Ville Hänninen ja Harri Römpötti: Hittiparaati

Ville Hännisen ja Harri Römpötin Hittiparaati - Suomalaisen sarjakuvan menestystarinoita (Like, 2014) tuo minulle viimeisen merkinnän Oulun kaupunginkirjaston Sarjakuvapassiin. Hittiparaati jäi passin viimeiseksi luettavaksi kirjaksi sattumalta, mutta tämä oli varsin oivallinen sattuma, sillä seitsemän hyvin erityylisen albumin jälkeen oli mielenkiintoista sukeltaa kotimaisen sarjakuvan historiaan ja nykypäivään.  

Hittiparaati sisältää 16 taustatarinaa menestyneiltä kotimaisilta sarjakuvantekijöiltä. Joukossa on vanhoja ja vähän uudempia tuttavuuksia, ja vaikken heti kaikkia tekijöitä (ks. jutun lopussa oleva Kirjan tietoja -osio) tunnistanut nimeltä, aika moni lehtien sivuilta ja muista yhteyksistä tuttu sarjakuva yhdistyi kirjaa lukiessani sarjaa kirjoittavaan ja piirtävään henkilöön. Luen esimerkiksi B. Virtasen toimistoelämästrippejä kun niitä jossain näen, mutta vasta nyt tiedän, että kyseistä sarjaa piirtää Ilkka Heilä. Fingerporin, Kiroilevan Siilin ja Mummon tekijät minulla sentään olivat tiedossa, mutta oli mielenkiintoista saada tietoja piirtäjien muista töistä ja projekteista. Esimerkiksi ennen menestyssarjaansa Fingerporia Pentti Jarla piirsi toistakymmentä vuotta huumorikuvituksia Jari Sarasvuon Trainer's House -firman yritysluentoihin. Hoksasikohan kukaan ottaa niitä talteen?
Kirja oli nopealukuinen ja siinä oli runsaasti työnäytteitä, joten sarjakuvapiirtäjien kädenjäljestä sai monipuolisen kuvan. Vaikkei Hittiparaatissa menty syvällisiin analyyseihin, kirja onnistui välittämään kuvaa suomalaisen sarjakuvan kehityksestä, ruutujen takana olevasta luomisen työstä ja sarjakuvan piirtäjän arjesta. Minulle oli uusi tieto, että suomalainen sarjakuva on sanomalehdelle kalliimpi kuin ulkomainen sarjakuva. Osaanpa nyt arvostaa enemmän sitä, että sanomalehtien sarjissivuilla sentään on mukana kotimaista sarjakuvaa. Itse voisin tiputtaa esimerkiksi Kalevasta pois iän ikuisen Mustanaamion, ja ottaa tilalle jonkin uuden raikkaan kotimaisen nimen.

Kirjan innostamana laitan tähän päivän piristykseksi (?) sunnuntaistripin Jarkko Vehniäisen Kamala luonto -sarjakuvasta, joka on oma suosikkini Kalevan  tämän hetkisistä sarjakuvista. Vehniäinen ei ole mukana Hittiparaatissa, mutta Kamala luonto on mainio:
Strippi on ilmestynyt Kalevassa su 22.3.2015.
Kamala luonto ilmestyy Kalevassa onneksi myös arkisin, ja eläinhahmojen suusta tulevat pienet raadolliset totuudet ovat hyvä ponnahduslauta päivään kuin päivään.

Goodreads: 3 tähteä ja passiin hymynaamamerkintä. :)
Mistä kirja minulle? Kirjaston kirja
Muualla verkossa: Kvaak.fi -sivuston juttu Hittiparaati-kirjasta.
Kirjan tietoja:
Ville Hänninen ja Harri Römpötti: Hittiparaati - Suomalaisen sarjakuvan menestystarinoita
Mukana kirjassa: Veikko 'Joonas' Savolainen, Jorma 'Jope' Pitkänen, Tarmo Koivisto,  Timo 'Timppa' Mäkelä, Ilkka Heilä, Pauli Heikkilä ja Markus Paretskoi, Pauli Kallio, Sari Luhtanen ja Tiina Paju, Mikael Gylling, Stephane Rosse ja Teppo Sillautaus, Jussi 'Juba' Tuomola, Petri Hiltunen, Julia Vuori, Pertti Jarla, Milla Paloniemi, Anni Nykänen ja Tuuli Hypén.
Like, 2014
175 sivua

Kommentit

  1. Minusta tämä oli sujuvasti kirjoitettu ja kompakti paketti. Kotimaisen sarjakuvan historiasta kiinnostuneelle hyvä perusteos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luin tämän kokonaan viime lauantaina, joten oli tosiaan kompakti pakkaus. Mukava kevyt tietokirja, jossa on silti asiaa. Ja kun sarjakuvista on kyse, tykkäsin siitä että kuvamateriaalia oli mukana aika runsaasti.

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.