Fábio Moon ja Gabriel Bá: Daytripper

Johan tuli luettua - ja katseltua - upea sarjakuva-albumi. Etsiskelin futishaasteeseen Brasilian edustajaa, ja kirjaston tietokannasta löytyi Fábio Moonin ja Gabriel Bán Daytripper (Egmont, 2012) -sarjakuva. Google kertoi, että tekijäkaksikkona ovat brasilialaiset kaksosveljekset, joten ilman sen kummempia ennakkotietoja laitoin albumin varaukseen. Kyllä kannatti. Albumin parilla ensimmäisellä sivulla on varmuuden vuoksi hehkutuslainauksia, mutta kun päästiin kuvasivuihin ja ruutuihin, tajusin jo itsekin, ettei edessäni ole aivan se tavallisin ja tylsin tusina-albumi. Päinvastoin, Daytripper saa minulta viisi säihkyvän kirkasta Goodreads-tähteä.

Daytripperin kansi jo vinkkaa albumin hienosta kuvituksesta: värejä ei ole säästelty ja kuvat kasvavat parhaimmillaan yllättäviin ulottuvuuksiin:
Albumin päähenkilönä on mies nimeltä Brás de Oliva Domingos. Daytripper sisältää kymmenen tarinaa hänen elämästään - ja kuolemastaan. Kymmenen kertaa Brásin elämästä kerrotaan ja kuvataan jokin merkityksellinen kohta, ja jokaisen tarinan päätteeksi Brás kohtaa loppunsa. Daytripperissä elämä on valintoja ja erilaisia mahdollisuuksia - ja huima visuaalinen seikkailu. Tarinoiden viimeiset sivut ovat mielestäni erityisen hienoja. Niissä on aina kokosivun kuvia, joissa tehokeinoina toimivat usein värit ja muodot. Palmun lehviin piirretyt miehenkasvot ja huoneen seinälle heijastuva jättimäinen varjokuva kiinnittävät taatusti lukijan huomion:
Tarinoiden ruuduissa on väliin synkeämpi väriskaala ja välillä ollaan iloisemmissa tunnelmissa. Ruutukoko vaihtelee sivulta toiselle, joten Daytripperissä ei taatusti tarvitse tuijotella tasakokoisia pikkuruutuja 250 sivua. Piirrosjälki on mielestäni todella taitavaa, ja albumin sivut tarjoavat silmänruokaa yllin kyllin. Yksityiskohtia ja ilmeikkäitä hahmoja riittää, sivut tekisi mieli lukea ja katsella heti uudestaan:

Pidin Daytripperissä ihan kaikesta: tarinat olivat parhaimmillaan herkkiä ja koskettavia, värien käyttö ja piirrosjälki oli upeaa, ja sivut olivat ulkoasultaan vaihtelevia - koskaan ei voinut tietää, mitä seuraava aukeama tuo tullessaan. Tätä albumia suosittelen lämpimästi sarjakuvien ja graafisten tarinoiden ystäville!

Goodreads: 5 tähteä
Mistä kirja minulle? Kirjaston sarjakuva
Muualla verkossa: Tekijöiden blogi.
Sarjakuvan tietoja:
Fábio Moon ja Gabriel Bá: Daytripper (2010)
Värit: Dave Stewart
Suomennos Petri Silas
Egmont, 2012
256 sivua

Kommentit

 1. Kiitos vinkistä! Nimittäin tuo kansi ei hirveän houkuttelevalta minulle näytä, joten en olisi luultavasti tähän itse tarttunut -- mutta tarina kuulostaa mielenkiintoiselta ja sarjakuvan taide on tosiaan hienonnäköistä ainakin valitsemiesi kuvien perusteella! Laitoin lukulistalle :)

  VastaaPoista
 2. Joo, olen samaa mieltä, että kansi olisi voinut olla vetävämpikin... mietin hetken, että laittaisin ekaksi kuvaksi jonkun noista aukeamista, kun ne on minustakin parempia. Hienoja kuvia on albumi täynnä, joten kivaa, jos ehdit tähän tutustua. :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos vinkistä minultakin! Rakastan sarjakuvia, mutta tällainen on mennyt ohi. Lukulistalle!

  VastaaPoista
 4. Eipä kestä. :) Sarjakuvapuolelta tulee joskus tehtyä löytöjä - aivan uusi tuttavuus tämä albumi oli minullekin. :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.