Eun-Ha Jo: Les Bijoux #1 - Ennustus

Blogiini lennähtää eksoottinen outolintu Etelä-Koreasta: Eun-Ha Jon Les Bijoux -sarjan (Punainen jättiläinen, 2005) ensimmäinen osa on nimeltään Ennustus, ja se edustaa manhwaa eli korealaista sarjakuvaa. Kerronpa heti alkuun, että ainut syy, jonka vuoksi luin tämän julkaisun oli futishaaste. Etelä-Korea on mukana pian alkavissa MM-karkeloissa, ja uteliaisuuttani päätin kokeilla sikäläistä sarjakuvaa. Wikipediasta löytyi muutama lukuvinkki, ja satunnaisotannalla päädyin Ennustus-albumiin. Wikipedia tiesi kertoa, että manhwa on sukua japanilaiselle mangalle, mutta enpä ole siihenkään tutustunut. Tunsinkin astuvani melkoisen vieraalle maaperälle aloittaessani Ennustusta.
Ennustuksen tarina on fantasia-aiheinen. Rujon kääpiön ja kyttyräselkäisen naisen liitosta syntyy lapsi, joka on tarinan päähenkilö Lapis. Hänet on mainittu vanhassa ennustuksessa henkilönä, joka voi palauttaa kulta-ajan siihen maailmaan, jossa tarinassa eletään. Ennustuksen nykymaailma tuntuukin olevan kovin julma, sortava luokka vastaan sorretut.

En oikein päässyt sisälle Ennustuksen tarinaan. Albumissa on kauniita ja taidokkaasti piirrettyjä kuvia, jos sattuu pitämään nukkemaisiksi piirretyistä suurisilmäisistä hahmoista (sen verran olen nähnyt vilauksia manga-sarjakuvista, että tämmöistä piirrostyyliä näytetään suosivan sen parissa). Kaipasin kuitenkin erittäin usein enemmän taustatietoja henkilöhahmojen historiasta, juonen tapahtumista ja tarinan maailmasta. Ennustuksessa ei nimittäin kovin paljon selitelty, vaan lukija rymäytettiin suoraan tapahtumien ja toiminnan keskelle. Voihan olla, että yksityiskohtia alkaa tipahdella sarjan seuraavissa osissa, mutta nyt voin vain todeta, että Ennustus meni minulla jokseenkin läpilukaisuksi ja -katseluksi.
Painotan Goodreads-tähdissä omia lukufiiliksia aika voimakkaasti, joten päädyin harkinnan jälkeen antamaan Ennustukselle yhden tähden sillä perusteella, etten saanut kirjasta ihmeempiä irti. Piirrosjälki oli toki hyvää (vaikka en niin suurisilmäisten hahmojen ystävä olekaan), mutta minulle lukijana tarinapuoli on tärkein juttu. Eikä se tällä kertaa kolahtanut, vaan jätti minulle tunteen, että jotain kirjan annista jäi tavoittamatta; muodonmuutosten ja maagisten eläinhahmojen syvin olemus kätkeytyi kuvien taakse. Syynä voi toki olla kulttuurierokin, mutta arvelen, että Ennustuksen tarina olisi voinut toimia kohdallani paremmin, jos se olisi kirjoitettu romaanin muotoon. Romaanissahan on enemmän tilaa tekstille, taustojen selittelyille ja kuvailulle. Manhwa ei siis ainakaan tällä lukuyrityksellä saanut itselleen uutta fania, mutta tulipahan kokeiltua jotain erilaista.

Goodreads: 1 tähti
Mistä kirja minulle: Kirjaston sarjakuva
Muualla verkossa: Albumia on luettu Risingshadow-sivustolla ja Nulla dies sine legendo -blogissa.
Kirjan tietoja:
Eun-Ha Jo: Re Bijyu (2000)
Taide Sang-Sun Park
Suomennos Antti Grönlund
Punainen jättiläinen, 2005
175 sivua

Kommentit

  1. Luin (muistaakseni) tämän sarjan joskus kokonaan ja muistaakseni juonikuvioita auotaan enemmän jatko-osissa, mutta tämä jäi minullekin etäiseksi. Kauniita kuvia, mutta ei sen enempää -- ainakaan minulle :)

    VastaaPoista
  2. Luulen, etten innostu lukemaan jatko-osia. Jääköön tämä tarina hämärän peittoon :). Vähän harmi sinänsä, ettei eka osa ollut koukuttavampi, vaan jätti paljon jatko-osien varaan.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.