Harri Kalha: Ihme ja kumma

Harri Kalhan Ihme ja kumma (WSOY, 2012) on silmäkarkkia kirjan muodossa. Kirjan alaotsikko Surrealismia ja silmänlumetta 1900-luvun postikorttitaiteessa kertoo, minkä äärellä ollaan: kirjassa esitellään viime vuosisadan alun postikorttien hullua, kaunista ja outoa maailmaa. Näkökulmana on "se mitä kortit ilmaisevat taideteoksina ja osana modernin taiteen kehityskertomusta" (s.6). Kalha on kirjassaan "tiedostetun esteettinen: kehyksenä on modernin taiteen historia, fokuksessa monistettu käyttökuva." (s.6)
Lukijalle tarjotaan aluksi lyhyt, noin 40 sivun mittainen johdatus aiheeseen. Postikorteilla on oma kiehtova historiansa, ja Kalhan esittämät kytkökset surrealismiin ovat kiintoisaa luettavaa. Sitten päästään itse asiaan eli postikortteihin. Niistä on kuvia todella paljon (eli koko loppukirja) ja korttikuvat on ryhmitelty aihepiirien mukaan. Ihasteltavia ja kummasteltavia kortteja on moneen lähtöön, tässä muutama esimerkki:

'Alastonkortteja', joissa naiset on puettu sukkapukuihin ja aseteltu näyttämään klassisilta veistoksilta:
Nykyvinkkelistä sukkaan puettu naisveistos näyttää lähinnä hupaisalta, mutta Kalha mainitsee, että eräs eroottinen suuntaus oli näistäkin kiinnostunut.

Fotomontaasin tuotoksina syntyi lumoavan kauniita ja outoja kortteja:

Tämä kortti on... mykistävä:
Ihme ja kumma on erittäin kaunis kirja, ja kuvien lisäksi se tarjoaa mukavan tietopaketin korttien historiasta. Kalhan kirjoitustyyli on mielestäni helposti lähestyttävää semmoisellekin lukijalle (=minä), joka ei tunne taidehistoriaa kuin omia taskujaan. Postikorttien historia on myös kiinnostavaa ajankuvaa: Kalhan mukaan 1900-luvun alussa posti saattoi kulkea ison kaupungin sisällä vähintään (!) viisi kertaa päivässä, joten korttikommunikaatio oli lähes reaaliaikaista. Postikorttihan on siis jonkinlainen multimediaviestin esi-isä?! Itella-uutisten keskellä viisi jakelua päivässä kuulostaa ylelliseltä. Nythän saa tyytyväinen, kun saa lehden aamulla laatikkoon ja päiväpostin siihen päälle.

Annan tälle kauniille kirjalle neljä Goodreads-tähteä. Mainio lahjaidea, jos tätä vielä saa kaupoista!

Goodreads: 4 tähteä
Mistä kirja minulle? Kirjaston kirja
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu blogissa Kirjavinkit.
Kirjan tietoja:
Harri Kahla: Ihme ja kumma. Surrealismia ja silmänlumetta 1900-luvun postikorttitaiteessa
WSOY, 2012
224 sivua

Kommentit

 1. Minun on pitänyt lainata tämä kirjastosta jo jonkin aikaa, vaikuttaa oikein mielenkiintoiselta. Olisi kiva jos tuollaisia kortteja olisi vielä saatavilla! Nykyään kortit ovat melko tylsiä...

  VastaaPoista
 2. Kummaa viehätystä näissä vanhoissa korteissa todellakin oli. Pläräilin kirjaa useaan otteeseen, tässä kirjassa on tieto kauniissa paketissa. En yhtään ihmettele, että nämä houkuttelevat keräilijöitäkin (kirjassa oli niistäkin juttua). .:)

  VastaaPoista
 3. Mikä herkkupala! En ole tästä kuullutkaan. Heti kirjaston hyllyjä penkomaan. Tuo kalakortti on ihan käsittämätön!

  VastaaPoista
 4. Uusi tuttavuus kirja oli minullekin, mutta onneksi kirjastontäti oli nostanut tämän esittelyhyllyyn tarjolle. Muutoin en olisi tätä osannut hyllystä etsiä. Ihastuttava kirja, kannattaa ehdottomasti lainata. :)

  VastaaPoista
 5. Oi, vaikuttaa kiinostavalta! Pakko etsiä tämä jossain vaiheessa kirjastosta. :)

  Menee jo mainostamiseksi, mutta tästä tuli heti mieleen Lahdessa oleva kierrätysmateriaalista koruja tekevä putiikki, minkä tuotoksissa on paljon samaa kuin kirjan kuvissa -ja toki paljon muutakin. Olen ihastellut tekeleitä ja ainoastaan valinnan vaikeus on ollut toistaiseksi ostamisen esteenä -liikaa kaikkea jännää ja kivaa. http://www.minka.fi

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.