulussa koulujen hiihtolomaviikko. Itse lomailen vain perjantaina, mutta lomaviikon kunniaksi blogissani on teemaviikko: viikolla 10 blogijuttuja ilmestyy Agatha Christien dekkareista. Luvassa on yksi neiti Marple, yksi Poirot ja sitten pari aivan muuta kirjaa. Christie on ollut vuosia tauolla lukupinostani muutamia yksittäisiä kirjoja lukuun ottamatta, mutta viime aikoina minulle on maistunut useampi murhamamman kirja. Henkilögalleriat ovat herkullisia, liikoja raakuuksia kirjoissa ei ole, murhien sekaan on yllättävän usein kieputettu jokin romanttisviritteinen sivujuonenpätkä ja lämmintä huumoriakin kirjoista löytyy (paitsi Poirotit näyttävät keskittyvän lähinnä syyllisen etsintään). Tämä yhdistelmä iskee minuun juuri nyt erittäin hyvin.


Valoisaa kevään odotusta kaikille!

Kommentit

 1. Kaislikossa suhisee on yksi suosikkikirjoistani, tai oikeastaan yksi koko perheemme suosikkikirjoista.

  Christie on aina in. Minulla Christien kirjat alkavat Lundian vasemmasta reunasta ja siitä saavat jatkaa niin pitkälle kuin haluavat. Kun olen lukenut koko rivin, olen jo unohtanut murhaajan ja voin aloittaa alusta. Dexterin Morse-sarja jatkaa siitä, mihin Christiet päättyvät.

  Mukavaa maaliskuuta sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, samoin sinulle! Minulla ei omassa hyllyssä Christietä ole juuri laisinkaan, mutta kirjastossa niitä onneksi on runsaasti saatavilla. Ja nyt on tullut uusia, herkullisen värisiä pokkaripainoksia kauppoihin. Edellisistä lukukerroistani on sen verran aikaa, että murhaajat ovat minullakin mielestä haihtuneet. :) Dexterin Morsea en olekaan lukenut kirjoina, mutta tv-sarjaa olen toki seurannut. Pitäisikin tutustua kirjoihin myös.

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.