Saul Bellow: Ainoa oikea

Saul Bellowin Ainoa oikea (Tammi, 1997) on pieni hetki kahden aikuisen, elämää nähneen ihmisen rakkaustarinasta. Tapahtumat sijoittuvat Chigagoon, jonne antiikkialalla työskentelevä Harry Trellman on palannut haikailemaan nuoruuden rakkautensa perään:

"Pian havaitsette että minulla oli syyni asettua takaisin Chigagoon. Olisin voinut mennä muuannekin - Baltimoreen tai Bostoniin - mutte ne ovat niin samanlaisia, ero on pelkästään pinnallinen. Chigagossa minulla on kesken jäänyt rakkausjuttu. Bostonissa tai Baltimoressa olisin ajatellut yötä päivää samaa naista, mitä minun olisi pitänyt sanoa hänelle ja mitä hän olisi saattanut vastata. Psykiatrin tarkoittamia "raukkauden kohteita" ei tule vastaan kovin usein eikä niistä pääse eroon noin vain. "Välimatka" on vain muodollisuus. Ihmismieli ei ota sitä lukuun." (s. 8-9)

Harry rakkauden kohde on miehestään eronnut Amy, jonka ex-aviomies aiheuttaa harmeja vielä kuolemansa jälkeenkin. Harryn ja Amyn välisten keskusteluiden ja tapaamisten taustana ovat chigagolaisen miljardöörin asunnonostopuuhat. Kirjasta välittyikin 'tavikset rikkaiden keskellä' -fiilis, vaikkei ökyily mitenkään pääosassa ollutkaan. Harryn ja Amyn suhdetta ja sen kehittymistä avataan lukijalle hienovaraisesti - kovin räiskyvää menoa tältä kirjalta on turha odottaa.

Ainoa oikea ilmestyi noin parikymmentä vuotta sen jälkeen, kun Bellowille myönnettiin kirjallisuuden Nobel-palkinto. Vuoden 1976 kirjallisuuden Nobel-palkinnon myöntämistä perusteltiin näin: "for the human understanding and subtle analysis of contemporary culture that are combined in his work". Ainoa oikea on ensitutustumiseni Bellowin tuotantoon ja arvelen, että lukemani kirja tarjoaa vain kalpean aavistuksen Bellowin kyvyistä. Ainoa oikea käsittelee purevasti rikkaiden ihmisten pinnallista elämäntyyliä, mutta kovin voimakasta lukuelämystä kirja ei minulle tarjonnut. Kirjassa oli useita mielenkiintoisia sivuhahmoja, ja minulle jäikin tunne, että heidän kauttaan Harryn ja Amyn tarinaan olisi voinut punoa enemmänkin aineksia. Nyt Ainoa oikea jäi 'vain' tasaisen varmalle kolmen Goodreads-tähden tasolle.

Kuvassa pilkistää nurmikkoa! Otin kuvan eilen takapihallani Oulussa. Ohut lumikerros on jo alkanut sulaa seinän vierestä. Outoa, mutta kyllä kesä saisi jo tullakin minun puolestani. :)

Goodreads: 3 tähteä
Mistä kirja minulle? Kirjaston kirja
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu blogissa Albatrossia haavoitin. Hesarin muistokirjoitus (Bellow kuoli 5.4.2005). Pressitiedote Bellowille myönnetystä Nobel-palkinnosta.
Kirjan tietoja:
Saul Bellow:  The Actual (1997)
Suomennos Kristiina Rikman
Päällys Eero Heikkinen
Tammi, 1997
146 sivua

Kommentit