Boris Akunin: Asaselin salaliitto

Boris Akuninin Asaselin salaliitto (WSOY, 2001) ensiesittelee lukijalle rikoksia ratkovan Erast Petrovitš Fandorinin. Fandorin on älykäs ja tarmokas nuorukainen, joka työskentelee Moskovan Etsivässä poliisissa. Asaselin salaliitossa hän alkaa tutkia epäilyttäviltä vaikuttavia itsemurhia, ja johtolangat vievät Fandorinin lopulta salamyhkäisen Asaselin jäljille. Akuninilta on ilmestynyt kaikkiaan yksitoista Fandorin-kirjaa, joista viisi on suomennettu. Asaselin salaliitto olikin niin mukava tuttavuus, että loputkin Fandorinin tutkimukset singahtivat vauhdilla lukuvinkkilistalleni.
Fandorinin Asasel-tutkimukset sijoittuvat vuoteen 1876. Menneen vuosisadan ilmapiiri luo kirjaan omalaatuisen tunnelman, ja kun rikoksetkin tapahtuvat hieman paremmissa piireissä, Asaselin salaliitossa vilahtelee tsaarinajan himmeää loistoa.

"Erast Petrovitš, joka näki ensimmäistä kertaa omin silmin mitä elostelulla tarkoitettiin, käänteli lakkaamatta päätään ja katseli ympärilleen. Väki oli varsin sekalaista, mutta selvänä ei tainnut olla kukaan. Ylimpänä riekkuivat pikkuliikemiehet ja pörssikeinottelijat, joilla oli hajuvoiteella suitut jakaukset - kyllähän se tiedettiin missä raha nykyään liikkuu -, mutta seasta erotti myös aatelisherrojen näköisiä miehiä, välähtivätpä jostain sivusta-adjutantin olkaimet, joissa oli kultakirjailtu monogrammi. Eniten kollegireistraattoria kuitenkin kiinnostivat neitoset, jotka istuutuivat pöytiin pienimmästäkin eleestä. Heidän pukujensa kaula-aukot olivat niin avonaisia, että se sai Erast Petrovitšin punastumaan, ja heidän verkkosukkiin verhotut pyöreät polvensa vilkkuivat julkeasti hameiden pitkien halkioiden välistä." (s. 79-80)

Fandorinin hahmo kannattelee tarinaa eteenpäin, ja hyvin sen tekeekin. Kirjan alkuvaiheilla nuorukainen tuntuu vielä kovin viattomalta, mutta kannattaa lukea kirja loppuun - Fandorinista kuoriutuu aika briljantti Etsivän poliisin mies. Mihinkähän jatko-osat häntä vievätkään?  

Asaselin salaliitto ei ole erityisen raaka dekkari, vaikka siinä muutama murha tapahtuukin. Kirjan jännitys on aika hienovivahteista, ja tunnelma vain tiivistyy loppua kohden. Loppuratkaisu on erittäin dramaattinen, todellinen huipennus kirjan tapahtumille. Kaiken muun hyvän lisäksi pidin kirjassa myös siitä, ettei siinä liikuttu vain Moskovan kaduilla, vaan lukija pääsee Fandorinin kyydissä mm. Lontooseen. Asaselin salaliitto on dekkarien ystäville melkoinen namupala.

Asaselin salaliitosta saan viimeisen pisteen Venäjän valloitus -haasteeseen. Enää haastekoonnin naputtelu on jäljellä tästä maahaasteesta. Myös futismaakeräily karttuu yhdellä uudella maalla.

Goodreads: 3 tähteä
Mistä kirja minulle? Oman kirjahyllyn kirja. Divariostos.
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu blogissa Kirjavinkit. Kirjailijan kotisivut.
Kirjan tietoja:
Boris Akunin: Azazel (1998)
Suomennos Anton Nikkilä
Päällys Martti Ruokonen
WSOY, 2001
343 sivua

Kommentit

  1. Tämä odottaa kirppislöytönä minunkin hyllyssäni. Ihanaa, kun kehuit kirjaa. Tuli hinku päästä sen kimppuun, vaikken sitä Venäjä-haasteeseen ehdikään lukea.

    VastaaPoista
  2. Luulen, että ilman maakeräilyä tämä lojuisi lukemattomana myös minun hyllyssäni. 'Venäjä'-piste houkutteli lukemaan tämän juuri nyt, ja hyvä, että luin. :) Miellyttävää huomata, että satunnaiset ostokset ovatkin kivoja löytöjä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.